Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Στον αέρα ακόμη οι επικουρικοί γιατροί στα νοσοκομεία! Τι θα γίνει με τις νέες συμβάσεις


Στον αέρα φαίνεται ότι είναι ακόμη εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους, σε πολλά νοσοκομεία καταγράφεται σοβαρή καθυστέρηση. Αποτέλεσμα όμως είναι να δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερα κενά σε ιατρικό προσωπικό και να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Το θέμα έθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ζητώντας να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις όσων έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρταικές διαδικασίες.

Ειδικότερα η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι διοικήσεις νοσοκομείων αλλά και υπηρεσιακοί αρμόδιοι του ίδιου του Υπουργείου Υγείας, ισχυρίζονται ότι πρέπει να έχει παρέλθει τουλάχιστον τρίμηνο από την λήξη της προηγούμενης σύμβασης μέχρι την επαναπρόσληψη των επικουρικών γιατρών.

Με το επιχείρημα αυτό αρνούνται να προσλάβουν τους επικουρικούς γιατρούς για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες επαναπρόσληψης από το αντίστοιχο νοσοκομείο και την αντίστοιχη Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Το πρόβλημα με τους επικουρικούς γιατρούς προκύπτει συχνά πυκνά και πάντα αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής προκειμένου να μην αδειάσουν τα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ τι συνέβη πρόσφατα: «Επικουρικοί γιατροί: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για όσους εργάζονται με ΕΣΠΑ και όσους ξεπέρασαν τους 24 μήνες»

Πάντως ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετά τις σχετικές πιέσεις της ΟΕΝΓΕ, δεσμεύθηκε πως θα προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος.

Τραγικές οι ελλείψεις γιατρών

Στο μεταξύ όμως οι επικουρικοί γιατροί αλλά και το πρόσφατο «ξεπάγωμα» της διαδικασίας για την πρόσληψη 940 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα. Εδώ και χρόνια οι προσλήψεις που έχουν γίνει είναι πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, με συνέπεια αμέτρητες θέσεις γιατρών να είναι κενές.

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι πλέον οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Ξεκινούν οι πρώτες ηλεκτρονικές προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία! Πως θα καλυφθούν οι 947 θέσεις»

Μέχρι πρόσφατα οι προσλήψεις των γιατρών στα νοσοκομεία διαρκούσαν ακόμη και δύο χρόνια λόγω του δυσκίνητου γραφειοκρατικού μηχανισμού.

Ωστόσο οι 940 αυτές θέσεις δεν επαρκούν αφού τα κενά είναι χιλιάδες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, για το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, προκηρύχθηκαν 21 θέσεις μόνιμων γιατρών τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι 150. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2019 συνταξιοδοτήθηκαν 16 γιατροί και το 2020 θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 20.

5 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ.ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ,Κ ΑΛΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΟΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΕΠΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΕΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΖΗΤΗΘΕΙ.ΤΩΡΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ/Κ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΠΛΕΟΝ.ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ,ΑΦΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΟ ΘΕΜΑ.ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.ΗΔΗ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΕΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΖΗΤΗΘΕΙ,ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΟΙ ΑΛΛΟΙ 4 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ Κ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΕΙΔΩΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ,ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Κ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΤΕ Κ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΑ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ,ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ.ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΙΣΧΥΕ ΜΟΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΞΕΧΕΙΛΩΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Κ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ,ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙΡΟ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή