Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018

Χωρίς τις 200 δωρεάν επισκέψεις από σήμερα – Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από μόλις 14 γιατρούς


Τελευταία ημέρα ήταν η χθεσινή για τις 200 δωρεάν επισκέψεις στους συμβεβλημένους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους και από σήμερα οι ασθενείς και οι άλλοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται είτε στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τους λιγοστούς πλέον συμβεβλημένους γιατρούς είτε να πληρώνουν οι ίδιοι για την επίσκεψη και τη συνταγογράφηση.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες θα επικρατεί χάος με τους ασθενείς να μην γνωρίζουν πώς θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση, ότι επιχείρησε να προετοιμάσει μια νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο.

Πάντως στην αρχή του κάθε μήνα οι ασφαλισμένοι προσπαθούσαν με αγωνία να καλύψουν τη συνταγογράφηση ή την ιατρική επίσκεψη με μία από τις 200 επισκέψεις, ώστε να μην πληρώσουν. Από σήμερα, όμως θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα μετά από επτά και πλέον χρόνια παύουν να ισχύουν οι 200 δωρεάν επισκέψεις το μήνα για τους ασφαλισμένους που επέλεγαν έναν συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ για να εξυπηρετούνται.

Από σήμερα το σύστημα αλλάζει και οι ασθενείς θα μπορούν να μεταβαίνουν στον συμβεβλημένο γιατρό χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των 200 επισκέψεων. Το πρόβλημα, όμως είναι πως από τους 50 και πλέον συμβεβλημένους παθολόγους και γενικούς γιατρούς που υπήρχαν μέχρι και χθες στον Βόλο, τελικά νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θέλησαν να κάνουν δεκατέσσερις οι οποίοι θα κληθούν να εξυπηρετούν δωρεάν έναν μεγάλο όγκο από ασθενείς.

Ο ΕΟΠΥΥ πριν δύο ημέρες ανακοίνωσε τους δεκατέσσερις παθολόγους γενικούς γιατρούς και τους παιδιάτρους στον Βόλο που θα είναι συμβεβλημένοι. Ο κάθε συμβεβλημένος έχει στη δικαιοδοσία του 2.250 άτομα. Πολλοί γιατροί δεν θέλησαν να συνάψουν νέα σύμβαση κρίνοντας τους όρους αποτρεπτικούς.

Ο ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά θέλησε να κάνε σύμβαση με 2.800 γιατρούς, αλλά τελικά προχώρησε στη σύναψη με μόλις 630 άτομα.

Στον Βόλο καλύφθηκε μόλις το 27% των νυν συμβεβλημένων γενικών γιατρών και παθολόγων, ενώ από τους παιδιάτρους καλύφθηκε το 25%.

Τι θα κάνουν από σήμερα οι αμέτρητοι ασφαλισμένοι; Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «για ένα διάστημα θα επικρατήσει χάος. Και αυτό γιατί, πρώτον, οι ασθενείς δεν είναι ενημερωμένοι για τις αλλαγές και δεύτερον, δεν έχουν λύσεις. Για να εξυπηρετηθούν δωρεάν, θα πρέπει είτε να απευθυνθούν στις ΤΟΜΥ που είναι υποστελεχωμένες είτε να επιλέξουν έναν από τους δεκατέσσερις συμβεβλημένους γιατρούς που δέχτηκαν τελικά να κάνουν νέα σύμβαση. Επειδή, όμως ο κάθε γιατρός θα εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, υπάρχει ο κίνδυνος της αναμονής και της ταλαιπωρίας. Επίσης μπορούν να μεταβούν στο Νοσοκομείο. Η άλλη επιλογή που έχουν, είναι να πληρώσουν είτε για τη συνταγογράφηση είτε για την επίσκεψη και να πάνε στον γιατρό που θέλουν. Το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στήνεται στο πόδι, χωρίς σχεδιασμό και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Βέβαια και το σύστημα με τις 200 επισκέψεις απαιτούσε βελτίωση, όμως τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα».

11 σχόλια:

 1. Τάκης : αλαλούμ είναι το όνομα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο ΤΙΤΛΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ.
  ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ 200 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΙΜΟΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ.ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φέρεσαι ως εγκάθετος. Ασε τους γιατρούς μην τους πιάνεις (δεν τους λερώνεις όσο και αν προσπαθείς), οι ασθενείς να δούμε τι θα αναζητούν...

   Διαγραφή
  2. Ο τίτλος ΣΥΡΙΖΟγκιουφτε 7.33 θα μπορούσε να είναι : τέρμα τα τζαμπατζιλικια της .....κακής Δεξιάς! Πλέον εχουμε πρώτη φορα......Αριστερα! Στο γιατρό με το ......50ρικο στο χέρι!Αλλιώς.....γυφΤΟΜΥ και ......ξερό ψωμί! Άρπα και 72 σεντς!

   Διαγραφή
  3. Ααα... βέβαια!! Τώρα σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα...
   Γιατί πράγματι οι επισκέψεις-μαϊμού-επιδότηση έπρεπε να μην υπήρχαν εξ'αρχής με την περίφημη εκείνη συμβασάρα,ευρωπαϊκής χώρας.
   Τώρα πρέπει να λήξει και για τους γιατρούς ειδικότητας.
   Είναι και μιά ευκαιρία να μαζευτούν και κάποιοι ασθενείς-μαϊμού.

   Διαγραφή
  4. 7.33, σε κοβω ενα ασημαντο ανθρωπακι με τεραστιο κομπλεξ απεναντι στους επιστημονες(αμφιβαλλω σοβαρα αν εισαι επιστημων). Βολεψου λοιπον στην καλυβα σου 1Χ1, τα 3 ευρω μεροκαματο σου και στην εξοδο σου για σαντοιτς(οχι φαγητο) 1 φορα το εξάμηνο. Συγχαρητηρια!

   Διαγραφή
  5. Μην αγχώνεσαι. Οι πραγματικοί γιατροί τις ιδιωτικές επισκέψεις τους θα τις έχουν. Οι λίγοι μαϊμού γιατροί έχουν ήδη μπει στο σύστημα και άλλοι δε θα υπάρξουν. Και σε αυτούς τους μαϊμού εσύ και οι όμοιοι σου προσπαθείτε να κατευθύνετε τον κόσμο μέχρι να σας πάρουν με τις κλωτσιές.

   Διαγραφή
  6. Καλά, βρες εσύ πρώτα γιατρό να σε δει πλέον δωρεάν και μετά μίλα... Ο τίτλος είναι: ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΑΣ...!

   Διαγραφή
  7. ΣΥΡΙΖΟγκιουφτε 9.12 ,κάπως έτσι κάψατε και το Μάτι! Όποιος είχε κάποια απορία για το τι θα πει ανοργανωσιας,έλλειψη σχεδίου και πρόνοιας,μηδενική επαφή με την πραγματικότητα,αδιαφορία για τον κόσμο του λύσατε την απορία!

   Διαγραφή
  8. 7.12 π.μ. Οχι και έλλειψη σχεδίου και πρόνοιας. Επί 50 χρόνια φτιάχνανε σχέδιο λαβύρινθο με πρόνοια για τις πυρκαγιές! Αυθαίρετα μέσα στα πεύκα, μάντρες να κλείνουν την παραλία. Κανένα άνοιχτό χώρο. Αδιαμόρφωτη η παραλία στο Μάτι. Μπροστά δηλαδή σε μιά πόλη,οχι σε κάποια ερημιά. Οταν υπάρχει οικισμός και μάλιστα με αρκετούς κατοίκους,δεν θα έπρεπε να μπορεί κάποιος να έχει ανοιχτό το μέρος να απολαμβάνει τη θάλασσα; Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει κάνει ένα πάρκο με σκάλες. Τι ήταν αυιό το ..θέρετρο; Αλλά οι βουλευτές νοικοκύρευαν τους συγγενείς τους.
   Τώρα κλαίμε όλοι. Ας μπουν έστω τώρα οι μπουλντόζες.

   Διαγραφή
 3. Η Ελπίδα ......Έρχεται συριζοφτωχαδακι! Και θέλει......50ρικο !

  ΑπάντησηΔιαγραφή