Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Διαγνωστικά Κέντρα: Στηρίζουμε το σύστημα Υγείας εδώ και 7 χρόνια

NewsRoom mononews

Την αναγνώριση από την πλευρά της αντιπροέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Ελένης Καρποδίνη, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στο πλαίσιο πρόσφατου συνεδρίου, χαιρετίζουν τα διαγνωστικά κέντρα μέσω του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.).

Παράλληλα, τονίζουν ότι ο κλάδος είναι ενεργά παρών, στηρίζοντας το σύστημα υγείας εδώ και 7 χρόνια αδυναμίας του δημοσίου, επιδοτώντας το με τα ποσά επιστροφών και περικοπών που επιβάλλονται στα διαγνωστικά κέντρα.

«Ελπίζουμε ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.και η κυβέρνηση θα προβούν στα απαραίτητα μέτρα (χρηματοδότηση προϋπολογισμού και εξορθολογισμό του συστήματος) για μείωση του claw back το 2020 και εκμηδενισμό αυτού το 2021 και ότι θα επιλέξουν πλέον, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις, τον τρόπο εξυπηρέτησης των αναγκών υγείας των Ελλήνων πολιτών που παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικρότερο κόστος, λύνοντας ταυτόχρονα το χρόνιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης, προκειμένου να επιδοτείται διαρκώς ένα αναποτελεσματικό σύστημα», αναφέρει ο ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ..

Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ygeiamou.gr, η κα Καρποδίνη, παραδέχτηκε ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διατηρεί χαμηλούς προϋπολογισμούς από όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 έως και σήμερα, ότι έχει κατά 40% χαμηλότερο προϋπολογισμό από τους αντίστοιχους προκάτοχούς του και ότι ο τομέας υγείας στα χρόνια της κρίσης ήταν πρωταθλητής στην δημοσιονομική πολιτική.

Επίσης, πως οι δημόσιες δαπάνες υγείας είχαν στόχο να πέσουν στο 6% του Α.Ε.Π. και ότι τώρα βρίσκονται κάτω και από το 5%, ενώ οι ιδιωτικές πληρωμές για την υγεία, δηλαδή η ιδιωτική συμμετοχή που καταβάλουν οι πολίτες από την τσέπη τους, είναι κατά 40% υψηλότερες από τον Ευρωπαϊκό αντίστοιχο μέσο όρο.

Η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναγνώρισε ότι ενώ οι δαπάνες για την υγεία βάδιζαν συνεχώς μειούμενες, ενώ παράλληλα αυξάνονταν οι ανάγκες του πληθυσμού και ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει υβριδική μορφή, αφού μετακυλύει το κόστος των υπηρεσιών που αγοράζει και δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Επίσης, παραδέχτηκε ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χρειάζεται διοικητική αναδιοργάνωση ώστε να έχει μία ευέλικτη μορφή στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και ότι πρέπει να εξορθολιστεί το σύστημα παροχών αλλά και η κατανομή των πόρων του Οργανισμού.

Σύμφωνα πάντα με τον ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ., κα Καρποδίνη σημείωσε ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την έναρξη του και έως σήμερα δεν έχει οργανόγραμμα με την περιγραφή των θέσεων εργασίας, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγουν υπάλληλοι από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να αντικαθίσταντο, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ πρέπει να αντεπεξέλθει σε περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Τέλος, αναγνώρισε ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.είναι παρών μαζί με τους παρόχους του, διότι ο Οργανισμός δεν είναι μόνος και ότι πρέπει να συμπράξουν προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να προσφερθούν στον πολίτη ποιοτικότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες υγείας για να καλυφθούν οι ελλείψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου