Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ανδρ. Ξανθός: Τέλος στην παθητική ιδιωτικοποίηση της Υγείας


Ξανθός: Η περίοδος της απαξίωσης και της αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ έχει τελειώσει

«Έχουμε ανοίξει μέτωπο με ισχυρά συμφέροντα στο χώρο, που από την ανεπάρκεια του συστήματος είχαν κατακτήσει "ζωτικό χώρο" και είχαν συμβάλει στο πάρτι της σπατάλης και της διαφθοράς»

Γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό βλέπουν ότι έχουμε όραμα και σχέδιο, δεν κάνουμε μία μίζερη διαχείριση, ενώ ανατράπηκε το πολιτικό σχέδιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για παθητική ιδιωτικοποίηση της Υγείας, είπε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη. Σε διακρατικό επίπεδο συγκροτήθηκε μέτωπο των χωρών του Νότου και απέναντι στις φαρμακευτικές, με υπογραφή κοινής διακήρυξης στη Μάλτα.

Έχει γίνει μία πάρα πολύ συστηματική προσπάθεια, και από την πολιτική ηγεσία, και από ανθρώπους που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης μέσα σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Υγείας, από το υπουργείο και τους φορείς ως τα σημεία, η οποία δεν τυγχάνει της προβολής που αξίζει και αυτό «προφανώς μας ενοχλεί», είπε ο κ. Ξανθός, μία ημέρα μετά την αναγγελία από τον πρωθυπουργό της δημιουργίας 14 Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου και 239 τοπικών μονάδων υγείας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Από την άλλη πλευρά, «αυτό που πραγματικά ανατροφοδοτεί τις δυνάμεις μας» είναι η επικοινωνία με τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, όπως και χτες στον Εύοσμο, καθώς «αναγνωρίζουν αυτή την προσπάθεια ... βλέπουν για πρώτη φορά μία πολιτική ηγεσία που έχει οργανική σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «ξέρει το θέμα», έχει δουλέψει στα νοσοκομεία, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και τον κόπο του προσωπικού», συνέχισε ο υπουργός, «ακόμη και σε αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον δεν κάνει απλώς ότι καλύτερο μπορεί, να κρατήσει το σύστημα και την επάρκειά του, να εξομαλύνει την χρηματοδότηση κτλ, αλλά έχει όραμα, σχέδιο αλλαγών, βελτιώσεων και μεταρρυθμίσεων, δεν κάνει απλώς μία μίζερη διαχείριση».

«Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αυτό το έχουν καταλάβει, το στοίχημα είναι να το καταλάβει και ο απλός πολίτης στην καθημερινότητά του», προσέθεσε.

Παρά το ότι η προσπάθεια αυτή δεν προβάλλεται και είναι αθόρυβη, «ευτυχώς υπάρχουν οι επισκέψεις και οι παρεμβάσεις, όπως η χτεσινή του πρωθυπουργού, που πολλαπλασιάζουν την ισχύ του μηνύματος και δίνουν και στην κοινωνία το σήμα ότι αυτές οι εξαγγελίες έχουν ισχυρή πολιτική στήριξη και θα προχωρήσουν», συνέχισε ο κ. Ξανθός.

Παίρνουμε πίσω την Υγεία

«Έχουμε ανοίξει μέτωπο με ισχυρά συμφέροντα στο χώρο, που από την ανεπάρκεια του συστήματος είχαν κατακτήσει «ζωτικό χώρο» και είχαν συμβάλει στο πάρτι της σπατάλης και της διαφθοράς», όπως είπε, ενώ «εμείς αντίθετα διευρύνουμε το δημόσιο χώρο στην Υγεία».

Ο κ.Ξανθός τόνισε ότι οι αντιδράσεις που προκαλούνται προέρχονται από ένα κομμάτι που «είχε βολευτεί από την παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας τα τελευταία χρόνια, χωρίς να ξεπουληθεί ανοιχτά κάποια δομή ... αυτό είχε συμβεί, ο κόσμος πλήρωνε περισσότερα για την πρόσβαση στο σύστημα υγείας, για τα φάρμακα, τις εξετάσεις, την αξιοπρεπή φροντίδα.

«Αυτό ήταν το πολιτικό σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν βγήκαν ανοιχτά να πουν ότι θα πουλήσουν κομμάτι του ΕΣΥ ... αλλά απαξίωσαν τη δημόσια Υγεία, μείωσαν δραματικά τις δαπάνες κάτω και από τους μνημονιακούς στόχους και δημιούργησαν ευνοϊκό περιβάλλον για την ιδιωτική Υγεία», συνέχισε ο υπουργός.

Ουσιαστικά, «μετακύλισαν το κόστος από τον προϋπολογισμό και την κοινωνική ασφάλιση στις τσέπες των πολιτών ... εμείς αντίθετα με συνέργεια πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και του πόρους ασφάλισης και τις εισφορές υγείας, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, ενισχύουμε κατά προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, είναι άλλο σχέδιο, που δείχνει τη διαφορά αυτής της κυβέρνησης, τις άλλες προτεραιότητες», όπως είπε.

Άμεσα ξεκινά η δημιουργία των νέων δομών

Ο κ.Ξανθός αναφέρθηκε στις νέες δομές που δημιουργούνται, με τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα.

Ήδη από φέτος το Καλοκαίρι ξεκινάει η ανάπτυξη του νέου αυτού δικτύου, με ένα πρόγραμμα παρέμβαση που αρχικά χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά ταμεία και έχει ορίζοντα τετραετίας.

Ωστόσο, μετά τα πρώτα δύο χρόνια σταδιακά ξεκινά και ενισχύεται η συμμετοχή του προϋπολογισμού, ώστε στο τέλος την ευθύνη της χρηματοδότησης να αναλάβει ο προϋπολογισμός, καθώς «είναι στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης η συνέχιση, στήριξη και επέκταση» αυτής της πρωτοβουλίας.

Το στοίχημα είναι να μείνουν στην Ελλάδα οι νέοι γιατροί

Σημείωσε επίσης ότι η χρηματοδότηση σε αυτή την περίπτωση δεν αφορά τόσο τον εξοπλισμό όσο το ανθρώπινο δυναμικό και έχει στόχο να ανακόψει την απώλεια εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain.

«Εκεί είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ανησυχία, να πειστούν οι νέοι γιατροί ότι αυτό το σύστημα είναι μία καλά σχεδιασμένη παρέμβαση, όχι μία πρόχειρη κίνηση για να απορροφήσουμε πόρους, αλλά σχέδιο αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος υγείας, μία επανεκκίνηση του ΕΣΥ με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα».

Ιδιαίτερη στόχευση, λόγω της φύσης αυτών των δομών, υπάρχει για τις τρεις ειδικότητες που θα επανδρώνουν αυτές τις δομές, δηλαδή γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, οι οποίοι θα έχουν την προοπτική οργανικής ενσωμάτωσης στο ΕΣΥ μετά την λήξη του αρχικού προγράμματος.

Ο κ.Ξανθός επανέλαβε ότι δίνεται επίσης και ενισχυμένο οικονομικό κίνητρο, καθώς οι αποδοχές τους δεν θα είναι αυτές της εισαγωγικής βαθμίδας (του επιμελητή Β΄) αλλά της επόμενης, (του επιμελητή Α΄).

Οι χώρες του Νότου ενώνονται και απέναντι στις φαρμακευτικές

Κλείνοντας την συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε εξάλλου ένα πολύ σημαντικό βήμα που έγινε σε διακρατικό επίπεδο, καθώς έξι χώρες του Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα) υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες και διεκδικούν πιο προσιτές και δίκαιες τιμές για τα καινοτόμα φάρμακα, ώστε να διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στις νέες θεραπείες με τρόπο βιώσιμο για τα συστήματα Υγείας.

Μάλιστα, όπως είπε, αυτή η προσπάθεια αποκτά περαιτέρω δυναμική, καθώς ήδη άλλες τρεις χώρες (Ιρλανδία, Ρουμανία και Σλοβακία) εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την προσπάθεια αυτή.

17 σχόλια:

  1. Σωστά τα λέει ο υπουργός... Χρειάζεται μέριμνα για αυτούς που χτυπήθηκαν από την κρίση, έστω και με χαμηλού επιπέδου και ανταγωνιστικότητας υπηρεσίες... Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του κράτους, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές... Οι ανοησίες περί αναβάθμισης του δημοσίου συστήματος, ποιοτικών υπηρεσιων και ισότιμης πρόσβασης δεν χρήζουν ΚΑΝ σχολιασμό.... ΓΙ αυτό άλλωστε το διατυμπανίζει σε τόσο υψηλούς τόνους... Προσπαθεί να πείσει εκτός του ακροατηρίου και τον εαυτό του... Καλή επιτυχία υπουργέ μου και... καλό κουράγιο....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι .....3 ΓΙ για......10000 ασφαλισμενους χωρις εργαστηριακη υποστηριξη ειναι ......υποσαχαρια Αφρικη ! Τετοιου ειδους......υπηρεσιες μπορουν να τις βρουν παντου αφου επιτραπηκε και στους ανασφαλιστους να επισκεπτονται δημοσιες δομες! Απο εκει ως το να μιλαμε για αναβαθμιση, σοβαρη ΠΦΥ και.....συμφεροντα εχει πολυ....... ψυχοπαθολογικο δρομο! Δομες για απορους και μεταναστες δημιουργει ο κατα φαντασιαν μεταρρυθμιστης εις βαρος της Υγειας των υπολοιπων αλλα ουτε και στον ρολο τους θα ανταποκριθουν! Διοτι ουτε χρηματοδοτηση ουτε υποστηριξη εχουν!

      Διαγραφή
    2. Η ......επιτυχια ειναι εξασφαλισμενη, δεν χρειαζονται ευχες, την εγγυαται η στοιχειωδης.....αριθμητικη!50000 ετησιος προυπολογισμος ανα ΤΟΜΥ για ......12 επαγγελματιες υγειας! Χρηματοδοτηση απο......ΕΣΠΑ, για δυο μολις χρονια! Καλη ......επιτυχια υπουργε μου, την αλλη φορα να σχεδιασεις .......διαστημοπλοιο με ......σπιρτοκουτα! Και καλο ......κουραγιο γιατι .......πισσα και πουπουλα θα ειναι το τελος της .......μεταρρυθμισαρας !

      Διαγραφή
  2. Χαχαχαχαχαχαχσχαχαχαχαχαχα......θα κανουν και .......χριρουργεια, ετσι δεν ειναι ΞανθοΜαδουρο; Πες το να τους......δελεασεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μου λες Ξανθουρο, υπαρχει εστω ενας συλλογος που να σχετιζεται με την υγεια και να ειπε ......καλη κουβεντα για το ......βλακοσχεδιο σου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθέ είσαι μεγάλος! Μπαίνεις κι εσύ δυνατά και με αξιώσεις στο μεγάλο διαγωνισμό μπουρδολογίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Χτύπα με σθένος τα συμφέροντα. Βάρα με δύναμη! Κοπάνα το, κοπάνα το και μη φοβάσαι θάνατο!

      Διαγραφή
  4. Υπαρχει ιατρικος, νοσηλευτικος η συλλογος εργαζομενων στο ΕΣΥ που να μην ειναι απεναντι τεμπελχανα μικροβιολογε του Περαματος? Αυτοι ειναι τα ......συμφεροντα? Οι μηπως οι μεγαλοκλινικαρχες που τους στρωνεις τον δρομο εξαθλιωνοντας τους βιοπαλαιστες γιατρους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχως συναδελφοι οι......αργομισθοι του ΕΣΥ κατελαβαν την Βαστιλη και εχουν και......οραμα να κανουν ολον τον κοσμο σαν τα......μουτρα τους οπως μας λεει ο τεμπελαρας μικροβιολογος στο ΚΥ Περαματος (φανταζεστε ......δουλεια,ε;)Ξανθουρο και οποιος του λεει τα αυτονοητα ειναι......συμφερον! Τα ιδια ελεγε στην Αυγουλα ο αλλος.....οραματιστης ο Γεωργακοπουλεσκου ! Χανουμε τον χρονο μας με συζητησεις και στοιχεια! Ειναι απλα κακοπροαιρετοι ! Συσπειρωση πισω απο τον ΙΣΑ που ηδη παιρνει πρωτοβουλιες για να παρουμε πισω την Υγεια απο τους ......φρενοβλαβεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας εχετε κανει τα μουτρα......κρεας! Δεν ξερουμε απο που να τα πρωτοκονομησουμε! Απο τους γιατρους που κλεινουν τα ιατρεια και μας εκλιπαρουν για εφημεριες, απο τους ανεργους νοσηλευτες που μας παρακαλουν για κανα αποκλειστικο; Το μεγαλο ομως χτυπημα ειναι οι μπατιροΤΟΜΥ, αρτια......εξοπλισμενες, γιατρακλες, οργανωση! Παει ......τελειωσαμε ! Ποιος θα προτιμησει τα εξωτερικα ιατρεια του ......Διαβαλκανικου πχ , οταν υπαρχει η......Κεντραρα του Ευοσμου ! Μας ......καθαρισες!
      Οργανωμενο......Συμφερον !

      Διαγραφή
    2. Συνάδελφε, έχεις απόλυτο δίκιο ΣΕ ΟΛΑ...Δυστυχώς, την Πολιτική της Υγείας την ασκούν την δεδομένη στιγμή, άτομα που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, επιστημονικά ανεπαρκείς, με πολλά νοητικά και ψυχολογικά "θέματα προς επίλυση"... Μια ζωή παρασιτούσαν και τώρα λένε αρλούμπες για να δικαιολογήσουν τον παχυλό μισθό που παίρνουν... Αλήθεια εκείνος ο ανεκδιήγητος Μπερσίμης (άλλο φρουτο και αυτό!!!), που χρωστάει 6 μήνες στους γιατρούς θα πληρώσει κανένα μήνα??? Και να τον πληροφορήσω πως ο χρόνος του τελειώνει..Του έμειναν-δεν του έμειναν 10 καθαροί μήνες στην Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ...Μετά θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις πράξεις του και τις ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ που κατέστρεψαν τους γιατρούς και αμάυρωσαν την φήμη του ΕΟΠΥΥ...

      Διαγραφή
  6. Δεν προσεξατε ομως το......καλυτερο συναδελφοι ! Ο Ξανθουρο με την μονιμη......αιθαλομιχλη στο κρανιο, μιλαει για τους......νεους επιστημονες! Τους δινει λεει...... κινητρα !!!!! 1500 ευρω σε συνθηκες ......γαλερας με 3500 ασφαλισμενους ανα ΓΙ χωρις υποδομες! Καταλαβαινετε τωρα γιατι πρεπει να εξαθλιωθουν οι ελευθεροεπαγγελματιες με φορους, εισφορες, εισφορες στις......εισφορες κλπ ; Μονο ετσι θα υποκυψουν στις......ανωμαλες ορεξεις των ΞανθοΜαδουροΓεωργακοπουλων ! Αλλα 1500 θα δινει και στους συμβεβλημενους ειδικους !!! Ενοικιο, ρευμα, δοσεις, λειτουργικα εξοδα, φοροι, ασφαλιστρικες εισφορες και οτι......περισεψει δικο σας !!!!! Ετσι πληρωναν στην ......Ρουμανια του Τσαουσεσκου, ε Γεωργακοπουλεσκου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ουαουουουουουου......εγκαταλειπω την δουλεια μου στην Αγγλια και τρεχω να προλαβω την συμβαση με το ΠΕΔΥ ......ΤΩΡΑ! Ελπιζω να εχει ......ακομη θεσεις !!!
    Νεος Επιστημονας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ερχομουν στις ΤΟΜΥ αλλα εμενα με δελεασαν τα.......400 ευρω που δινει στα αγονα ιατρεια ο ......απλας Ξανθος! 250 σε φορους/εισφορες, 150 απο την ανοδο φορολογικης κλιμακας και κανα 100 μεταφορικα......οτι μαζεψα θα εξαφανιστει σε δυο χρονια!
    Νεος ......δελεασμενος Επιστημονας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μετωπο με την......κοινη λογικη εχετε ανοιξει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απο το Κεντρο Υγειας του Ευοσμου που λειτουργει πανω απο χρονο ηδη κανατε τις εξαγγελιες ΞανθοΠινοκιο; Θυμασαι τι λεγατε το 2015; 60 ΤΟΜΥ ως το τελος του ......2016 και 240 ως το τελος του ......2017 !!!! Ψευτης, ανικανος, βλαξ, ιδεοληπτικος.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΡΩΤΑ ΠΛΕΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΑΡ Κ ΜΕΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙΤΕ .ΑΛΛΑ ΞΟΦΛΗΣΤΕ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΑΝ .Ο ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ ΚΟΥΡΕΥΕ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταθέτουμε άδειες επαγγέλματος όλοι στον ΙΣΑ και λήγει το αφήγημα. Αλλά τι να κάνει και το ιατρικό κίνημα όταν έχει δήμαρχο για πρόεδρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή