Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Νέα φάρμακα τέλος για τους Έλληνες ασθενείς! Τα μέτρα του υπ.Υγείας που βάζουν φωτιά

Τετάρτη 14 Δεκέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Χωρίς νέα φάρμακα φαίνεται ότι θα μείνουν οι Έλληνες ασθενείς, μετά τα μέτρα φωτιά που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Οι φαρμακευτικές Επιχειρήσεις (ΣΦΕΕ) διαμηνύουν προς την κυβέρνηση ότι η νέα φαρμακευτική πολιτική που πρωθείται και ανακοινώθηκε στον κλάδο, θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα των εισαγωγών των νέων φαρμάκων. Διαβάστε ΕΔΩ τα νέα μέτρα: «Στα κάγκελα οι φαρμακοβιομηχανίες για τα νέα μέτρα στα φάρμακα! Τι καταγγέλλουν»

Άλλωστε με βάση τους υπολογισμούς του ΣΦΕΕ, για να εισαχθεί ένα νέο φάρμακο θα απαιτούνται ακόμη και 4 χρόνια αφού θα πρέπει πρώτα να αποζημιώνεται σε 14 άλλες χώρες της ΕΕ και σε 7 να έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα του (ΗΤΑ).

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης μάλιστα ήταν λάβρος κατά της κυβέρνησης καθώς όπως υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου, δεν λαμβάνει μέτρα περιορισμού του όγκου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με συνέπεια να ξεφεύγει η φαρμακευτική δαπάνη.
Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με το ΣΦΕΕ ότι ενώ το 2009 μηνιαίως γράφονταν 4,5 εκατ. Συνταγές, το 2016 ο αριθμός έχει ανέλθει σε 6,5 εκατ. το μήνα.

Σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΕ οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν στο κράτος περίπου το 40 με 50% των εσόδων τους μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και των επιστροφών (claw back), γεγονός που σημαίνει, όπως είπε ο κ.Κώστας Ευρυπίδης αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, ότι ένα στα τρία φάρμακα δίνεται δωρεάν.

Σε ερώτηση του HealthReport.gr αν θα έπρεπε και οι φαρμακοβιομηχανίες να περιορίσουν τα κέρδη τους δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική καμπή, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επεσήμανε ότι οι εταιρείες είναι διατεθειμένες να σφίξουν το ζωνάρι αλλά πλέον τίθεται θέματα βιωσιμότητας τους.

Ποια φάρμακα θα «μπλοκάρουν»

Και δεν είναι μόνο τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα που δε θα έρχονται με ευκολία στη χώρα μας με τα νέα μέτρα.
Κατά τα μέλη του ΣΦΕΕ, οποιοδήποτε νέο φάρμακο δε θα μπορεί να δίνεται και να αποζημιώνεται απο την κοινωνική ασφάλιση, αφού θα πρέπει προηγουμένως να κυκλοφορεί σε 14 άλλες χώρες, γεγονός που ερμηνεύεται σε μεγάλες καθυστερήσεις ετών.

Ταυτόχρονα πολλές εταιρείες θα επιλέξουν να μην μπουν καν στη διαδικασία της εισαγωγής τους στη χώρα μας, επειδή δε θα είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, ενώ από την άλλη τα ίδια φάρμακα θα εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ ως αναντικατάστατα αλλά σε πολύ υψηλότερες τιμές.


Τα νέα φάρμακα που εκτιμάται ότι θα μπλοκάρουν είναι ογκολογικά, και μάλιστα για πολλές μορφές καρκίνου, καρδιολογικά, για σπάνιες παθήσεις, για αυτοάνοσα νοσήματα κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου