Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Κατάργηση επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία - Πότε εφαρμόζεται



Οδηγίες για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας απέστειλε το υπουργείο Υγείας προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες στο πλαίσιο αντιμετώπισης των κρουσμάτων του κοροναϊού, με γνώμονα την προφύλαξη των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Onmed.gr

Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.
Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).
Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής (28/02/2020) για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο κοροναϊό, επέμεινε στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

«Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας» τόνισε.

Ο κ. Κικίλιας συνέστησε συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, μύτη, στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό, αποφυγή των κοντινών επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο.

Επανέλαβε ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες, για την πληροφόρηση και τη φροντίδα μας και κατέληξε: «Ειδικά για αυτές τις ομάδες των συμπολιτών μας (σ.σ. ευπαθείς ομάδες), το τονίζω, σε ό,τι έχει να κάνει με όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες υπάρχουν στη χώρα και όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες. Τον καιρό που άλλες φορές είναι καλός άλλες κακός, την υγρασία, τη συνεύρεση σε χώρο με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη το κοινό κρυολόγημα και ούτω καθεξής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου