Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης: Εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο θα ανήκει το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

«ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροποποιημένη σύμβαση με την οποία αλλάζει το νομικό καθεστώς του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής

Ψηφίστηκε (εκ νέου) από την Ολομέλεια η σύμβαση του Δημοσίου με το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Θυμίζουμε ότι στη νέα σύμβαση -μεταξύ άλλων αλλαγών- υπάρχει η διαφοροποίηση στο νομικό καθεστώς του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου αντί για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Αυτό δεν σημαίνει, όπως έχει εξηγήσει ο «Χ», ότι οι παροχές θα είναι επί πληρωμή, αλλά όπως κατήγγειλαν προχθές εργαζόμενοι του Σισμανογλείου «από το παράθυρο» πάει η κυβέρνηση να βάλει τον ιδιωτικό τομέα στην Δημόσια Υγεία.

«Η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο. Πάντως, αυτή η παραδοχή ήταν προϋπόθεση που είχε θέσει το ίδιο το ΙΣΝ για το Νοσοκομείο, άρα δεν είναι κάποια «νίκη» της κυβέρνησης.

«Το κράτος θα το λειτουργήσει, το κράτος θα διασφαλίσει τις απαραίτητες υπηρεσίες που πρέπει να προσφερθούν, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση όλων των πολιτών», είπε ο υφυπουργός Υγείας και τόνισε ότι «το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι δημόσιο νομικό πρόσωπο. Είτε είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είτε είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εφόσον χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι φορέας της γενικής κυβέρνησης και εμπίπτει στις διατάξεις περί Δημοσίου. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται αυτό το νοσοκομείο».

Προς νέα τροχιά τα Δημόσια Νοσοκομεία

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι μέσω του νέου καθεστώτος (ΝΠΙΔ) διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας του προσωπικού με την ίδια σχέση εργασίας, ότι θα εφαρμοστούν σύγχρονα μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας του νοσοκομείου, που «είναι πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα και βάζουν το σύστημα υγείας στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών νοσοκομείων».

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε εξάλλου ότι θα υπάρχουν ευέλικτα συστήματα προμηθειών στο νοσοκομείο. «Βεβαίως θα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν, έτσι ώστε γρήγορα, αποτελεσματικά και οικονομικά να γίνονται οι προμήθειες σε αυτό το νοσοκομείο και γενικότερα στο σύστημα υγείας, διότι πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα προμηθειών υγείας. Διότι δεν νομίζω ότι αρέσει σε κανέναν η σημερινή κατάσταση, όπου δεν υπάρχουν κεντρικοί διαγωνισμοί, δεν γίνονται διαγωνισμοί και όλες οι προμήθειες γίνονται εξωσυμβατικά στο σύστημα υγείας και επιβαρύνουμε ασκόπως τις δημόσιες δαπάνες», είπε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «Άρα, είναι πολύ σημαντική η λειτουργία του νοσοκομείου αυτού, διότι αυτό το νέο μοντέλο διοίκησης θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων στο εθνικό σύστημα υγείας».

Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε επί της αρχής η ΝΔ. «Όχι» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Παρών», δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Την ίδια ώρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του και σε συνέχεια της διαμαρτυρίας των εργαζομένων, πως «με τις μεθοδευμένες ενέργειές της η Ν.Δ. στοχεύει σταθερά και σταδιακά στην ακύρωση του Δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Αυτό καταδείχθηκε έμπρακτα στην ψήφιση στη Βουλή από την πλειοψηφία της Ν.Δ. της τροποποίησης της σύμβασης με το ίδρυμα Σ.Ν. με την οποία καθιστά, το υπό ίδρυση νέο νοσοκομείο Κομοτηνής να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφοντας την αρχική σύμβαση με το Ι.Σ.Ν. είχε βάλει ως στρατηγική προτεραιότητα το νέο νοσοκομείο να λειτουργήσει με καθεστώς Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης διαμηνύει ότι «με την ψήφιση της τροποποιημένης σύμβασης, στην ουσία ακυρώνεται ο Δημόσιος χαρακτήρας του νέου νοσοκομείου, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών σ’ αυτό, εδραιώνονται συνθήκες εκμετάλλευσης των ασθενών ενώ θα κατευθύνονται πόροι προς το ιδιωτικό κεφάλαιο. Με απλά λόγια απειλείται ο Δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, ενώ παράλληλα θα αφήνει τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες της Ροδόπης χωρίς αξιοπρεπή φροντίδα». Τέλος, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ξεκάθαρα ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου και καλεί όλους τους φορείς της περιοχής να πάρουν θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου