Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Πώς ξέφυγε ο κοροναϊός στην Ιταλία - Η επίπτωση στην Ελλάδα



Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία, αλλά ελληνικά σχολεία βρίσκονται ήδη στη γειτονική χώρα.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑTRONET

Το Codogno, μία μικρή πόλη νοτιοανατολικά του Μιλάνου, είναι η εστία μαζικής μετάδοσης του κοροναϊού στην Ιταλία.

Η περίπτωση μπαίνει στο "μικροσκόπιο" και των Ελλήνων επιστημόνων. Ήδη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε την Κυριακή πως η εξάπλωση του ιού στη γειτονική χώρα αλλάζει τα δεδομένα.

Η εξέλιξη αποκαλύπτει την ανεπάρκεια των μέτρων κατά του ιού που έχει λάβει η Ιταλία και τα οποία μοιάζουν εν πολλοίς με τα μέτρα που έχουν λάβει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατάσταση στην Ιταλία δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν τρεις θάνατοι και πάνω 130 νέα περιστατικά. 

Οι Αρχές της χώρας έχουν προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα, μεταξύ των οποίων η αναβολή του καρναβαλιού της Βενετίας.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο πρώτος ασθενής ήταν ένας 38χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλεύεται σήμερα σε σταθερή κατάσταση.

Ο εν λόγω ασθενής φέρεται να έχει μολυνθεί από έναν φίλο του, ο οποίος είχε επιστρέψει από την Κίνα τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι εξετάσεις, ωστόσο, έδειξαν πως ο ταξιδιώτης δεν ήταν τελικά φορέας του κοροναϊού και ακόμη αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο μολύνθηκε ο 38χρονος...

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από τη μέρα που μολύνθηκε και πριν εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου COVID–19, ο 38χρονος πήγε στη δουλειά του, έπαιξε ποδόσφαιρο και είχε τουλάχιστον δειπνήσει τρεις φορές σε εστιατόρια της πόλης!
Νοσοκομείο

Ανησυχία προκαλούν αναφορές πως όσοι βγήκαν θετικοί στο τεστ για τον κοροναϊό είχαν βρεθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και το νοσοκομείο του Codogno!

Από τους 259 ανθρώπους που εξετάστηκαν στην περιοχή μέσα σε 48 ώρες, οι 35 βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και το ποσοστό μετάδοσης (13,5%) θεωρείται πολύ υψηλό.

Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει την περασμένη εβδομάδα και το Iatronet, σε ρεπορτάζ με θέμα "Κερκόπορτα για τον κοροναϊό στα νοσοκομεία".

Οι περίπου 50.000 κάτοικοι της πόλης και των γειτονικών περιοχών έχουν ειδοποιηθεί από τις Αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Αναβλήθηκαν δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία και τα καταστήματα.

Εκδρομές

Στο μεταξύ, κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας. Η κ. Κεραμέως δήλωσε σχετικά:

"Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας".

Σχετικές εγκύκλιοι θα σταλούν σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν περιπτώσεις εκδρομών που είναι σε εξέλιξη. Όπως αναφέρει αναγνώστης του Iatronet (σχόλιο πιο κάτω), σήμερα το πρωί αναχώρησε σχολείο για τη γειτονική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου