Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Στόχος η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας

Βασίλης Τσακίρογλου
Protothema.gr

Παρέμβαση στο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση από την κυρία Θεανώ Καρποδίνη, αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
Πρωταθλητής στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα είναι ο ΕΟΠΥΥ, όπως επισήμανε στην ομιλία της στο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια η κυρία Θεανώ Καρποδίνη, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Η κυρία Καρποδίνη μίλησε για τις προκλήσεις του ΕΟΠΥΥ στη νέα εποχή, μετά από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η κα Καρποδίνη προσέγγισε ένα κρίσιμο ζήτημα στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αυτό των προμηθειών. Συγκεκριμένα, ανέφερε «πόσο έτοιμος είναι ο ΕΟΠΥΥ να ανταπεξέλθει σε αυτό το νέο περιβάλλον; Δύο παράμετροι: Εξέλιξη του οργανισμού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και εξέλιξη του γύρω περιβάλλοντος».

Ο ΕΟΠΥΥ είναι πρωταθλητής στη σύμπραξη γιατί έχουμε συνεργαστεί με τους πάντες.

Πρόκειται για σύμπραξη που δείχνει παθητική και είναι.

Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να γίνει στρατηγικός αγοραστής από παθητικός που είναι σήμερα;

Ο ΕΟΠΠΥ ανέπτυξε εργαλεία για να μπορεί να ανταποκριθεί. Αλλά κανένας δε μπορεί να αποδώσει όταν καλείται να ανταποκριθεί μεμονωμένα.

Στόχοι: Ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες από όλους τους πολίτες, αποδοτικότερη διαχείριση και κατανομή των διαθέσιμων πόρων, καλύτερη οργάνωση και εξορθολογισμός του συστήματος

Έπρεπε να ενοποιηθούν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας και να καθιερωθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Στην πενταετία που πέρασε δεν υλοποιήθηκαν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά άρχισαν να σχεδιάζονται νέες δομές και κόστη, αντί να εξελίσσονται οι ήδη υπάρχουσες. Επιπλέον, όλο το βάρος που επιφέρει στο Σύστημα η κατάσταση με τους μετανάστες, φτάνοντας σήμερα να μην είναι βιώσιμο.

Επομένως, χρειάζεται μια καλή οργάνωση και ξεκάθαρη στρατηγική και δυνατότητα διαχείρισης του συνόλου των πόρων που διατίθενται για την υγεία από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Η ΣΔΙΤ χρειάζεται έναν γενικότερο σχεδιασμό με γνώμονα ό,τι δεν παρέχεται από το δημόσιο σύστημα ή δεν επαρκεί, να συμπληρώνουμε με συμπράξεις τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, χρειάζεται μια σημαντική διοικητική αναδιοργάνωση, να είναι διακριτές οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες που έχει ο καθένας. Με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος παροχών και κατανομής των πόρων. Απαιτείται περαιτέρω στελέχωση του οργανισμού, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις αλλά και αδυναμία προκήρυξης διαγωνισμών για νέες προσλήψεις. Γενικώς το στοίχημα για τον ΕΟΠΥΥ είναι η αναβάθμιση της τεχνογνωσίας, η ετοιμότητα και η ανταπόκριση του Οργανισμού στο νέο περιβάλλον Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου