Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΣΚΕ: Αναγραφή δοσολογίας φαρμάκων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
Email: poske2013@gmail.com

Δνση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη

Αθήνα 19/12/2016

Προς:
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
κ.Μπερσιμη Σωτήριο
Κοινοποίηση:
Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ
Δνση φαρμάκου ΕΟΠΥΥ
ΠΙΣ-Ιατρικούς Συλλόγους
Επιστημονικές Ιατρικές εταιρειες 
Επαγγελματικές Ιατρικές ενώσεις 

Θέμα: Αναγραφή δοσολογίας φαρμάκων 

Αξιότιμοι κύριοι

Στα πλαίσια του εξορθολογισμού δαπανών για την υγεία υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα αναγραφής φαρμάκων έτσι ώστε να αντιστοιχεί για κάθε μήνα η δοσολογία που αναγράφεται στην συνταγή.

Στα πλαίσια της ελάττωσης της φαρμακευτικής δαπάνης φυσικά το μέτρο είναι στην σωστή κατεύθυνση ,το πρόβλημα όμως προκύπτει σε φάρμακα των οποίων η συσκευασία είναι σε κυτία των 28 ή 14 δισκίων και σε μέγιστη χορήγηση πχ 1 δισκίο ημερησίως σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου.

Στην περίπτωση αυτή για να φτάνει ετησίως η ποσότητα των δισκίων για τον ασθενή πρέπει 1 φορά τον χρόνο να αναγράφονται στην μηνιαία συνταγή 2 κουτιά. Δυστυχώς ενημερωθήκαμε σύμφωνα με αναφορές ασθενών στους ιατρούς τους ,ότι τα φαρμακεία αρνούνται να εκτελέσουν μηνιαίες συνταγές που αναγράφουν 2 κουτιά και στις οδηγίες της συνταγής αναγράφεται ποσότητα ημερήσιας χορήγησης που επαρκεί το ένα κυτίο όπως πχ κουτί με 28 δισκία και μέγιστη ημερήσια χορήγηση ένα δισκίο ,αναφέροντας ότι δεν θα αμειφθούν από τον ΕΟΠΥΥ λόγω της υπέρβασης της μηνιαίας συνταγής.

Λόγω αυτού του γεγονότος κάποιοι ιατροί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους ,αναγκάζονται να γράφουν ότι ο ασθενής παίρνει 2 δισκία ημερησίως ,που φυσικά δεν είναι σωστό ,αλλά γίνεται στα πλαίσια της πρακτικής για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής και να μην μείνει χωρίς φάρμακα ,με αποτέλεσμα να καλούνται σε απολογία από τον ΕΟΠΥΥ ή να επιβαρυνθεί ο ασθενής να τα αγοράσει με δικά του έξοδα που στους δύσκολους αυτούς οικονομικά καιρούς είναι δυσβάστακτο.

Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα για την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος προς όφελος ασθενών ,ιατρών αλλά και του ΕΟΠΥΥ που εμφανίζεται ως διώκτης για ένα θέμα που είναι αμιγώς τεχνικό και όχι επιστημονικό και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την υπερσυνταγογράφηση που όλοι καταδικάζουμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΟΣΚΕ MEDISPIN

2 σχόλια:

  1. Σωστό και να σταματησουν οι υπευθυνοι να βαζουν φαρδίες πλατιες τις υπογραφές του σε κυτία με 28 δισκία. Ολα τα κυτια μηνιαιας αγωγής να εχουν 30 δισκία. Φτανει το παρτυ, ας παμε επιτελους σε λογικες πρακτικές. Και το αλλο ο νομος ότι φαρμακευτικός μηνας ειναι απο 15 εως 30 ημερες πρεπει να αλλαξει και αυτό. Γιατί δικαιολογειται ετσι η κυκλοφορια πχ ασπιρίνης 100 mg με 20 δισκία και αλλα παραλογα. Σε αγωγες ολιγων ημερων καλό θα ηταν να κυκλοφορουν κυτια με ολιγοημερη θεραπεια. Πχ νιμεσουλιδη με 14 δισκία. Αυτες είναι μεταρυθμίσεις . Οχι κοψε λεφτα στη πλατη του καθε κακομοίρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΗΝΩΝ ΜΕ 31 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΥΤΙΑ ΤΩΝ 31 ΚΑΙ ΟΧΙ 30 ΔΙΣΚΙΩΝ (ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΘΑ..... ΚΕΡΔΙΖΕ 6 η 7 ΔΙΣΚΙΑ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΣΕΚΤΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΑΛΛΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ......ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ , ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΕΠΑΝΞΕΤΑΣΘΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ . )

    ΑπάντησηΔιαγραφή