Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός: “Να αυτοπεριορίζονται στο σπίτι όσοι έχουν συμπτώματα, ακόμα και γρίπης” Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Αυστηρά μέτρα εξαιτίας της παρουσίας του κορωναϊού στη χώρα μας, ζητά από τους πολίτες να λάβουν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωναϊού στην Ελλάδα, το Υπουργείο Υγείας δίνει νέες οδηγίες προς τους πολίτες. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ για τη νόσο στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε σε νέες συστάσεις.

Όπως τονίζει ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για το καλό της δημόσιας υγείας, όσοι έχουν συμπτώματα ακόμη και γρίπης να αυτοπεριορίζονται στο σπίτι τους και να μειώνουν τις κοινωνικές επαφές.


Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:

"Στα πλαίσια της προληπτικής μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού και ιώσεων που έχουμε αυτήν την εποχή, συστήνουμε στα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, άσχετα βέβαια με αυτόν τον ιό, αλλά με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως πυρετό, δύσπνοια, βήχα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να περιορίζονται κατ’ οίκον”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο περιορισμός της διασποράς του ιού στο αρχικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα ως χώρα, είναι το κρίσιμο σημείο για να μην επεκταθεί η νόσος στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον επιστήμονα,

“Το τονίζω. Είναι στην αρχική φάση, τη φάση που λέμε “περιορισμού στην κοινότητα” και η οποία καταργείται από ένα σημείο και μετά. Δεν έχουμε ακόμα μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα, δεν έχουμε τέτοια δεδομένα. Αλλά όταν έχεις μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα - βλέπε Ιταλία - δεν ελέγχεις πλέον καν τις ήπιες μορφές της νόσου. Ελέγχεις μόνο τα σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία, ελέγχεις αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για νοσηλεία, που έχουν πνευμονία. Αλλά αυτό είναι για μετά, δεν είναι για αυτήν την ώρα αυτή η συζήτηση. Αυτήν την ώρα προσπαθούμε ακόμα να περιορίσουμε τη διασπορά”.

Τσιόδρας: “Ας τηρήσουμε επιτέλους τους κανόνες υγιεινής!”

Τα μέτρα αυτά του αυτοπεριορισμού μας όταν είμαστε άρρωστοι, θα έπρεπε να λαμβάνονται ούτως ή άλλως, ακόμα και για την εποχική γρίπη. Αν και συνήθως δεν τηρούνται, σύμφωνα με τον καθηγητή. Πολλοί συμπολίτες μας δείχνουν επικίνδυνη αμέλεια ως προς την μετάδοση λοιμώξεων στους διπλανούς τους, ενώ υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους η μετάδοση ιών και μικροβίων μπορεί να είναι καταστροφική.

“Πολλοί από εμάς δεν το κάνουμε. Το παίρνουμε ελαφρά και δίπλα μας είναι ένας άνθρωπος αυξημένου κινδύνου. Ένας άνθρωπος που θα μπω εγώ στο λεωφορείο ή θα πάω στο θέατρο και μπορεί να έχει μια κακοήθεια, να έχει μια ανοσοκαταστολή και να παίρνει υψηλές δόσεις φαρμάκων που ρίχνουν την άμυνά του. Δεν θέλω να εκθέσω με την γρίπη μου, την ίωσή μου, αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος κινδυνεύει εξίσου από τη γρίπη μου ή την άλλη ίωσή μου από όσο κινδυνεύει με αυτόν τον κορονοϊό. Θέλει, λοιπόν, πολλή προσοχή. Για αυτό το τονίζουμε”.

Είναι ένα μέτρο που τηρείται όταν υπάρχει “πανδημία”, αλλά όχι στην καθημερινότητά μας, λέει ο ειδικός:

“Είναι μέτρο που τηρείται και στην κακή λέξη της “πανδημίας” την οποία αρνείται να δεχτεί ακόμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας”, καταλήγει ο καθηγητής.

Τσιόδρας: “Ο ιός αυτός δεν σέβεται τα σύνορα”

Μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στην καθιερωμένη πλέον συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής λοιμωξιολόγιας επισημαίνει ότι η διασπορά του κορωνοϊού είναι πλέον εκτεταμένη στις χώρες εκτός Κίνας.

“Βλέπουμε περιοχές που μιλάνε για μετάδοση στην κοινότητα στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου, τις ακούτε, τα καταγράφετε στο ρεπορτάζ σας. Πρέπει και εμείς, λοιπόν, να κινηθούμε με αυτό το γνώμονα της προστασίας των ανθρώπων, του γενικού κοινού. Μην απορείτε, το περιμέναμε. Ο ιός αυτός δεν σέβεται τα σύνορα. Και ο κύριος τρόπος με τον οποίο δεν σέβεται τα σύνορα είναι αυτή η μετάδοση μέσω των ηπίων μορφών της νόσου, όπως οι συμπατριώτισσές μας. Δεν είναι έκπληξη πλέον”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου