Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Βασίλης Κικίλιας: Θα λαμβάνονται μέτρα για τη διακίνηση fake news για τον κοροναϊό



Ευρεία σύσκεψη στελεχών του χώρου της Υγείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ΕΚΑΒ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ, διοικητές, γιατρούς και νοσηλευτές.

IATRONET

"Το υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση θα λάβουν, αν χρειαστεί, συγκεκριμένα μέτρα για αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο καλό. Τα θέματα Υγείας είναι στο Σύνταγμά μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πανικοβάλλει τον κόσμο".

Τα παραπάνω ανέφερε την Παρασκευή στον "Αντένα" ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε η ενημέρωση να γίνεται με νηφαλιότητα και εμπεριστατωμένα από τους ειδικούς. Χωρίς ραθυμία και υπολογίζοντας τις σημαντικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτός ο ιός για τη Δημόσια Υγεία:

"Δεν θα σπείρουμε τον πανικό. Θα ενημερώνουμε σωστά και υπεύθυνα τους πολίτες, με έμφαση στην πρόληψη", είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός συνέστησε, επίσης, πολύ μεγάλη προσοχή για τα θέματα Δημόσιας Υγείας:

"Από τα δείγματα που ελέγχονται, κάποια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάποια άλλα πολλά δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και αυτό είναι το σωστό. Γιατί υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα και υπάρχει και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες".

Περιστατικό

Όπως είπε, οι ειδικοί επιστήμονες εξήγησαν πως υπάρχει μία πιθανότητα να υπάρξει ένα περιστατικό:

"Αμέσως, εμείς θα φροντίσουμε, έτσι ώστε να διακόψουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Να βρούμε από πού έχει προέλθει. Να ερευνήσουμε με τα εργαστήριά μας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, να έχουμε τα ακριβή αποτελέσματα και να θωρακίσουμε τον πληθυσμό.

Και τώρα και στον SARS παλιότερα και γενικά στις κρίσεις της Δημόσιας Υγείας χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή εκτίμηση των γεγονότων. Το κάνουμε καθημερινά με ένα πρωτόκολλο το οποίο υπάρχει σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπλεκόμενους φορείς, που είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το ΕΚΑΒ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που μας συμβουλεύουν καθημερινά και η on line επικοινωνία που έχουμε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παθήσεων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από τους οποίους παίρνουμε οδηγίες".

Σύσκεψη

Στο μεταξύ, ευρεία σύσκεψη στελεχών του χώρου της Υγείας, με θέμα τον κοροναϊό, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ΕΚΑΒ.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ, διοικητές, γιατροί και νοσηλευτές.

Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν από τον καθηγητή και επιστημονικό σύμβουλο του ΕΟΔΥ Σωτήρη Τσιόδρα για τις εξελίξεις και για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνονται.

Ο έγκαιρος εντοπισμός και χειρισμός ενδεχόμενου κρούσματος παραμένει η βασική προτεραιότητα για τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου