Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Editorial: Ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Υγείας;

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - health report

Η φημολογία το τελευταίο διάστημα δίνει και παίρνει για το ποιος θα κάτσει στην καρέκλα του υπουργού Υγείας μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. 

Τα ονόματα πολλά. Οι εικασίες ακόμη περισσότερες. 
Οι πολιτικές ισορροπίες ωστόσο καθιστούν το περιβάλλον απολύτως ασταθές για να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να μαντέψει το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει ΕΣΥ, ΠΕΔΥ και ΕΟΠΥΥ. 

Άλλωστε ακόμη και το αποτέλεσμα των εκλογών και οι όποιες συμμαχίες προκύψουν θα κρίνουν και το μέλλον της Υγείας. 

Εξάλλου ακόμη και τα πρόσωπα μπορεί να φέρουν διαφορετικές αλλαγές ακόμη κι αν αυτά προέρχονται από το ίδιο κόμμα. 

Αν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση δεδομένου πως οι έως τώρα δημοσκοπήσεις τον φέρουν μπροστά, πολλά είναι τα πρόσωπα που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Κάποιοι θεωρούν δεδομένο πως στην καρέκλα του υπουργού θα καθίσει ο Γιάννης Μπασκόζος. 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το τελευταίο διάστημα ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και υποψήφιος βουλευτής, προσεγγίζεται από όλο και περισσότερους …ενδιαφερόμενους που θα ήθελαν να είχαν μια θέση δίπλα του την επόμενη ημέρα. Τακτικές άλλωστε γνωστές στον πολιτικό στίβο. 

Από την άλλη πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως κυρίαρχο ρόλο στην οδό Αριστοτέλους θα παίξει τελικά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Και αυτό επειδή θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μάλιστα τον είχε συμβουλέψει την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει μπροστά με το θέμα των φαρμάκων και των γενοσήμων. 

Από την άλλη πολλοί βλέπουν και τον χαμηλών τόνων Ανδρέα Ξάνθο να παίζει ρόλο στη νέα κυβέρνηση και στον τομέα της Υγείας αν και το τελευταίο διάστημα ο ίδιος φαίνεται να έχει αποσυρθεί κάπως από τα θέματα της Υγείας. 

Στα πηγαδάκια όμως ακούγεται και το όνομα του γνωστού συνδικαλιστή και προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά τον τομέα της υγείας από μέσα και θα μπορούσε να παίξει επίσης κυρίαρχο ρόλο στην οδό Αριστοτέλους. 

Βέβαια όλα αυτά είναι πληροφορίες οι οποίες μέχρι στιγμής λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης μένουν ακόμη στον «αέρα». 

Από την άλλη όσοι εκτιμούν ότι τελικά η ΝΔ θα μπορέσει να επικρατήσει στις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση είτε μέσω συνεργασιών είτε με άλλο τρόπο (παρότι οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ), πιστεύουν πως η Υγεία θα αλλάξει πλήρως. 

Θα αλλάξει τόσο σε ότι αφορά τα πρόσωπα όσο και στα θέματα που είναι σε εξέλιξη. Όσοι βρίσκονται κοντά στο στρατόπεδο της ΝΔ θεωρούν πως οι αλλαγές στην Υγεία έπληξαν βαθύτατα το κόμμα και επιδιώκουν να αναστρέψουν το κλίμα εάν και εφόσον σχηματισθεί κυβέρνηση. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς τα κουρέματα και οι όποιες λανθασμένες επιλογές φαίνεται πως έπληξαν το κοινωνικό προφίλ της συγκυβέρνησης. 

Πως θα γίνει αυτό; Τοποθετώντας στην καρέκλα του υπουργού ένα πρόσωπο που να προέρχεται από το χώρο της Υγείας και να μπορεί να «κερδίσει» συμπάθειες. 
Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό και κάποιες αλλαγές που είχαν προγραμματισθεί να μείνουν στα χαρτιά. 

Παράλληλα οι επιτελάρχες της Συγγρού σκέφτονται πως αν τελικώς σχηματίσει η ΝΔ κυβέρνηση θα πρέπει να γίνουν κάποιες παροχές προς τους ασφαλισμένους ώστε να αλλάξει άρδην τον κλίμα…

Βέβαια θα πρέπει μάλλον κανείς να περιμένει το σχηματισμό κυβέρνησης για να μπορεί να εκτιμήσει τι αλλαγές έρχονται τελικά για άλλη μια φορά στο χώρο της Υγείας. Αν και πολλοί εκτιμούν πως προς το χειρότερο δεν μπορούν να πάνε τα πράγματα. 

Άλλωστε σε αυτόν τον τόπο, όλα τα ίδια αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…

2 σχόλια:

  1. κ. Ευθυμιάδου, πράγματι ξεπέσαμε τόσο πολύ ώστε να περιμένουμε από τους ανωτέρω "κάποια λύση";
    Μη φοβάστε..."δε θα πλήξουμε χωρίς βαρβάρους". Τους βλέπω ακόμα αγέρωχους μπροστά μας. Χαίρομαι να διαβάζω άρθρα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα πια... είσαι ανάμνηση παλιά, κίτρινο γράμμα στο συρτάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή