Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Το Αυγουστιάτικο «γκρέμισμα» της πρωτοβάθμιας – Στον «αέρα» ξανά οι ασφαλισμένοι

Άρον άρον, πρόχειρα και χωρίς έτοιμες δομές τίθενται από σήμερα 1η Αυγούστου σε ισχύ οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς (Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς και Παιδίατρους). Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο ΕΟΠΥΥ ενώ γνωρίζουν καλά ότι μετά από δύο προκηρύξεις δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ικανό αριθμό οικογενειακών γιατρών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του healthweb.gr οι εν λόγω γιατροί δεν καλύπτουν ούτε το 30% των συνολικών αναγκών στην ελληνική επικράτεια και σε αρκετές περιοχές, ούτε το 10% π.χ. νησιά, ορεινές περιοχές και μεγάλες πόλεις.

Healthweb.gr

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ μάλιστα χθες έληξαν οι συμβάσεις του Οργανισμού με τους περίπου 1.950 γιατρούς που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους και από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι νέες με τους οικογενειακούς γιατρούς.

Σε ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι «τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.hdika.gr ) και από ‘κει θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό που επιθυμούν και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους».

Άκουσον άκουσον. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς, οι οποίοι ούτε ενημερώθηκαν εγκαίρως, ούτε είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές θα βρεθούν ξαφνικά ακάλυπτοι χωρίς κανείς να έχει υπολογίσει το μπάχαλο που θα δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι άνθρωποι αυτοί.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως το υπουργείο Υγείας προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια, χωρίς να συνυπολογίζει α) ότι δεν έχει πλήρη κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών από παθολόγους – γενικούς γιατρούς – παιδίατρους και β) ότι δεν υπάρχει ακόμα καταγραφή των ασφαλισμένων σε οικογενειακούς γιατρούς μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο σε μια μέρα τους ασφαλισμένους πολίτες σε ανασφάλιστους. Παράλληλα, καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού που προσδίδει στον ασθενή εμπιστοσύνη, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και επιβαρύνεται το …άδειο πορτοφόλι των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα για την περίθαλψή τους.

Βάνα Ανεμοδουρά: «Οι σχεδιασμοί επί χάρτου στην υγεία φέρνουν μόνο αποτυχίες!»

Ενδεικτική είναι η δήλωση στο healthweb.gr της αντιπροέδρου του ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ, κας Βάνας Ανεμοδουρά, η οποία επισήμανε τα εξής: « Με τον αριθμό των γιατρών που δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τους ιδιώτες και τους γιατρούς που στελεχώνουν τις ελάχιστες ΤΟΜΥ, δεν είναι δυνατόν να προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών που πληρώνουν υψηλές εισφορές στον κλάδο υγείας.

Όπως τον σκεφτήκανε και τον σχεδίασαν το θεσμό του οικογενειακού γιατρού είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στη χώρα και τα θύματα της αποτυχίας πλέον θα είναι οι πολίτες και το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης. Οι σχεδιασμοί επί χάρτου στην υγεία μόνο αποτυχία μπορούν να αποδώσουν»

1 σχόλιο:

  1. Αξιζουν κατι καλυτερο οι ελληνες ασφαλισμενοι?Οχι βεβαια .Θεριζουν ο,τι εσπειραν(ψηφισαν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή