Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Στα ύψη οι τιμές στις μάσκες -Από 1 λεπτό πωλούνται 10 ευρώ



Έρευνα για τα ανεξέλεγκτα ύψη που έχουν φτάσει οι τιμές στο διαδίκτυο για τις μάσκες υγιεινής και τα απολυμαντικά τζελ, μετά την έξαρση του κοροναϊού στη Βόρεια Ιταλία, έχουν ξεκινήσει οι ιταλικές Αρχές,

Healthpharma.gr

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε έρευνα μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις τρελές τιμές που έχουν φτάσει τα προϊόντα αυτά σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων τις τελευταίες δύο ημέρες» δήλωσε στο Reuters η αντιεισαγγελέας του Μιλάνου, κ. Τιτσιάνα Σιτσιλιάνο.

Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα εκτός Ασίας με το μεγαλύτερο ξέσπασμα του κοροναϊού, με περισσότερα από 280 κρούσματα και επτά θανάτους, κυρίως στο βόρειο τμήμα της. Οι κάτοικοι, μέσα στον πανικό τους έτρεξαν σε σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και στα φαρμακεία για τις απαραίτητες μάσκες και τα απολυμαντικά τζελ, με αποτέλεσμα, τα φαρμακεία να ξεμείνουν από προμήθειες. Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, πουλώντας μάσκες και απολυμαντικά στο διαδίκτυο.

Αντί για ένα λεπτό, οι μάσκες υγιεινής πωλούνται 10 ευρώ

«Η τιμή της μάσκας στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί από ένα λεπτό σε δέκα ευρώ έκαστη και η συσκευασία ενός λίτρου απολυμαντικού ζελέ για τα χέρια, που την περασμένη εβδομάδα πωλούνταν στα επτά ευρώ, χθες πωλούνταν στα 39», δήλωσε η Σιτσιλιάνο.

Με τον ιό να εξαπλώνεται, η αστυνομία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις ότι κάποιοι απατεώνες, υποδυόμενοι τους επιθεωρητές υγείας, χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια πολιτών και να κλέψουν χρήματα ή τιμαλφή.

Οδηγίες χρήσης από τον ΕΟΔΥ

Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας με δύο τρόπους ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

1. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ

2. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια

3. Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

• σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος

• σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος

• σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης
Οδηγίες εφαρμογής στις μάσκες

• επιλογή του σωστού μεγέθους

• εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας

• εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)

• πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης

• ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα
αυτιά

• αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή

• αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!

• απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα

• εφαρμογή της υγιεινής των χεριών

• αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)

• αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας

Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου