Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

«Αγκομαχώντας» η νέα ΠΦΥ

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη -  Virus

Με αργά βήματα και αρκετά εμπόδια η Αριστοτέλους προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μια αλλαγή η οποία έχει εξαρχής τοποθετηθεί στην αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής του Μαξίμου, αλλά η οποία αποτέλεσε πιο δύσκολο «γρίφο» από ότι οι εμπνευστές της πίστευαν. Βασικά εμπόδια ήταν οι αντιστάσεις των γιατρών, εργαζομένων του υπάρχοντος συστήματος αλλά και συμβεβλημένων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν πειστεί σε ικανοποιητικό βαθμό για τα οφέλη των αλλαγών στην ΠΦΥ.


Παρόλα αυτά, με δυσκολίες και υποχωρήσεις -κυρίως από την Αριστοτέλους που αναγκάστηκε να ρίξει κάποιο νερό στο κρασί της- σε ό,τι αφορά τις νέες συμβάσεις για τους οικογενειακούς γιατρούς, τον πυρήνα της νέας ΠΦΥ, το πρώτο βήμα έγινε. Από 1η Αυγούστου τέθηκε σε εφαρμογή ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού, με τους 600 παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους, που εκδήλωσαν το σχετικό ενδιαφέρον να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.


Όπως αναφέρει και η Αριστοτέλους, «με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού».

Η διαφορά των 140 χιλιάδων ραντεβού είναι που προκαλεί και τις μεγαλύτερες ανησυχίες, με τους σκεπτικούς να εκφράζουν ανησυχίες για την επαρκή κάλυψη του πληθυσμού. Ωστόσο, η Αριστοτέλους δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ανησυχία τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) έχουν επικουρικό ρόλο συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικογενειακοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ. Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ κρύψει πως στο επίκεντρο της πολιτικής της είναι το δημόσιο σύστημα και για αρκετό καιρό, στην αρχή της θητείας των νέων ενοίκων της Αριστοτέλους υπήρχε η πρόθεση η συμβολή των ιδιωτών γιατρών στη νέα ΠΦΥ να είναι ακόμη μικρότερη. Στην πράξη, βέβαια, διαπίστωσαν πως ένα σύστημα χωρίς τη συνεργασία των ιδιωτών γιατρών δύσκολα θα εφαρμοζόταν.

Έτσι, η πρόσκληση για συμμετοχή των ιδιωτών στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ παραμένει ανοικτή, με το Υπουργείο να κάνει λόγο για διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον. Σπεύδει, βέβαια να προσθέσει πως «οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ – των οποίων ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επαναπροκήρυξης– ανταποκρίνονται ήδη σε ένα πολύ σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».

Επιπροσθέτως, γίνεται λόγος για νέα προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρώντου ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εφαρμογή

Θα πρέπει, δε, να σημειώσουμε πως το Υπουργείο Υγείας τονίζει με κάθε ευκαιρία πως το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων θα εφαρμοστεί από 1/1/2019 και μάλιστα σταδιακά, αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς. «Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων», διευκρινίζεται.

Υπενθυμίζουμε ότι έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και στα νοσοκομεία.

Όπως υποστηρίζει η Αριστοτέλους, πάντως, με την έναρξη εφαρμογής του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού «αλλάζει το προηγούμενο στρεβλό σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς που ως γνωστόν, οι 200 επισκέψεις εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων».

Το νέο σύστημα συμβάσεων έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:
Τη δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα
Την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα

3 σχόλια:

  1. Ποια ΠΦΥ και κουραφεξαλα...
    Μονοπωλιακές συμβάσεις στα δικά τους παιδια δώρισαν. Απλα και κλασικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με αυτά που ισχυρίζονται τα δίποδα της Αριστοτελους μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από το τι θα πει κυβερνητικός σχεδιασμός/πρόνοια /συντονισμός/σεβασμός στον πολιτη/στελεχαρες και να αντιληφθείτε πως κάηκε το Μάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το νούμερο των ΟΙ-Π/Δ δεν είναι 600. Τόσοι έδειξαν αρχικά ενδιαφέρον. Στη Λάρισα απο 14 Π/Θ + Γ/Ι τελικάα έκανα σύμβαση οι 8. Μπορούμε να έχουμε ένα νούμερο πανελλαδικά για το πόσοι υπέγραψαν σύμβαση τελικά. Το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ σίγουρα ξέρουν αλλά το κάνουν γαργάρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή