Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Τι αλλάζει με τους παλαιούς ασφαλισμένους γιατρούς

Δεν υφίσταται υποχρέωση των γιατρών να δηλώσουν άμεσα την επιλογή τους σχετικά με τη συνέχιση ή μη της ασφάλισης στο ΤΣΑΥ. Η σχετική δήλωση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.
IATRONET.GR

Διευκρινίσεις σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό των γιατρών, έδωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκο και Δημήτρη Βαρνάβα, αναπτύχθηκαν ζητήματα που αφορούν την ασφάλιση των γιατρών στο νέο Ταμείο (ΕΦΚΑ) και ιδιαίτερα το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με τους παλαιούς ασφαλισμένους.

Ο υφυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με τη γενική γραμματέα και υπηρεσιακούς παράγοντες, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση.

Συνοπτικά, αναφέρθηκαν τα εξής:

Υπήρξε δέσμευση από πλευράς υπουργείου για έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου μέσα στην εβδομάδα.

Η εγκύκλιος θα σταλεί στις υπηρεσίες μισθοδοσίας των νοσοκομείων και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, καθώς και την ιστοσελίδα του ΠΙΣ.

Δεν υφίσταται υποχρέωση των γιατρών να δηλώσουν άμεσα την επιλογή τους σχετικά με τη συνέχιση ή μη της ασφάλισης στο ΤΣΑΥ. Η σχετική δήλωση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε και τότε θα γίνουν οι αναγκαίοι συμψηφισμοί.

Σχεδόν το σύνολο των παλαιών ασφαλισμένων έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα δεύτερης σύνταξης από το ΤΣΑΥ, οπότε συνταξιοδοτούμενοι θα λάβουν μία εθνική σύνταξη και δύο ανταποδοτικές.

Κρατήσεις

Συνεπώς, μπορούν να διακόψουν, οπότε θα πάψουν να γίνονται κρατήσεις σύνταξης για το ΤΣΑΥ.

Εάν, όμως, επιλέξουν να καταβάλουν εισφορές για να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη τότε, εκτός των εισφορών εργαζόμενου, θα επιβαρυνθούν και με τις εισφορές εργοδότη.

Εφεξής οι κρατήσεις εργαζομένου, οι οποίες ανέρχονται στο 6,67%, θα γίνονται στο σύνολο των αποδοχών, το ίδιο και οι κρατήσεις εργοδότη.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου