Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

ΥΥΚΑ: Διευκρινήσεις για το νέο σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς γιατρούς


Γραφείο Τύπου Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2018

Είναι γνωστό ότι έχει δρομολογηθεί μία σοβαρή αλλαγή στο τοπίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα, που περιλαμβάνει την ενίσχυση των δημόσιων δομών και τη σταδιακή ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου στηριγμένου στον οικογενειακό γιατρό, την πρόληψη και την κοινοτική φροντίδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί (ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) έχουν επικουρικό ρόλο συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχουν οι οικογενειακοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.

Από σήμερα αλλάζει το προηγούμενο στρεβλό σύστημα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς που ως γνωστόν, οι 200 επισκέψεις εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Το νέο σύστημα συμβάσεων έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

Η δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για την φροντίδα των πολιτών έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο το μήνα

την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα,

Διευκρινίζεται ότι:

Α) Με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ προς το παρόν οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν, λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού. 

Να συνυπολογιστεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να έχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών στο δίκτυο των συμβεβλημένων του και ήδη καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ - των οποίων ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επαναπροκήρυξης- ανταποκρίνονται ήδη σε ένα πολύ σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Παράλληλα, ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας. 

Β) Το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων είναι γνωστό ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. 

Τέλος επισημαίνεται ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία). 

7 σχόλια:

  1. Τις "διευκρινίσεις" που τις είδατε???

    Απλώς ήθελε να πετάξει άλλο ένα ΣΥΡΙΖΑΙΚΟ ΨΕΜΑ για δήθεν αυξανόμενο ενδιαφέρον.

    Εγώ από παντού μαθαίνω ότι οι λιγοστοί γιατροί που δήλωσαν, αποσύρουν τις αιτήσεις τους.

    Από το Σεπτέμβριο να δεις που οι επισκέψεις θα φτάσουν ως και το 1.000.000 το μήνα πανελλαδικά.
    Οι άλλες 800.000 (αν πιστέψεις και το 200 χιλ. που γράφει ο Ψεύτης) που θα πάνε για να βρουν γιατρό??

    Ετσι θα δει και στην πράξη ο Ιατρικός κόσμος, πριν το τέλος του έτους, ότι με λιγότερες επισκέψεις και σωστή αμοιβή ιδιωτικά, ξεπερνάς κατά πολύ τα ψίχουλα που θέλει, όχι να σου δώσει, ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ο ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως όλοι πλέον έχουμε καταλάβει πως κάηκε το Μάτι! Εδώ είχαν τρία χρόνια να...... το σκεφτούν και η ανοργανωσια και η προχειρότητα έχουν χτυπήσει στο υπέρυθρο! Τι να έκαναν τα .......χαιβανια τύπου Τάκη σε μια κατάσταση όπου έπρεπε να αντιδράσουν σε......μιάμιση ώρα ; Ο Τάκης πχ θα χρειαζόταν ......15 ώρες μόνο για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται! Αλλά τελικά ποιος τους έκανε κυβέρνηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΧΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.ΠΑΝΕ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ..ΑΧ ΠΕΡΣΥ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΗΓΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ,ΓΥΡΙΣΑ 17 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ,Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΙΣ 200 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 10 ΤΟΥ ΜΗΝΑ,ΤΩΡΑ ΑΝΤΕ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ.ΕΝΩ Ο ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΟΠΥΥ ΚΥΡΙΟΣ ΗΤΑΝ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΓΙΝΕ.Ο ΔΕ ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.ΑΧ...ΠΑΝΕ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.
    ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το ΄΄νεο΄΄ συστημα σαν μονο στοχο εχει την ανταποκριση του υπουργειου σε μνημονιακες απαιτησεις για μειωση του μπατζετ στην υγεια. Κανενας γιατρος που σεβεται τονεαυτο του και τα χρονια σπουδων του, δεν θα δεχθει να γινει ομηρος ενος απαραδεκτου συστηματος, που θα αμοιβει τη ιατρικη εοισκεψη με 0,78 ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αποτυχατε κοι του υπουργειου, η οργη του κοσμου θα πεσει σαν κεραυνος στα κεφαλια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειδατε τι λεεει ο πανηρουλης εγκαθετος της Ν.Δ?Να γραφουν τις τρεις πρωτες μερες καθε μηνα τα βιβλιαρια των φαρμακειων και μετα να "γραφουν" εκει που ξερετε τους ασθενεις.Θα επρεπε να ξερεις οτι σε καθε συστημα υγειας ΠΡΩΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ εχουν παντα οι ασθενεις.Αυτα τα χαζοφιλιλε πουλατα στους αδαεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι πραγματικά τόσο βλάκας η προσποιείσαι για να έχει ενδιαφέρον ο διάλογος?

      Διαγραφή