Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Β. Κοντοζαμάνης: Bασικός στόχος είναι ο εξορθολογισμός της αγοράς

Ο Υφυπουργός Υγείας συμμετείχε στο 5ο Συνέδριο HTA.

Για τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας μίλησε σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο του 5ου συνεδρίου για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας που διοργανώνεται από το Health Daily.
IATRONET

«Υπήρξε ένα διάστημα προσαρμογής σε εμάς ως Υπουργείο Υγείας, όπου έπρεπε να στηριχθούν τα νοσοκομεία και να κλείσει ομαλά η χρονιά. Πήραμε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το φάρμακο, κυρίως για το ΗΤΑ, για συμφωνίες επιμερισμού του ρίσκου, έχει ανακοινωθεί η κατάργηση του entry fee και επίκεινται κάποιες άλλες ρυθμίσεις για ομαλοποίηση αγοράς. Οι επόμενοι μήνες θα κυλίσουν πιο γρήγορα με χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος πρόσθεσε: «Ήρθε ο καιρός να ανοίξουμε το διάλογο για το τι ΗΤΑ θέλουμε. Υπάρχουν σκέψεις και σχέδια και επειδή έρχεται το μεγάλο “τσουνάμι” των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών θα πρέπει να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε πρόσβαση των ασθενών. Ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό για μια συνολική φαρμακευτική πολιτική και ένα σύμφωνο μεταξύ της βιομηχανίας και του κράτους προκειμένου να εξορθολογήσουμε τη δαπάνη».

Ο υφυπουργός επισήμανε, ότι βασικός στόχος είναι ο εξορθολογισμός της αγοράς και η συγκράτηση του clawback, σε βάθος τριετίας, καθώς πρέπει η όποια κατάληξη να είναι αμοιβαία επωφελής.

Αφού τόνισε πως όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα, έκλεισε δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι η τελευταία ευκαιρία για το σύστημα υγείας της χώρας να το ανατάξουμε και να το σταθεροποιήσουμε. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ και να έχουμε να αναδείξουμε αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου