Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΙΦΕΤ: Επαφές με βιομηχανίες του εξωτερικού με στόχο μεγαλύτερες εκπτώσεις

Παράγοντας του ΙΦΕΤ, ανέφερε στο Iatronet ότι έχουν κλειστεί κάποιες συμφωνίες με ευνοϊκότερους εμπορικούς όρους.


Κύκλο επαφών με τις βιομηχανίες του εξωτερικού, από όπου προμηθεύεται σκευάσματα για σπάνιες παθήσεις, έχει ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας με στόχο τις μεγαλύτερες εκπτώσεις αλλά και πιστώσεις. Παράγοντας του ΙΦΕΤ, μας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας και ήδη, όπως μας ανέφερε, έχουν κλειστεί κάποιες τέτοιες συμφωνίες με ευνοϊκότερους εμπορικούς όρους, ενώ σήμερα το επιτελείο του ΙΦΕΤ έχει μία ακόμη τέτοια συνάντηση με αμερικανική εταιρεία. Από αυτήν προμηθεύεται ένα πανάκριβο σκεύασμα, το κόστος του οποίου είναι 12.000 ευρώ το μήνα και το οποίο πρέπει να το λαμβάνουν στην Ελλάδα, 100 άνθρωποι! 

Σύμφωνα με την πηγή μας, μολονότι όλες οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται ο ΙΦΕΤ δίνουν σημαντικές πιστώσεις σε άλλα κράτη, αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό και στην Ελλάδα, συμβάλλοντας βεβαίως σε αυτό και η γενικότερη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Κάτι που όμως, συνεχίζει ο παράγοντας του ΙΦΕΤ, πρέπει να αλλάξει και σε αυτό το επίπεδο θα βοηθήσουν και διεθνείς θεσμοί, πιέζοντας τη βιομηχανία να καλύπτει τις όποιες ανάγκες υπάρχουν σε φάρμακα. Σχετική πίεση έχουν ζητήσει και άλλα κράτη, εκτός της Ελλάδος, καθώς το θέμα των ελλείψεων δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι σε σχετική έρευνα που έκανε ο ΙΦΕΤ για λογαριασμό του ΕΟΦ, τις σημαντικότερες ελλείψεις σε σκευάσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει η Δανία.

Την ίδια στιγμή, ο ΙΦΕΤ έχει στείλει σε υπουργικό επίπεδο επιστολή, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ροή στις πληρωμές του από τα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου από την άλλη να μπορεί να καλύπτει τις όποιες ανάγκες έχει σε σκευάσματα. 

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, ο ΕΟΠΥΥ χρωστούσε στον ΙΦΕΤ 4,8 εκατ. ευρώ...του έδωσε επιταγή 2,5 εκατ. ευρώ και ξαναέκανε παραγγελία άνω των 3 εκατ. ευρώ! Στο μεταξύ, σημαντικά είναι και τα κονδύλια που οφείλουν προς τον ΙΦΕΤ τα δημόσια νοσοκομεία, αν και είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που ήταν στις αρχές του 2016. Τα οποία έφθαναν τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα κυμαίνονται στα 12 εκατ. ευρώ. Κονδύλια, που όμως είναι απαραίτητο να μπουν στα ταμεία του ΙΦΕΤ, καθώς αυτά αντιστοιχούν στις ετήσιες παραγγελίες σκευασμάτων που κάνει ο ΙΦΕΤ, από περίπου 10 εταιρείες του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου