Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Στα κάγκελα οι φαρμακοβιομηχανίες για τα νέα μέτρα στα φάρμακα! Τι καταγγέλλουν

Τετάρτη 14 Δεκέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα κάγκελα είναι οι φαρμακοβιομηχανίες που διαθέτουν νέα φάρμακα, καθώς θεωρούν ότι τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας μπλοκάρουν την εισαγωγή τους.

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει στιςφαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω του Συνδέσμου τους (ΣΦΕΕ), τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Πρόκειται για μέτρα μέσω των οποίων τα νέα φάρμακα θα περνούν από …κόσκινο πριν φθάσουν στη χώρα μας.
Θα πρέπει προηγουμένως να κυκλοφορούν σε 12 με 14 χώρες της Ε.Ε. και σε τουλάχιστον 7 να έχουν περάσει από αξιολόγηση αποτελεσματικότητας (ΗΤΑ).

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό για να έρθει ένα νέο φάρμακο για τους Έλληνες ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμη και 2 ή και 4 χρόνια.
Αποτέλεσμα είναι να χάνονται ανθρώπινες ζωές αφού δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σύγχρονες καινοτόμες θεραπείες.
Και πρόκειται για φάρμακα που σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις όπως διάφορες μορφές καρκίνου.

Τι λέει το υπ.Υγείας

Από την άλλη η κυβέρνηση θεωρεί – όπως λένε πηγές του HealthReport.gr – ότι ο κλάδος συσπειρώνεται προκειμένου να μη χάσει τα κεκτημένα του.

Άλλωστε ένα άλλο βασικό μέτρο που πρόκειται να εφαρμοστεί για την εισαγωγή των νέων φαρμάκων είναι πως τα πρώτα 2 χρόνια θα πρέπει οι εταιρείες τους να πληρώνουν χαράτσι 25%.

Μ αυτά και μ αυτά όμως τα νέα καινοτόμα φάρμακα, εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα του υπ.Υγείας θα έρχονται με σημαντική καθυστέρηση στη χώρα μας. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί Σύλλογοι ασθενών έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται εντόνως.

Την Τετάρτη πάντως ο ΣΦΕΕ αναμένεται να διατυπώσει επισήμως όλες τις αντιρρήσεις του κλάδου σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

Πάντως επειδή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να νομοθετήσει τα νέα μέτρα, καθυστέρηση την τελευταία στιγμή στην ανακοίνωση των νέων υποχρεωτικών εκπτώσεων στα φάρμακα (rebate).

Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν στο HealthReport.gr ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση εάν βρει σοβαρές αντιδράσεις από τη φαρμακευτική αγορά για τα νέα μέτρα, να περάσει ακόμη και στην …επικοινωνιακή αντεπίθεσηπερί φαρμακοβιομηχανιών που αντιστέκονται στις μειώσεις του κέρδους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου