Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Σε κορύφωση η γρίπη με 60 θανάτους και 195 εισαγωγές σε ΜΕΘ – Σύντομα αρχίζει η πτώση

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Αυξημένη, αλλά με πτωτική τάση εμφανίζεται η δραστηριότητα της γρίπης αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 26 εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από επιπλοκές του ιού.

Μεγαλώνει κάθε Πέμπτη ο κατάλογος των θυμάτων και κρουσμάτων της φονικής γρίπης, αν και η τάση από δω και πέρα φαίνεται να είναι πτωτική. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που δίνει κάθε εβδομάδα στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά από επιπλοκές της γρίπης και ακόμη 195 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μέσα στην τελευταία εβδομάδα υπήρξαν 7 νέοι θάνατοι και ακόμη 26 εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ:



Σε ότι αφορά τους θανάτους, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για 33 άνδρες και 27 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 75 έτη. Από τα 56 (93,3%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (6,7%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 29 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών 10 (34,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 και 19 (65,5%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). 

Τα 57 (95%) από τα 60 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 23 (40,4%)
ΕΟΔΥ: Υψηλή η δραστηριότητα και πτωτική η τάση της γρίπης

Αν και η διασπορά της γρίπης θα συνεχιστεί και μέχρι τα τέλη Μαρτίου -εκτός απροόπτου- φαίνεται ότι τα χειρότερα πέρασαν. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αυτήν την εβδομάδα εξακολουθεί η δραστηριότητα της γρίπης να χαρακτηρίζεται "υψηλή" (από το "πολύ υψηλή" της προηγούμενης εβδομάδας), ενώ η τάση της διασποράς της είναι πτωτική. Η επιδημιολογική καμπύλη ήδη άρχισε να δείχνει "πτώση"

Δείτε το σχετικό διάγραμμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου