Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Οικογενειακός γιατρός : Πρεμιέρα και όλα είναι στον αέρα

Νέος θεσμός στο... πόδι

Από σήμερα τίθεται και επισήμως σε ισχύ η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τους... δυσεύρετους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι κατά τα άλλα αποτελούν τον πυλώνα του συστήματος. Ασφαλισμένοι και γιατροί βρίσκονται «όμηροι» στις αλλαγές που επιχειρούνται με προχειρότητα από το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να κρίνονται σχεδόν βέβαιες η ταλαιπωρία και η οικονομική αιμορραγία αμφοτέρων.

Ειδικότερα χθες, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις του Οργανισμού με 1.950 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, οι οποίοι εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους.

Μαύρη τρύπα

Μοιραία, δημιουργήθηκε μια τεράστια «μαύρη τρύπα» αναφορικά με την κάλυψη των ασθενών, δεδομένου ότι η ιατρική κοινότητα γύρισε την πλάτη στις θέσεις που προκήρυσσε τους τελευταίους 14 μήνες τόσο το υπουργείο Υγείας για να στελεχώσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) όσο και ο ΕΟΠΥΥ για να συμβληθεί με οικογενειακούς γιατρούς.

Ετσι, από σήμερα οι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι που λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπό την ομπρέλα του Οργανισμού έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού σε μόλις 650 ιδιώτες, συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς ή να απευθυνθούν στους περίπου 300 οικογενειακούς γιατρούς που υπηρετούν στις ΤΟΜΥ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι λειτουργούν περίπου 100 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων στην πλειονότητά τους φιλοξενούνται σε Κέντρα Υγείας καθώς δεν έχουν βρεθεί χώροι για να στεγαστούν. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ενισχυθεί η «δεξαμενή», η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους οδηγήθηκε στην επίταξη των γιατρών που υπηρετούν εκεί, βαφτίζοντάς τους οικογενειακούς γιατρούς.

Για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του... κενού που έχει προκύψει υπενθυμίζεται ότι η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει σχεδιαστεί - στα χαρτιά - κατά τέτοιον τρόπο ώστε το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών να καλύπτεται από ιδιώτες συμβεβλημένους. Μάλιστα, εκ των υστέρων προκύπτει ότι το σχέδιο ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς προέβλεπε τη σύναψη συμβάσεων με 2.800 γιατρούς.

Υπό τα δεδομένα αυτά η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, κυρία Αννα Μαστοράκου, εγείρει εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων στον οικογενειακό γιατρό αλλά και με τις παραπομπές τους σε ειδικούς γιατρούς.

Με ρόλο ρυθμιστή

Και αυτό διότι ο οικογενειακός γιατρός έχει αναλάβει και τον ρόλο του ρυθμιστή της «κυκλοφορίας» των ασθενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι εάν ο ίδιος δεν δώσει παραπεμπτικό στον ασφαλισμένο, ο δεύτερος δεν μπορεί να απευθυνθεί δωρεάν σε συμβεβλημένο γιατρό άλλης ειδικότητας.

Και παρότι πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ θα δώσει παράταση στο δεύτερο σκέλος της μεταρρύθμισης έως το τέλος του έτους, η κυρία Μαστοράκου εκφράζει μία ακόμη βάσιμη αγωνία. «Από τη στιγμή που ο νομοθέτης προβλέπει το αυστηρό σύστημα παραπομπών, εγκυμονεί ο κίνδυνος ακόμη και στην περίπτωση της παράτασης οι πάρεδροι να μην εγκρίνουν τη δαπάνη των ειδικών γιατρών».

Εν τω μεταξύ, απαντήσεις σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος οικογενειακού γιατρού ζητεί από τον Οργανισμό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).

«Το σύστημα που ελπίζει να φτιάξει το υπουργείο Υγείας απέχει μακράν της υλοποίησής του, αφού οι ΤΟΜΥ - όσες υπάρχουν - λειτουργούν με προσωπικό γιατρών κάτω του 40% που χρειάζονται, ενώ για τους συμβεβλημένους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κάτω των 500 από τους 3.000 συνολικά που χρειάζονται. Συνεπώς για ποιους οικογενειακούς γιατρούς μιλάμε και πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Πατσουράκος.

Αλλά και ως προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς - μέλη της ΠΟΣΚΕ - υπάρχει ασάφεια για τον τρόπο λειτουργίας τους ως προς τις επισκέψεις. Για τον λόγο αυτόν απέστειλε επιστολή αρμοδίως με την οποία ζητεί διευκρινίσεις για ζητήματα όπως «θα αποζημιωθούν οι επισκέψεις που θα γίνουν από τους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς με το σύστημα των 200 επισκέψεων μετά την 1/8/2018;».

10 σχόλια:

  1. Το σημαντικό κ.Μαστορακου είναι όταν με την ουρά στα σκέλια επαναφέρουν την ισχύ των συμβάσεων να τις απορρίψουμε εμείς! Αυτή είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να τελειώνουμε με την Εγκληματική Οργάνωση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφοι Ειδικοί , με δεδομένο ότι η αποζημίωσή μας είναι στον αέρα, ζητάτε πλοηγόχαρτο από όλους διαφημίζοντας και τα δίποδα του ΥΠΥΓ! Μπλοκάρετε μια ώρα αρχύτερα το κλαρινοσύστημα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΧΩΡΑ ΓΕΛΟΙΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΤΥΠΟΥ ΤΑΚΗ ΘΑ ΕΠΑΙΖΑΝ ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηταν δικαιο και εγινε πραξη. Γιατι το ψαρι, ψηνεται ΚΑΙαπο τις δυο μεριες ,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά να τα πεις σ' αυτούς που τους τρως τις εισφορές και θα αναγκαστούν να πληρώνουν για υπηρεσίες που τους ανήκουν...! Εάν είσαι γιατρός κοιτάξου λίγο στον καθρέφτη... Κανένας δεν θα σε επιλέξει γι αυτό που είσαι... Σαν χαμάλη θα σε βλέπουν και εάν τολμάς μην τους κάνεις τη χάρη... Μην προσπαθείς να υποβιβάσεις τους συναδέλφους σου για να φανείς εσύ ψηλός... Την αναγνώριση την κατακτάς με την αξία σου, δεν στη δίνει κανένα ψεύτικο περιοριστικό μοντέλο...!

      Διαγραφή
  5. Τέτοιες συμβασεις αποτείνονται σε εξαθλιωμενους αφρικανους, οχι σε επιστημονες με κυρος και αναγνωρισιμότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ οι προηγούμενες συμβάσεις 7.13 μ.μ. αποτείνονταν σε αξιοπρεπείς ευρωπαίους με κύρος και αναγνωρισιμότητα!! Αλλά .... φάνηκαν πολύ γρήγορα οι μαφιόζοι που ήταν συμπληρωμένοι,που ζητούσαν 10/ρικάκια, που κοροΐδευαν τον κάσμο κλπ κλπ.
      Αν δεν γίνει κατανοητό οτι ο ιδιώτης γιατρός για να πετύχει στο επάγγελμά του πρέπει , εκτός από επαρκής ως γιατρός, να είναι και τίμιος ως άνθρωπος δεν θα έχει ούτε σεβασμό, ούτε αξιοπρέπεια.

      Διαγραφή
    2. Οριακές ήταν 10.37 αλλά δεν υπήρχε λόγος να γίνουν χειρότερες! Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι αν με πληρώνουν τα μισά λεφτά τα άλλα μισά θα τα δίνει ο ασφαλισμένος! Αν μου δίνουν το ένα τρίτο,τα άλλα δύο τρίτα θα τα δίνει ο ασφαλισμένος! Τζάμπα να εξετάζουν τα ζώα του χρΕΟΠΥΥ! Τόσο απλά αντιλαμβάνομαι την τιμιότητα ! Τα υπόλοιπα είναι νταβατζιλικια !

      Διαγραφή
    3. Μην λες ανοησίες... Φαίνεταο ότι δεν ξέρεις... Κανένας δεν κορόιδευε... οι ανάγκες είναι πολλές... Το 10ρικο συνταγογράφησης είναι η κρατική τιμολόγηση... και πολύ λίγο για επίσκεψη που θα' πρεπε να είναι τουλάχιστον 20€. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50€ το 6μηνο... Και δηλαδή κατ' εσένα πόσο θα έπρεπε να πληρώνεται ο γιατρός όταν το ποτό έχει 5-7€ και τα τσιγάρα 4,5€...;

      Διαγραφή