Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Χάος στα νοσοκομεία- Αναμονές μηνών για ένα ραντεβού



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Έκαναν το απλό: Τηλεφώνησαν στους 4ψήφιους αριθμούς δημόσιων νοσοκομείων και ζήτησαν να κλείσουν ραντεβού ως ασθενείς. Αυτό που διαπίστωσαν, είναι ότι τα ραντεβού έχουν "μπλοκάρει" για μήνες από την μεγάλη ζήτηση και την χαμηλή προσφορά!

Ο λόγος για δημοσιογράφους από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" που έκαναν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το οποίο δημοσίευσε χθες η εφημερίδα και απεικονίζει το μέγεθος της καταστροφής στο ΕΣΥ.

Όπως φάνηκε, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δεν υπάρχουν ελεύθερες ώρες για ραντεβού σε κάποια πρωινά ιατρεία: Συγκεκριμένα, ελεύθερο ραντεβού σε ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» δεν υπάρχει ελεύθερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017.

Στη Νευρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2017. Ενώ στην Οφθαλμολογική Κλινική του «Γ. Γεννηματάς» ραντεβού δεν υπάρχει μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου!

Επίσης, μέχρι τα τέλη Ιουνίου δεν υπάρχει διαθέσιμος αλλεργιολόγος στο νοσοκομείο «Λαϊκό», ενώ στον «Ευαγγελισμό», παρότι η προσπάθεια για ραντεβού σε κάποιες βασικές ειδικότητες δεν φτάνει στο Δεκέμβριο, ωστόσο, ο ενάμισης μήνας αναμονής για καρδιολόγο, παραδείγματος χάριν, είναι πολύς για μια τέτοια ειδικότητα.Ενώ και στην Κλινική Μαστού του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» η λίστα για τα ραντεβού θεσπίζεται για κάθε ένα μήνα ξεχωριστά και μέχρι τις 31 Μαΐου η μαγνητοσκοπημένη φωνή του 1535 ενημερώνει ότι δεν υπάρχει ραντεβού.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και καρδιολόγος, Ηλίας Σιώρας, έχει καθιερωθεί να πηγαίνουν οι πολίτες στα επείγοντα. «Δεν έχουν να πληρώσουν, δεν μπορούν να περιμένουν τόσους μήνες για να δουν γιατρό, επομένως έρχονται σε μια εφημερία χωρίς να αποτελούν επείγον περιστατικό. Απλά για να δουν γιατρό», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Το φαινόμενο αυτό εντείνει την «ασφυξία», που, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Ο κ. Σιώρας εξηγεί ότι «από τη στιγμή που είναι τόσο υποβαθμισμένη η Πρωτοβάθμια Υγεία και δεν υπάρχουν και χρήματα για ιδιώτες, όλο το βάρος πέφτει στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων».

Τέλος, «η ακτινοθεραπεία στο δημόσιο είναι το μόνιμο πρόβλημά μας. Εάν δεν έχεις να πληρώσεις, περιμένεις μήνες», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), Ζωή Γραμματόγλου μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου