Θεσσαλονίκη,
8 Φεβρουαρίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση εργασίας είχε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας με τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου για θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το... άρρωστο; Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο κ. Νίτσας έχει ξεκινήσει μια σειρά συσκέψεων με εκπροσώπους φορέων της κεντρικής Μακεδονίας ώστε να συνεργαστούν και να συντονιστούν όλες οι δυνάμεις με τον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα, τον ΙΣΘ, που απαριθμεί περισσότερους από 8.500 γιατρούς και να δοθούν λύσεις και διέξοδοι σε χρόνιες παθογένειες.
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ τόνισε στον υπουργό ότι είναι διαφορετική η λειτουργία και η αποδοτικότητα των νοσοκομείων από αυτή των γιατρών που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων στα χρόνια της κρίσης προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό τους στον πολίτη και στην κοινωνία. Πολλές φορές οι γιατροί αδικήθηκαν από τον κακό συντονισμό και την έλλειψη συστήματος εξυπηρέτησης του πολίτη.
Ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις και πολλά πρέπει να αλλάξουν άμεσα, γιατί η ταλαιπωρία του πολίτη δεν έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Οι δε γιατροί -που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της υγείας- δεν σταμάτησαν να δίνουν μάχες για καλύτερη περίθαλψη και διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτές οι μάχες δεν θα πρέπει να θεωρηθούν μάταιες και χαμένες. Ο πρόεδρος του ΙΣΘ πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα η εμπιστοσύνη των πολιτών και φορολογουμένων στο εξαντλημένο ΕΣΥ δοκιμάζεται καθημερινά στα εφημερεύοντα και στα χειρουργεία. Σήμερα η πολιτεία μακριά από ιδεολογικές εμμονές και προκαταλήψεις του παρελθόντος θα πρέπει να πάρει δραστικές αποφάσεις ώστε να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας καθώς και ο τεχνολογικός εξοπλισμός των νοσοκομείων. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος σε βάρος ασθενών, οικογενειών και κρατικού προϋπολογισμού με παλινωδίες και μπαλώματα.
Ο κ. Νίτσας ζήτησε τη συνδρομή του κ. Καράογλου στο έργο των γιατρών και του υπουργείου υγείας προς την καλύτερη περίθαλψη και δημόσια υγεία, επισημαίνοντας την πάγια θέση του ΙΣΘ για την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών και της πολυφαρμακίας «Σήμερα παρά ποτέ υπάρχει αναγκαιότητα της ιατρικής συνταγής για την πώληση όλων των φαρμάκων. Το ιατρικό έργο το επιτελούν ιατροί, οι ιατρικές πράξεις πρέπει να πραγματοποιούνται μόνον από ιατρούς… Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών …».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου