Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Παραδόθηκε το πόρισμα για τις εφημερίες των νοσοκομείων - Οι σκέψεις και τα Κέντρα Τραύματος

Η ΕΙΝΑΠ προτείνει Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, τα οποία θα δέχονται ασθενείς έως τις 8 το βράδυ, ώστε να περιορίζουν την κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων.


Παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο το πόρισμα της 16μελούς ομάδας εργασίας για τις εφημερίες των νοσοκομείωντης Αττικής.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα επιλέξει όποιες από αυτές κρίνει πως μπορούν να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Δεν αναμένονται παρεμβάσεις νωρίτερα από το καλοκαίρι, λόγω της έντασης εργασίας, που παρατηρείται στα νοσοκομεία την τρέχουσα περίοδο με τη γρίπη και τις ιώσεις.


Το πνεύμα των προτάσεων περιλαμβάνει διεύρυνση του χρόνου εφημερίας των νοσοκομείων, είτε με αύξηση των ωρών, είτε με αύξηση της συχνότητας των ημερών εφημέρευσης.

Το ζητούμενο είναι, επίσης, να συμμετέχουν με πιο ενεργό τρόπο στις εφημερίες μικρότερα νοσοκομεία, τα οποία σήμερα σηκώνουν αναλογικά πολύ πιο μικρό βάρος από τα νοσοκομεία "κορμού".

Αμφισβητούμενη είναι η πρόταση για εφημερία τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) ανεξάρτητα από την εφημέρευση του νοσοκομείου. Ένα από τα επιχειρήματα κατά του μέτρου είναι πως, σε ολόκληρη την Αττική, υπάρχει ένας επειγοντολόγος, στο νοσοκομείο "Αττικόν".

Μία από τις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών προς το υπουργείο Υγείας είναι η δημιουργία Κέντρων Τραύματος, τα οποία θα συνδέονται με μεγάλα νοσοκομεία και θα ανακουφίζουν σημαντικά την εφημερία.

Προτείνεται, επίσης, η εφημέρευση κάθε τρεις, αντί για τέσσερις μέρες και αλλαγές στις ομάδες των εφημερευόντων νοσοκομείων.

Τραύμα

Την πρόταση για Κέντρα Τραύματος φαίνεται πως συμμερίζεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συγκρότησε εννεαμελή επιτροπή για την οργάνωση διαχείρισης τραύματος, με επικεφαλής τον καθηγητή Ηλία Ντεγιάννη, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Ιατρικής.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, που παρατίθεται πιο κάτω, έργο της Επιτροπής είναι η υλοποίηση της πρότασης για οργάνωση διαχείρισης τραύματος – Εθνικό Σύστημα Τραύματος (ΕΣΤ), βάσει της διεθνούς και ελληνικής εμπειρίας, των υπαρχουσών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού της Χώρας.

Η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί τις νοσηλευτικές υποδομές, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως πιλοτικά Κέντρα Τραύματος και την προοδευτική εφαρμογή του ΕΣΤ σε ολόκληρη τη Χώρα. Θα προτείνει, επίσης, τρόπους αναβάθμισης υπαρχουσών υποδομών και εκπαίδευση του εμπλεκόμενου ανθρώπινου δυναμικού.

Βελτίωση

Μιλώντας στο Iatronet, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη(φωτογραφία πάνω), ανέφερε πως η ΕΙΝΑΠ προτείνει τρία μέτρα για τη βελτίωση της εικόνας στις εφημερίες:
Να παραμείνει το σημερινό καθεστώς εφημέρευσης των νοσοκομείων ανά τέσσερις και όχι ανά τρεις μέρες. Η εφαρμογή τριήμερης εναλλαγής θα επιβαρύνει περαιτέρω τη λειτουργία των νοσηλευτκών ιδρυμάτων.
Να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν οπωσδήποτε και επαρκώς.
Να στελεχωθούν τα ήδη υπάρχοντα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και να λειτουργήσουν νέα.

Πρόταση της ΕΙΝΑΠ είναι πως τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να δέχονται ασθενείς έως τις 8 το βράδυ, προκειμένου να αποσυμφορούν τα εξωτερικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου