Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

«Καμίνι» η Ευρώπη – Λιώνουν οι πάγοι στη Σουηδία

Newsroom , CNN Greece

Πηγή: REUTERS

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να απειλούν να σκαρφαλώσουν σε επίπεδα ρεκόρ. Η Ιβηρική χερσόνησος βιώνει τις πιο ζεστές μέρες των τελευταίων ετών, με το κύμα καύσωνα να έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στην Ισπανία.

Σε κόκκινο συναγερμό λόγω καύσωνα βρίσκονται πολλές περιοχές της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λισαβώνας. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, οι θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια φτάνουν μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες στην ιβηρική χερσόνησο το σαββατοκύριακο «θα μπορούσαν να καταρρίψουν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου», το οποίο κατέχει η Αθήνα από τον Ιούλιο του 1977.

Το ρεκόρ για την Ισπανία είναι 47,3 βαθμοί Κελσίου και για την Πορτογαλία 47,4 βαθμοί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επιβεβαίωσε τους θανάτους τριών ανθρώπων την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας του καύσωνα. 

Ένας 41χρονος υπέστη θερμοπληξία την Τετάρτη, την ώρα που δούλευε στη κεντρική λεωφόρο κοντά στη Μούρθια. Ένας 78χρονος βρέθηκε αναίσθητος στον κήπο του την Πέμπτη από θερμοπληξία και κατέληξε αργότερα στο νοσοκομείο, ενώ ένας ακόμα άντρας, ο οποίος διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης, κατέληξε την Παρασκευή.

Η μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet, έχει εκδώσει κόκκινες προειδοποιήσεις για τη ζέστη για τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ανδαλουσίας και Εξτρεμαδούρας, ενώ οι υπόλοιπη χώρα βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό.

Η πιο υψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε την Παρασκευή στην Ισπανία ήταν 44,7 βαθμοί Κελσίου στην περιοχή Badajoz στην Εξτρεμαδούρα, ενώ στη Σεβίλλη ο υδράργυρος άγγιξε τους 44,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του CNNi. Η θερμοκρασία στην ιστορική πόλη Evora της Πορτογαλίας, έφτασε τους 44,1 βαθμούς Κελσίου την ίδια μέρα.

Περισσότεροι από 740 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σήμερα στη νότια Πορτογαλία. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στην περιοχή Μοντσίκουε στο Αλγκάρβε της νότιας Πορτογαλίας, δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Οι αρχές εκκένωσαν δύο χωριά στην περιοχή όπου επιχείρησαν δέκα κατασβεστικά αεροσκάφη.

Το κύμα καύσωνα συμπίπτει με την αιχμή της τουριστικής περιόδου στην Ευρώπη. Οι ταξιδιώτες προειδοποιούνται να μην βγαίνουν στον ήλιο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας και να γνωρίζουν τους κινδύνους της θερμοπληξίας, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου