Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Συναγερμός στον ΠΟΥ για τα κρούσματα εκτός Κίνας



Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Μια σειρά κρουσμάτων εκτός Κίνας εγείρουν υπόνοιες ότι ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται αθέατος στον πλανήτη. Στην Ιταλία αναφέρθηκαν ξαφνικά 16 περιστατικά.

Την ύστατη μάχη δίνουν οι υγειονομικές Αρχές σε όλο τον κόσμο για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού Covid-19, που δείχνει να είναι ασταμάτητος. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι τα περιθώρια στενεύουν. Και χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικό» το γεγονός ότι ο νέος κοροναϊός προσβάλλει ολοένα περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι αγνοούν παντελώς πώς μολύνθηκαν.

«Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Αν και ο συνολικός αριθμός αυτών των περιστατικών παραμένει σχετικά χαμηλός, ανησυχούμε για τα κρούσματα χωρίς γνωστή επιδημιολογική συσχέτιση. Παραδείγματος χάριν χωρίς ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα ή επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού».

Σύμφωνα με τον κ. Ghebreyesus, εκτός από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, τα περισσότερα κρούσματα του κοροναϊού καταγράφονται πλέον στη Νότια Κορέα. «Ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση της χώρας για να κατανοήσει πλήρως τη δυναμική της μετάδοσης που οδήγησε σε αυτή την έκβαση», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί και για την αύξηση των κρουσμάτων στο Ιράν. Τις δύο τελευταίες ημέρες ο νέος κοροναϊός έχει ανιχνευθεί σε 18 ανθρώπους. Οι τέσσερις από αυτούς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Η μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ όμως είναι μη τυχόν εξαπλωθεί ο κοροναϊός Covid-19 σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας. Γι' αυτό και συγκαλεί για αύριο επείγουσα σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας της Αφρικής και το αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών.

Ανησυχίες για την επαρχία Shandong της Κίνας

Όπως εξήγησε ο κ. Ghebreyesus, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μειώνονται τα νέα κρούσματα του κοροναϊού στην επαρχία Hubei της Κίνας. Η επαρχία αυτή είναι το επίκεντρο της παρούσας επιδημίας και έχει τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους στον κόσμο.

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αποκάλυψε ότι η μείωση αυτή πιθανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι οι κινεζικές Αρχές άλλαξαν πάλι τον τρόπο καταγραφής των νέων κρουσμάτων. Έτσι, ενώ την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν να καταγράφουν και τα κλινικώς επιβεβαιωμένα, από χθες αναφέρουν μόνο τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα.

Κλινικώς επιβεβαιωμένα είναι τα προσωρινά κρούσματα. Ουσιαστικά πρόκειται για ασθενείς με όλα τα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, αλλά χωρίς επιβεβαίωση με εξετάσεις. Αντίστοιχα, τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα είναι αυτά που οριστικοποιούνται με τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο κ. Ghebreyesus είπε επίσης ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό τα κρούσματα σε μία άλλη κινεζική επαρχία, το Shandong. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, στο Shandong αναφέρθηκαν σήμερα 207 κρούσματα του κοροναϊού Covid-19. Τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται σε μία φυλακή της επαρχίας. Επτά από αυτά είναι φύλακες και οι υπόλοιποι κρατούμενοι. Οι φύλακες είχαν αρχίσει να αναφέρουν ύποπτα συμπτώματα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στην επαρχία Shandong 4 θάνατοι από τον κοροναϊό.

Νέα κρούσματα την Παρασκευή

Εκτός ηπειρωτικής Κίνας, το Ιράν, η Νότια Κορέα, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ιταλία και οι ΗΠΑ είναι μερικές από τις χώρες που ανέφεραν για πρώτη φορά κρούσματα ή βρήκαν και άλλα.

Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν επιβεβαίωσε ότι ο νέος κοροναϊός αρρώστησε 13 ακόμα ανθρώπους. Τα επτά από τα κρούσματα διαγνώστηκαν στην πόλη Qom, τέσσερα στην Τεχεράνη και δύο στην πόλη Gilan.

Η Εθνική Επιτροπή Λοιμωδών Νόσων του ιρανικού υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι ο κοροναϊός κυκλοφορεί στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Ως πηγή του, δε, θεωρούνται κινέζοι εργαζόμενοι που επέστρεψαν στην πόλη Qom έπειτα από ταξίδι στην πατρίδα τους.

Στη Νότιο Κορέα τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν το τελευταίο 24ωρο. Έφθασαν πλέον τα 204, με την πλειονότητά τους να καταγράφονται στην πόλη Daegu. Πιστεύεται ότι σχετίζονται με επιδημία του ιού στην «Εκκλησία Sincheon Daegu». Τουλάχιστον 126 πιστοί αυτής της εκκλησίας έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό.

Στην Ιαπωνία επιβεβαιώθηκαν σήμερα ακόμα εννέα κρούσματα του ιού (εκτός όσων καταγράφονται στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess). Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου είναι πλέον 87.

Στην Ιταλία, ο νέος κοροναϊός ανιχνεύθηκε σε 14 ανθρώπους στη Λομβαρδία και σε άλλους δύο στη γειτονική περιοχή του Βενέτο. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μόλις λίγες ώρες έπειτα από τη δημοσιοποίηση των 6 πρώτων κρουσμάτων στη Λομβαρδία. Τα κρούσματα αυτά ήταν τα πρώτα περιστατικά με τοπική μετάδοση στην Ιταλία. Οι πέντε από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν στη συνέχεια είναι εργαζόμενοι στην Υγεία. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν τα κρούσματα των δύο περιοχών σχετίζονται.
Τα πρώτα κρούσματα σε Λίβανο, Ισραήλ

Στο Λίβανο επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας Hammad Hassan πρόκειται για μία 45χρονη γυναίκα που επέστρεψε από την πόλη Qom του Ιράν. Υπάρχουν επίσης δύο ακόμα ύποπτα περιστατικά, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα.

Το πρώτο του κρούσμα ανέφερε και το Ισραήλ. Πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess. Η γυναίκα αυτή επαναπατρίστηκε στο Ισραήλ μαζί με 10 συμπατριώτες της, οι οποίοι βγήκαν αρνητικοί στον ιό.

Τέσσερις άλλοι Ισραηλινοί τους οποίους μόλυνε ο κοροναϊός, νοσηλεύονται στην Ιαπωνία.

Συνολικά, σε 28 χώρες εκτός ηπειρωτικής Κίνας και τρεις ημιαυτόνομες περιοχές έχουν αναφερθεί 1.351 κρούσματα. Οι 14 από τους ασθενείς αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα 634 από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

«Έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να σταματήσουμε τον κοροναϊό», είπε ο κ. Ghebreyesus. «Ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν. Όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν και να δράσουν γρήγορα. Δεν πρέπει να έρθει η στιγμή που θα κοιτάξουμε πίσω και θα μετανιώσουμε επειδή δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία είχαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου