Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός - Πανικός στην Ιταλία: Αυτοί είναι οι τέσσερις νεκροί – Ποιες πόλεις είναι σε καραντίνα

Newsroom NEWSBOMB.GR

Ενας άνθρωπος που είχε μολυνθεί με τον κοροναϊού στη βόρεια Ιταλία κατέληξε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε τέσσερις, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Rai.

Στο έλεος της επιδημίας του νέου κοροναϊού COVID-19 παραδίδεται βήμα-βήμα η ανθρωπότητα, καθώς δεκάδες νέες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν σε Νότια Κορέα, Ιταλία και Ιράν, ενώ συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός και των ασθενών στην Κίνα.

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων του ιού Covid-19 εκτός της Κίνας επιβεβαιώνει το σήμα συναγερμού που εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας, θεωρούν οι ειδικοί που ζητούν ενίσχυση της επιφυλακής.

«Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης» του ιού, δηλώνει ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Με σχεδόν 78.000 περιστατικά του Covid-19 επιβεβαιωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικοί λένε ότι η κατάσταση σύντομα θα φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Όπως έγινε γνωστό το περασμένο Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου η Ιταλία αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα περίπου 12 πόλεις της, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει πως είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας απέναντι στην επιδημία. «Δεν μπορώ να καταλάβω κι εγώ πώς η χώρα μας έχει τα περισσότερα κρούσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζουζέπε Κόντε.

Τα τέσσερα θύματα του κοροναϊού στην Ιταλία

Το πρώτο θύμα του κοροναϊού στην Ιταλία ήταν ένας άνδρας από την περιοχή του Βενέτο, ένα από τα δύο πρώτα άτομα που είχαν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό. Πρόκειται για τον 78χρονο Αντριάνο Τρεβιζάν, έναν συνταξιούχο οικοδόμο. Ο ασθενής νοσηλευόταν στο Σκιαβόνια για περίπου 10 ημέρες για άλλα θέματα υγείας και τελικά κόλλησε από τον ιό και απεβίωσε. Ο άλλος ασθενής, ένας 67χρονος, παραμένει ακόμη νοσηλευόμενος.

Το δεύτερο θύμα του κοροναϊού στην Ιταλία εντοπίστηκε στη Λομβαρδία: πρόκειται για μία γυναίκα 75 ετών. Είχε πάει στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου του Κοντόνιο, στην περιοχή Λόντι, για μια αναπνευστική κρίση, ακριβώς τις ημέρες που το ίδιο νοσοκομείο είχε επισκεφθεί ο υποτιθέμενος πρώτος «ασθενής», ένας 38χρονος που αποδείχθηκε τελικά πως νοσούσε από τον κοροναϊό. Μια τυχαία συνάντηση ήταν κατά πάσα πιθανότητα θανατηφόρα για τη συνταξιούχο. Η 75χρονη μετά την επίσκεψη στο νοσοκομείο επέστρεψε στο σπίτι της, όπου η κατάστασή της επιδεινώθηκε και τελικά βρέθηκε νεκρή.

Όσο για το τρίτο θύμα του κοροναϊού στην Ιταλία, πρόκειται για μία 68χρονη γυναίκα που πέθανε στο νοσοκομείο Κρέμα και η οποία νοσηλευόταν στην εντατική με ογκολογικά θέματα. «Η λοίμωξη επιδείνωσε μια ήδη πολύ σοβαρή κλινική εικόνα», εξήγησε ο σύμβουλος Ευημερίας, Τζούλιο Γκαλέρα, δίνοντας την είδηση του θανάτου του τρίτου θύματος του κοροναϊού .

Το τέταρτο θύμα του κοροναϊού ήταν ένας 84χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Πάπα Τζιοβάνι στην πόλη Μπέργκαμο και ο οποίος αντιμετώπιζε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Όπως δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα, σύμβουλος Ευημερίας της περιφέρειας της Λομβαρδίας, «ένας 84χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Πάπα Τζιοβάνι πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας».

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι η απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια να σταματήσουν όλες οι εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μήνα. Συνεπώς και το διάσημο βενετσιάνικο καρναβάλι που κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο «χτυπήθηκε» από τον κοροναϊού.

Τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν σε μικρές και μεγάλες πόλεις έξι περιοχών της Ιταλίας:
112 στη Λομβαρδία (συμπεριλαμβάνονται δύο θάνατοι)
22 στο Βένετο (συμπεριλαμβάνεται ένας θάνατος)
9 στην περιφέρεια Αιμίλια-Ρωμάνια (ή Εμίλια-Ρομάνια)
3 στο Πιεμόντε (ή Πεδεμόντιο)
3 στο Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε
3 στο Λάτσιο (ένας ασθενής έχει αναρρώσει)

Λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων στη Λομβαρδία, οι Αρχές έθεσαν σε καραντίνα 10 πόλεις. Είναι οι εξής:
Betonico
Castiglione D' Adda
Castelgerundo
Maleo
Terranova dei Passerini
Codogno
San Fiorano
Somaglia
Fombio
Casalpusterlengo

Σε καραντίνα έχει επίσης μπει η πόλη Vo στο Βένετο. Υπάρχουν επίσης περιοχές που τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό, όταν επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του κοροναϊού στα εδάφη τους. Αυτή είναι, λ.χ., η περίπτωση της Cremona.

Την ίδια ώρα, η Αυστρία διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία για να προλάβει περαιτέρω εξάπλωση του ιού Covid-19, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αυστριακού ταμπλόιντ OE24.

Νωρίτερα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση που γράφτηκε επίσης στο OE24, σύμφωνα με την οποία η Αυστρία αρνήθηκε την είσοδο σε τρένο προερχόμενο από την Ιταλία λόγω της υποψίας ότι δύο επιβάτες είναι πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία να μην πηγαίνουν στην Ιταλία

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Γερμανούς οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Πλέον η επιδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε 2.619 ανθρώπους παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι εκτός από τις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν, σχολεία, πανεπιστήμια και μουσεία της περιφέρειας έκλεισαν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τον περιορισμό του ιού. Στα μέτρα που λαμβάνει πλέον η ιταλική κυβέρνηση για την μη περεταίρω εξάπλωση του κορωνοϊού δε γλίτωσε ούτε το ποδόσφαιρο, καθώς χθες αναβλήθηκαν σχεδόν όλα (πλην δύο) τα παιχνίδια του πρωταθλήματος (Serie A).

Στο Ιράν έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια σε 14 επαρχίες

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in ανακοίνωσε ότι αναφέρθηκαν άλλες 161 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και δύο ακόμα θάνατοι, ανεβάζοντας στους 763 τους ασθενείς και στους επτά εκείνουν που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Στην Κίνα, τη χώρα που ξέσπασε η επιδημία, ανακοινώθηκαν άλλοι 150 θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στη μεγάλη χώρα της Ασίας στους 2.592, καθώς και 409 νέα κρούσματα, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Ο Paul Hunter, καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας επανέλαβε ότι ο χρόνος για την αναχαίτιση της ασθένειας τελείωσε. «Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έχει μιλήσει πρόσφατα για τη μείωση του παράθυρου ευκαιρίας για τον έλεγχο της τρέχουσας επιδημίας. Το σημείο καμπής μετά το οποίο οι δυνατότητές μας να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας παγκόσμιας πανδημίας, φαίνεται πολύ πιο κοντά μετά τις τελευταίες 24 ώρες».
Κοροναϊός - Ιταλία: Σκηνές χάους! Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες ανησυχούν για την κατάσταση και σπεύδουν να γεμίσουν τα ράφια τους με τρόφιμα.Αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία – Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της Υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαθητές δέκα ελληνικών σχολείων βρίσκονται στη Ιταλία για εκδρομή.

Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο.

Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας.

Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την ΙταλίαAP

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου