Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Δεκάδες επιβάτες που αποβιβάστηκαν από το Diamond Princess παρουσίασαν «συμπτώματα» πολλές ημέρες αργότερα


Αρκετές δεκάδες επιβάτες που κατέβηκαν από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που μετατράπηκε σε μια από τις κυριότερες εστίες του κοροναϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας, παρουσιάζουν πλέον κάποια συμπτώματα, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο.

Χθες Τρίτη 25/2 οι ιαπωνικές αρχές επικοινώνησαν με 813 πρώην επιβάτες του σκάφους, που έλαβαν την άδεια να αποβιβαστούν την περασμένη εβδομάδα, αφού οι εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματά τους επέστρεψαν αρνητικές ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν είχαν έλθει σε στενή επαφή με φορείς του COVID-19.

Εξ αυτών, περίπου «45 έκαναν λόγο για ορισμένα συμπτώματα», σημείωσε ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον του ιαπωνικού κοινοβουλίου.

«Τους ζητήσαμε να επισκεφθούν γιατρό και να υποβληθούν σε εξετάσεις» εκ νέου για να επαληθευτεί εάν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ή όχι, πρόσθεσε ο Κατσουνόμπου Κάτο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση υπεραμύνεται του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την καραντίνα στην οποία τέθηκε Diamond Princess για 14 ημέρες, αρχής γενομένης της 5ης Φεβρουαρίου. Δέχεται όμως σφοδρές επικρίσεις λόγω των εκατοντάδων κρουσμάτων μόλυνσης πάνω στο πλοίο.

Οι κατηγορίες δεν κόπασαν μετά την αποβίβαση των επιβατών καθώς, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες, όπου επιβλήθηκαν επιπλέον μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέτρεψε στους υπηκόους της να πάνε στα σπίτια τους με μέσα μαζικής μεταφοράς, συμβουλεύοντάς τους απλά να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν να συναντώνται με κόσμο.

Σήμερα Τετάρτη τουλάχιστον δύο πρώην επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκαν, παρά το ότι οι εξετάσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί είχαν δείξει το αντίθετο, με αποτέλεσμα να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν από το γιγαντιαίο σκάφος που βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι στη Γιοκοχάμα.

Κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση, που αντιτείνει ότι έλαβε αποφάσεις βασιζόμενη στις γνώμες των ειδικών.

Ο υπουργός Υγείας Κάτο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εντείνει την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των επιβατών αφότου η κυβέρνηση επαλήθευσε το πρώτο κρούσμα μεταξύ όσων επετράπη να αποβιβαστούν. Επρόκειτο για μια γυναίκα 60 ετών, που επέστρεψε στο σπίτι της στη νομαρχία Τοτσίγκι, βόρεια της πρωτεύουσας.

«Θεωρούσαμε ότι η παρακολούθηση ήταν προληπτικό μέτρο, αλλά πλέον την ενισχύουμε και επαληθεύουμε καθημερινά» την κατάσταση των επιβατών τηλεφωνικά, είπε ο Κάτο.

Πέρα από τους 691 επιβάτες που επιβεβαιώθηκε πάνω στο πλοίο ότι μολύνθηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στην Ιαπωνία, στο σύνολο της ιαπωνικής επικράτειας έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 164 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των δύο επιβατών του πλοίου που επετράπη να αποβιβαστούν, καθώς κι ένας θάνατος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου