Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Σε «σύννεφο» αισιοδοξίας ο κ. Ξανθός για τις επιπτώσεις των αλλαγών στα Φάρμακα

Τα νέα και ακριβά φάρμακα που εισέρχονται στο σύστημα αποζημίωσης, χωρίς έλεγχο, επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, σημειώνει ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος όμως απαντά στις ανησυχίες των φαρμακευτικών εταιριών και των ασθενών για τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων μέτρων με «ευχολόγια». Την ίδια ώρα μιλάει για διάλογο με τους εμπλεκόμενους, όταν ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων του καταλογίζει αιφνιδιασμό.

Κατά τον Ανδρέα Ξανθό, «μέλημα του υπουργείου Υγείας είναι η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτικό όφελος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά και ταυτόχρονα η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας και του Ασφαλιστικού Συστήματος».


«Ούτε «κόφτης ελπίδας», ούτε «φαρμακευτική φτωχοποίηση», ούτε «πόλεμος» στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο χώρο του φαρμάκου», συμπληρώνει.

Βέβαια, στην ανησυχία των ασθενών για τους ορατούς κινδύνους μακροχρόνιων καθυστερήσεων στην πρόσβαση τους σε νέα σωτήρια φάρμακα, ο κ. Ξανθός επανέρχεται στη ρύθμιση για τους ανασφάλιστους, ως αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας στη χώρα.

«Όλοι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν απρόσκοπτα τα φάρμακα που έχουν ανάγκη και ήδη 274.000 ανασφάλιστοι έχουν πάρει το 2016 τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία εκ των οποίων οι 82.000 που πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο της ακραίας φτώχειας με μηδενική συμμετοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, πρόθεση της Αριστοτέλους είναι, «μέχρι να λειτουργήσει ένα έγκυρο σύστημα HTA (το οποίο προετοιμάζεται από ειδική επιτροπή του Υπουργείου) και να επιταχυνθεί η διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» στην έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση που να ανταποκρίνεται στη δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας».

Κατά τον κ. Ξανθό, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει το θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν την οριστικοποίηση των μέτρων.

Βέβαια, στελέχη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας μιλούν για αιφνιδιασμό της αγοράς από τα νέα μέτρα, παρότι ήταν σε εξέλιξη διάλογος στη σχετική Ομάδα Εργασίας.
Στα καμπανάκια κινδύνου της φαρμακοβιομηχανίας ο κ. Ξανθός απαντά με τις δικές του προειδοποιήσεις:
«Πρέπει όμως και οι φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως οι πολυεθνικές να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων είναι πλέον επιλογή χωρίς επιστροφή», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου