Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός: Αναποτελεσματικά τα έκτακτα μέτρα στις πύλες εισόδου, λέει ο ΕΟΔΥ – Τι συνιστά να κάνουμε όλοι

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

“Δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα προς το παρόν στις πύλες εισόδου της χώρας” τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας.

Σύσκεψη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων σχετικά με το νέο κορονοϊό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο καθηγητής Παθολογίας–Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Αυτό είναι σημαντικό για να καθησυχάσει τον κόσμο και να είναι ψύχραιμος.

Τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, με αφορμή την Ιταλία. Απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναζητά ιατρική βοήθεια αν έρχεται από πληττόμενες περιοχές", τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικό.

Διαβάστε επίσης: 


Τσιόδρας: "Προσλήψεις προσωπικού και έκτακτη χρηματοδότηση για την επόμενη μέρα"

Μέτρα δεν θα ληφθούν στις πύλες εισόδου, καθώς αυτά δεν λειτούργησαν σε όποιες χώρες είχαν εφαρμοστεί, σε ποσοστό 90%, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρα.

Ωστόσο, η προετοιμασία της χώρας για την επόμενη μέρα, για τη μέρα δηλαδή που θα προκύψει κρούσμα του κορονοϊού και στην Ελλάδα, θα εστιαστεί σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά και έκτακτη χρηματοδότηση:

"Αυτό που συζητήθηκε ως προετοιμασία για την επόμενη μέρα, είναι οριζόντια μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και έχουν να κάνουν με ενίσχυση του τομέα Υγείας, προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας, αντί για χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, οι οποίες είναι αναποτελεσματικές, δεν προσφέρουν στο screening του πληθυσμού και μάλιστα, σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Τέλος, δήλωσε ότι ο ορισμός του "κρούσματος" δεν έχει αλλάξει, ενώ σε ερώτηση του iatropedia.gr, σε ποιό χρονικό ορίζοντα αναμένεται να ληφθούν τα έκτακτα μέτρα, δηλαδή οι προσλήψεις προσωπικού και η έκτ"ακτη χρηματοδότηση, ο ειδικός επιστήμονας του ΕΟΔΥ, απάντησε ότι αυτά θα αφορούν στην επόμενη μέρα, δηλαδή εάν τυχόν υπάρξει "εκταταμένη διάδοση της νόσου στον γενικό πληθυσμό", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κορονοϊός: Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες που θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας, ως ελάχιστα μέσα πρόληψης για τον κορονοϊό και… όχι μόνο.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου