Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Δεν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για την αναίμακτη μέτρηση της γλυκόζης


«Φρένο» στην πολυαναμενόμενη αποζημίωση μίας νέας τεχνολογίας για τη στιγμιαία παρακολούθησης της γλυκόζης στο αίμα, βάζει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ματαιώνοντας σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, τις ελπίδες χιλιάδων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκε θετικά για την αποζημίωση του καινοτόμου αυτού ιατροτεχνολογικού προϊόντος, η Επιτροπή επέστρεψε πίσω την εισήγηση δίχως να καθορίσει τιμή αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή έκρινε ότι τα συστήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) κι ότι κατά συνέπεια απαιτείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) για την αποζημίωσή τους.

Η κωλυσιεργία εισόδου νέων τεχνολογιών για το διαβήτη, που συμβάλλουν στον καλύτερο αυτοέλεγχο και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου, τέθηκε στον Υπουργό Υγείας από αντιπροσωπία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνάντηση που είχε πρόσφατα μαζί του. Αναφερόμενοι, ειδικότερα, στο προαναφερόμενο προϊόν, οι ασθενείς υποστήριξαν ότι η εκτίμηση της Επιτροπής είναι λανθασμένη. Αναπτερώνοντας τις ελπίδες των διαβητικών, ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα διευκολύνει τις διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ, εκδίδοντας την απαραίτητη ΥΑ.

Ο Αν. Ξανθός δεσμεύτηκε ακόμη για την άμεση εξαργύρωση των συνταγών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για τους ανασφάλιστους διαβητικούς από τα ιδιωτικά φαρμακεία, έπειτα από παράπονα που δέχτηκε για εμπόδια που συναντώνται στα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Οι ασθενείς έθεσαν, επίσης, το ζήτημα της στελέχωσης των Διαβητολογικών Ιατρείων και της οργάνωσης Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού, ενώ ζητήθηκε μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη για όσα άτομα με ΣΔ τύπου 2 κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι πρέπει να μπουν εντατικά στη χορήγηση ινσουλίνης για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

1 σχόλιο:

  1. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα εδω μεινατε εσεις? Υπαρχει κατι που......πληρωνει ο χρΕΟΠΥΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή