Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Ετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση για να μην καταλογίζονται πρόστιμα σε γιατρούς για ιατρικές επιπλοκές!


Σοκ είχε πάθει πρόσφατα ο ιατρικός κόσμος όταν έγινε γνωστό ότι ένας γιατρός στη Λάρισα δέχτηκε μία μέρα πρόστιμο ύψους 850.000 ευρώ για ιατρική επιπλοκή που συνέβη πριν από 17 χρόνια.

Επρόκειτο ουσιαστικά για την εφαρμογή εγκυκλίου που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του τότε Αν. Υπουργού Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη που εκδόθηκε στις 18/1/18. Προέβλεπε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους και όχι το νοσοκομείο, τις αστικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις επιπλοκών.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) ζήτησαν ξανά στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να πάψει ο καταλογισμός αστικής ευθύνης στους γιατρούς

Ο Υφυπουργός Υγείας – όπως ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ– δεσμεύτηκε ότι θα γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην καταλογίζονται στους γιατρούς του ΕΣΥ που δεν βαρύνονται με δόλο ή βαριά αμέλεια, αποζημιώσεις που επιδικάζονται σε βάρος των νοσοκομείων.

Πότε θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση

Ο ιατρικός κόσμος από την πρώτη στιγμή είχε αντιδράσει με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, αναμένοντας ότι θα συμβούν τα χειρότερα. Κάτι που άλλωστε απεδείχθη στην πράξη με το πρόστιμο μαμούθ των 850.000 ευρώ. Δείτε ΕΔΩ τι ανάφερε ακριβώς η εγκύκλιος του 2018: «Απίστευτο: Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πληρώνουν για τις επιπλοκές των ασθενών! Τι προβλέπει εγκύκλιος»


Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει τη νομοθετική ρύθμιση για το επόμενο νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων την αξιολόγηση στα νοσοκομεία, αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ κ.α.

3 σχόλια:

  1. Κα Μαστορακου ,οι γιατροι θα πληρωνουν για τα σφαλματα τους και οχι για την εμφανιση επιπλοκων στους ασθενεις .Μην παραπλανατε τους συναδελφους .Ο νομος υπαρχει εδω και αρκετα χρονια και πρεπει επιτελους να εφαρμοσθει για να σκεπτονται και λιγακι οι γιατροι του ΕΣΥ πριν βλαψουν εξ αμελειας τους ασθενεις τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αρχιηλιθιε 10.25, τώρα δεν σκέφτονται για να ανέλθουν! Ευτυχώς που η Πολιτεία αντιλήφθηκε ότι σύντομα θα ξεμένει από γιατρούς και το διορθώνει ! Προς απογοήτευση τρωκτικών σαν και του λόγου σου !

      Διαγραφή