Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ξεκινά η ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων! Πως θα «επικοινωνούν»

Γράφει: Μαρία Γλένη 
Health Report

Μετά από πολλά χρόνια…ηλεκτρονικής ασυνεννοησίας, φαίνεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα αρχίσουν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά μεταξύ τους.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζοςστην εκδήλωση για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση, με τη βοήθεια του χρηματοδοτικού προγράμματος eGovNow από τις αρχές του 2017 «θα περάσουμε στην αυτόματη διασύνδεση των νοσοκομείων και ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταφέρει να διασυνδέσουμε περί τα 100 Νοσοκομεία με το κεντρικό σύστημα».

Τα τελευταία χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν το καθένα διαφορετικό ηλεκτρονικό σύστημα, με συνέπεια να μην μπορεί να «επικοινωνήσει»ηλεκτρονικά το ένα με το άλλο.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως εμφανής στον τομέα των προμηθειών καθώς λόγω έλλειψης ηλεκτρονικής επικοινωνίας, το ένα νοσοκομείο δε γνωρίζει σε τι τιμές αγοράζει το άλλο.

Αποτέλεσμα είναι πολλά νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε απόσταση ακόμη και λίγων μέτρων μεταξύ τους, να αγοράζουν σε τελείως διαφορετικές τιμές τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει με νομοσχέδιο το οποίο θα προωθήσει άμεσα στη βουλή, να δημιουργήσει σύστημα προμηθειών το οποίο θα ελέγχεται κεντρικά και άρα οι τιμές θα καθορίζονται στο ίδιο επίπεδο. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τι έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας για τα νομοσχέδια που έρχονται: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Σαρωτικές αλλαγές σε αμοιβές και επισκέψεις! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας»

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν υπερτιμολογήσεις υλικών στο ΕΣΥ ακόμη και κατά 3000%, τιμές που μειώθηκαν δραστικά με την εισαγωγή του παρατηρητηρίου τιμών το οποίο βέβαια σήμερα παρουσιάζει σοβαρές αναντιστοιχίες σε σχέση με τις τιμές που καταγράφονται στην ελεύθερη αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου