Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Μαλλιά κουβάρια γιατροί – φαρμακοποιοί και Υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Σφοδρές αντιπαραθέσεις έχει πυροδοτήσει η περιβόητη υπουργική απόφαση, με την οποία οι φαρμακοποιοί πιστοποιούνται πλέον για τη διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία.

Πυρά δέχθηκαν οι φαρμακοποιοί και το Υπουργείο Υγείας από τους γιατρούς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του ΕΟΠΥΥ με αφορμή ενεργοποίηση Υπουργικής Απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των εμβολιασμών στα φαρμακεία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπεραμύνεται της υπουργικής απόφασης και ζητά ... επιστροφή δικαστικών εξόδων από τους γιατρούς του ΠΙΣ, που είχαν προσφύγει για το ίδιο θέμα στο ΣτΕ.

Γιατροί (ΠΙΣ – ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ): "Οι φαρμακοποιοί παρέχουν παραϊατρικές υπηρεσίες"

Σε κοινό μέτωπο, οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) καταδικάζουν την κυβερνητική πρακτική να πιστοποιούνται οι φαρμακοποιοί για τη διενέργεια απλών ιατρικών πράξεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί κατά της εποχικής γρίπης και η χορήγηση αντιτετανικού ορού και κάνουν λόγο για “αντιποίηση επαγγέλματος” και “επικίνδυνες πρακτικές”.

“Οι ιατρικές υπηρεσίες από μη ιατρούς ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι ο Δούρειος Ίππος, δηλαδή ο φθηνός «ανεύθυνος» τρόπος αποσυμφόρησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τα νοσοκομεία. Είναι ο φθηνός τρόπος να εξυπηρετηθούν τα δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα να πουλούν πακέτα στους πολίτες για ιατρικές υπηρεσίες και να τους παρέχουν τελικά παραϊατρικές υπηρεσίες αμφιβόλου εκπαίδευσης και επιστημονικής υπόστασης. Αυτή η τάση της πολιτείας να υποκαθιστά και να απαξιώνει το ιατρικό επάγγελμα συνεχίζεται διαχρονικά, παρά τις αντιστάσεις του ιατρικού κλάδου”, αναφέρουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοποιοί προχωρούν στην πιστοποίηση τους μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης, την οποία διαχειρίζεται ως Αρχή πιστοποίησης, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει δε, ότι η σχετική απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού “εκδόθηκε νόμιμα και σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα συμφέροντα των γιατρών”.


Β. Κοντοζαμάνης: “Να καταδικαστεί ο ΠΙΣ στα δικαστικά μας έξοδα”

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σε επιστολή παρέμβασής του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν οι γιατροί του ΠΙΣ, δηλώνει χαρακτηριστικά:

“Οι ιατροί δεν αποστερούνται της εκτέλεσης των συγκεκριμένων πράξεων, ούτε παρεμποδίζεται η ιατρική επίσκεψη και υπόδειξη προς τους ασθενείς, ανάλογα με το ιστορικό τους. Σε καμία περίπτωση δεν θίγεται το κύριος και η ταυτότητα του ιατρικού επαγγέλματος (...) το μέτρο δεν συνεπάγεται δυσμενή μεταβολή στην άσκηση των ιατρικών πράξεων από τους γιατρούς και η θέσπισή του έχει ως σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του ο κ. Κοντοζαμάνης, δηλώνει ότι η αίτηση αναστολής των γιατρών πρέπει να αποριφθεί “και να καταδικαστεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στην δικαστική μας δαπάνη”.

Δείτε τη σχετική παρέμβαση στο ΣτΕ του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.


Από την πλευρά του ΠΙΣ, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Ελευθερίου δηλώνει ότι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει “οργή και απογοήτευση στο σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας”. Πολύ περισσότερο, όπως υπογραμμίζει, που αναγνωρίζει τα φαρμακεία, ως “πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας”.

ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ: “Τριτοκοσμικές συνθήκες μπανανίας επικρατούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας”

Σκληρή στάση κρατούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί του ΕΟΠΥΥ, απέναντι στους φαρμακοποιούς και εξαπολύουν βαρύτατες κατηγορίες για τον "επικίνδυνο και ανεύθυνο τρόπο" με τον οποίο γίνεται η χορήγηση και διακίνηση των φαρμάκων, όπως τονίζουν:

“Η εναλλακτική ιατρική από ανεπίσημες πηγές κάνει πάταγο, μερίδα φαρμακοποιών κάνουν διαγνώσεις έχοντας άποψη επί παντός επιστητού, χορηγούν φαρμακευτικά σκευάσματα ανάλογα με τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αποτελούν κέντρα μαζικής συνταγογράφησης, εμβολιάζουν, χορηγούν αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα στους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν αναδρομική συνταγογράφηση από τον ιατρό, συμμετέχουν σε διαφημιστικές καμπάνιες και διαμορφώνουν την αγορά υγείας”.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και κυρίως για τα αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία αφειδώς χωρίς ιατρική ένδειξη, όπως έχουν καταγγείλει.


Οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ καταλήγουν λέγοντας ότι για οικονομία κλίμακος, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τίθενται σε κίνδυνο.

“Αυτοί που έχουν οικονομική δυνατότητα απευθύνονται στον ιατρό, οι υπόλοιποι σε ένα λαβυρινθώδες σύστημα χαμηλότερης ποιότητας και χωρίς πιστοποίηση ευθύνης για τη λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή από το λάθος άτομο, που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή. Ο πολίτης που απευθύνεται στην ΠΦΥ θέλει ο θεράπων ιατρός να ξέρει να κάνει διάγνωση και να του χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή. Αντ’ αυτού κατακλύζεται από πληροφορίες ότι η ομάδα υγείας (μαία, νοσοκόμα, κλπ) ή ο φαρμακοποιός κάνουν την ίδια δουλειά με τον ιατρό. Ολοένα και συχνότερα επαγγελματίες μη ιατροί επεμβαίνουν στην θεραπεία των ασθενών, με αποτέλεσμα η κοινωνία να έχει μπερδευτεί και να μην ξέρει που να απευθυνθεί όταν αρρωστήσει με αποτέλεσμα την έξαρση των ψυχικών ασθενειών και των λοιμώξεων. Επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες μπανανίας. Μία χώρα σε συνθήκες «ξέφραγο αμπέλι» στη δημόσια υγεία”, καταλήγουν οι γιατροί.

Οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου καλούν τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να ανακαλέσει την υπουργική απόφαση Ξανθού για τους εμβολιασμούς, “να δώσει στη δημοσιότητα τα μνημόνια που φαίνεται να έχει υπογράψει με τους φαρμακοποιούς και να απαγορεύσει τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, έτσι όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Εάν δεν το πράξει, η ευθύνη πιθανών επιπλοκών και θανάτων στους ασθενείς θα βαραίνει τον ίδιο”, καταλήγουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

1 σχόλιο:

  1. Ο ΠΙΣ πρει να σταματησει τα ευχολογια και λαβει σκληρα και επωδυνα μετρα κατα των ανεκδιηγητων πολεμιων του ιατρικου επαγγελματος και λειτουργηματος .Οι ιατρικες πραξεις γινονται απο ιατρους και μονο ,οι οποιοι αναλαμβανουν και την ευθυνη .Ο,τιδηποτε αλλο ανεδαφικο και επικινδυνο για τη δημοσια υγεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή