Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ψαλιδίζουν και το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών με τρικ! Αναλυτικά παραδείγματα



Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 

Με έξυπνα τρικ φαίνεται ότι ψαλιδίζονται τελικά και οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών.

Μπορεί στην πρόσφατη συνάντηση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός να διαβεβαίωσε την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ότι δεν πρόκειται να πειραχτούν τα ειδικά μισθολόγια των γιατρών, αλλά στην πράξη άλλα συμβαίνουν.

Και αυτό διότι σύμφωνα με την Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών, η κυβέρνηση από τη μία δίνει μικρές αυξήσεις και από την άλλη κουρεύει τους μισθούς.

Αποτέλεσμα είναι βέβαια στις τσέπες των νοσοκομειακών γιατρών να μπαίνουν πολύ λιγότερα με το νέο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα από τη μία το νοσοκομειακό επίδομα αυξάνεται, αλλά από την άλλη το νέο μνημόνιο προβλέπει την κατάργηση του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος βιβλιοθήκης, τα οποία ενσωματώνονται στο βασικό μισθό.

Ταυτόχρονα διαμορφώνονται και νέα μισθολογικά κλιμάκια τα οποία επίσης ρίχνουν τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών. Δείτε ΕΔΩ ποιοι είναι «Οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ με το ειδικό μισθολόγιο!»

Σύμφωνα με την Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών στο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις που αφορούν το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών και την αποζημίωση των εφημεριών :

– Για τη μισθολογική κατάταξη των γιατρών και των οδοντίατρων του ΕΣΥ ορίζονται 16 κλιμάκια για κάθε βαθμίδα (ειδικευόμενος, επιμελητής Β, επιμελητής Α κ.λ.π.). Η μισθολογική εξέλιξη απαιτεί υπηρεσία 1 χρόνου στο πρώτο κλιμάκιο και 2 χρόνων για κάθε επόμενο κλιμάκιο

– Το χρονοεπίδομα και το επίδομα βιβλιοθήκης εντάσσονται στο βασικό μισθό.

-Δίνεται μικρή αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος

– Αποσυνδέεται η αποζημίωση της εφημερίας από το βασικό μισθό και ορίζεται συγκεκριμένο ποσό ωριαίας αμοιβής εφημερίας για κάθε βαθμό, η οποία παρά την μικρή αύξηση παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Π.χ. ο ειδικευόμενος γιατρός θα πληρώνεται με 4,48 ευρώ την ώρα.

– Οι αγροτικοί γιατροί εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα αυξηθεί το κονδύλι για το νοσοκομειακό επίδομα κατά 9 εκ. ευρώ και το κονδύλι για τις εφημερίες κατά 15 εκ. ευρώ.

Ωστόσο σύμφωνα με την Κίνηση: «Ο κ. Ξανθός «ξέχασε» να μας πει ότι παρόλο που το νοσοκομειακό επίδομα αυξάνεται, με την κατάργηση του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος βιβλιοθήκης, τα οποία ενσωματώνονται στο βασικό μισθό, και τα μισθολογικά κλιμάκια που διαμορφώνονται, οι μισθοί μας στην πραγματικότητα μειώνονται. Π.χ. ένας Επιμελητής Β με 5 χρόνια προϋπηρεσίας σήμερα παίρνει μισθό 1870 μεικτά. Με το νέο μισθολόγιο θα παίρνει 1841 μεικτά.

Μάλιστα όσα περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερες μειώσεις θα έχει. Π.χ. ένας Επιμελητής Α με 5 χρόνια προϋπηρεσίας έχει μείωση 51 ευρώ ενώ με 15 χρόνια προϋπηρεσίας θα έχει μείωση 73,50 ευρώ. Με λίγα λόγια όσο περισσότερα χρόνια δουλεύει κάποιος τόσο μεγαλύτερη «ποινή».

Στις υποτιθέμενες αυξήσεις που υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας στους γιατρούς θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τη φορολογία του επιδόματος βιβλιοθήκης που μέχρι τώρα δεν φορολογούνταν, τη μείωση του αφορολόγητου, συνεπώς το ισοζύγιο είναι μάλλον αρνητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου