Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τα 67.000 τα κρούσματα – Ο χάρτης της επιδημίας

Newsroom , CNN Greece

Περισσότερους από 67.000 ανθρώπους έχει μολύνει πλέον ο νέος κοροναϊός COVID-19, ο οποίος συνεχίζει την προέλασή του και εκτός Κίνας, καθώς ένας επιβεβαιωμένος ασθενής από την Αίγυπτο αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην αφρικανική ήπειρο, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται η Χαβάη καθώς ένας Ιάπωνας τουρίστας που είχε επισκεφτεί το νησί πριν λίγες ημέρες, βρέθηκε θετικός στον φονικό ιό. 

Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανέρχονται πλέον στους 1.526 μετά και την προσθήκη 143 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους χθες, Παρασκευή. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θανάτων (139) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Χαβάης ξεκίνησαν σήμερα έρευνα αναζητώντας οποιοδήποτε πιθανόν είχε στενή επαφή με τον Ιάπωνα τουρίστα που ασθένησε στο νησί Ουάχου και βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό λίγο καιρό αφού επέστρεψε στην πατρίδα του.

Το κρούσμα αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Χονολουλού, όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο άνδρας εκτιμάται ότι είχε μολυνθεί στην Ιαπωνία πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ή ενώ μετέβαινε στη Χαβάη.

Η υπόθεση αυτή βασίζεται στην περίοδο επώασης των 14 ημερών του ιού και στο γεγονός ότι ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα ενώ βρισκόταν λιγότερο από μία εβδομάδα στη Χαβάη, εξήγησαν οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Ο ασθενής και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το νησί του Μάουι από την 28η Ιανουαρίου έως την 3η Φεβρουαρίου και στη συνέχεια ταξίδεψαν στο Ουάχου, όπου έμειναν έως την 7η Φεβρουαρίου οπότε και πέταξαν για την πατρίδα τους, στην επαρχία Αϊτσί στην κεντρική Ιαπωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Στην Καμπότζη «έδεσε» το Westerdam

Σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απευθυνθεί δημόσια και με επαινετικό τόνο στην Καμπότζη, ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε χθες τις αρχές της ασιατικής χώρας διότι επέτρεψαν να ελλιμενιστεί στη Σιχανούκβιλ το κρουαζιερόπλοιο Westerdam, στο οποίο είχε απαγορευθεί να δέσει στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη, εξαιτίας του κλίματος φόβου που δημιούργησε η υπόθεση πως κάποιος από τους επιβαίνοντες ίσως έχει μολυνθεί από τον COVID-19.

«Ευχαριστώ την όμορφη χώρα της Καμπότζης που δέχθηκε το πλοίο Westerdam της [εταιρείας] Carnival Cruise σε λιμάνι της», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter και συμπλήρωσε «οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την αβροφροσύνη».

Ο αυταρχικός πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, σύμμαχος της Κίνας, αποφάσισε το κρουαζιερόπλοιο να δέσει στη Σιχανούκβιλ την Πέμπτη. Οι 1.455 επιβάτες του, ανάμεσά τους πολλοί Αμερικανοί και Καναδοί, άρχισαν να αποβιβάζονται χθες Παρασκευή για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ.

Οι επιβάτες υποβάλλονταν τακτικά σε ιατρικές εξετάσεις πάνω στο πλοίο, ενώ εξετάστηκαν επίσης 20 από τις υγειονομικές αρχές της Καμπότζης αφού κατέβηκαν. Ουδείς εξ αυτών εξακριβώθηκε μέχρι στιγμής ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Ο Χουν Σεν έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε αντεγκλήσεις με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον του προσάπτει σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον κατηγορεί πως εξαπέλυσε κύμα καταστολής της αντιπολίτευσης μετά το 2017.

Επαναπατρίζονται οι Αμερικανοί του See Diamond

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση και τον επαναπατρισμό ορισμένων αμερικανών πολιτών και μελών των οικογενειών τους που επιβαίνουν στο Diamond Princess, το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα στα νερά της Ιαπωνίας και έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα κρούσματα του κοροναϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας, λίγο έξω από το λιμάνι στη Γιοκοχάμα, έγραψε χθες Παρασκευή η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Οι άνθρωποι που θα επαναπατριστούν αναμένεται να φθάσουν στις ΗΠΑ αύριο Κυριακή, διευκρίνισε η εφημερίδα επικαλούμενη τον Χένρι Γουόκ, διευθυντή του τμήματος που αρμόδιο για την προετοιμασία των υγειονομικών αρχών και τις νεοεμφανιζόμενες λοιμώξεις στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC).

Το Diamond Princess, κρουαζιερόπλοιο που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Carnival Corp, βρίσκεται σε καραντίνα από την 3η Φεβρουαρίου, όταν έφθασε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με 3.700 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Οι 218 εξ αυτών έχει εξακριβωθεί πως μολύνθηκαν από τον COVID-19.


Το πλοίο αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα διότι επιβάτης που κατέβηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν το σκάφος χαράξει πορεία για την Ιαπωνία διαγνώστηκε ότι είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις πως μολύνθηκαν αποβιβάζονται από το κρουαζιερόπλοιο και διακομίζονται σε νοσοκομεία.

Ο χάρτης της επιδημίας

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 600 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, της αφρικανικής ηπείρου.

Κίνα

Πάνω από 66.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα. Ο αριθμός αυξήθηκε αλματωδώς μετά την αλλαγή της μεθόδου εντοπισμού των κρουσμάτων, που οδήγησε σε «διπλές καταχωρίσεις».

Ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο) ανερχόταν σε 1.523.

Στην πλειονότητά τους οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Ο αριθμός αυτός έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κοροναϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.

* Ένας άνθρωπος πέθανε στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 56 κρούσματα.

* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.
Ασία-Ειρηνικός

Ανατολική Ασία

Νότια Κορέα
28 κρούσματα.

Ιαπωνία
32 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Συν τουλάχιστον 218 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί.

Ταϊβάν
33 κρούσματα.
Νοτιοανατολική Ασία

Καμπότζη
Ένα κρούσμα.

Μαλαισία
19 κρούσματα.

Φιλιππίνες
Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο που καταγόταν από την Ουχάν. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 εκτός Κίνας.

Σιγκαπούρη
67 κρούσματα.

Ταϊλάνδη
33 κρούσματα.

Βιετνάμ
15 κρούσματα. Η Σον Λόι, πόλη 10.000 κατοίκων κοντά στο Ανόι, τέθηκε σε καραντίνα την Πέμπτη, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στη χώρα.

Νότια ΑσίαΙνδία
Τρία κρούσματα.

Νεπάλ
Ένα κρούσμα.

Σρι Λάνκα
Ένα κρούσμα.

Αυστραλία
15 κρούσματα.
Αμερική

Καναδάς
Επτά κρούσματα.

ΗΠΑ
Δεκαπέντε κρούσματα. Ένας αμερικανός πολίτης υπέκυψε στην Ουχάν.

Ευρώπη Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανία
16 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ανθρώπων που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν.

Γαλλία
11 κρούσματα.

Ιταλία
Τρία κρούσματα.

Ισπανία
Δύο κρούσματα. Ο ένας ασθενής έλαβε εξιτήριο.

Βέλγιο
Ένα κρούσμα.

Φινλανδία
Ένα κρούσμα.

Σουηδία
Ένα κρούσμα.
Κράτη εκτός ΕΕ

Ηνωμένο Βασίλειο
9 κρούσματα.

Ρωσία
2 κρούσματα. Οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Οκτώ κρούσματα.

Αφρική

Αίγυπτος
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη 14η Φεβρουαρίου ότι κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19 στην αφρικανική ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου