Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Απόφαση βόμβα: Το Ελεγκτικό ζητεί πίσω τους μισθούς από 30.000 συμβασιούχους



Του Παναγιώτη Στάθη - Capital.gr

Πίσω τους μισθούς, με προσωπικούς καταλογισμούς ζητεί η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από περίπου 30.000 συμβασιούχους οι συμβάσεις των οποίων παρατάθηκαν κατά τρόπο αντισυνταγματικό αφού αυτό απαγορεύεται απο το Σύνταγμα. Η απόφαση βόμβα του ελεγκτικού αφορά τις παρατάσεις των συμβάσεων χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων), όμως πήγε και ένα βήμα παραπέρα αφού ζητεί οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους.

Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών υπό την προεδρία της πρόεδρου Ανδρονίκης Θεοτοκάτου και με εισηγήτρια την Μαρία Αθανασοπούλου. Η απόφαση έχει δυο σκέλη: 

- Το πρώτο με το οποίο ομόφωνα κρίνει ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές. Οι σύμβουλοι επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων και ουσιαστικά έκλεισαν οριστικά την πόρτα σε -όπως υπολογίζεται- 30.000 συμβασιούχους η παράταση των συμβάσεων των οποίων είχαν προβλεφθεί με πρόσφατους νόμους (επί υπουργείας Γιώργου Κατρούγκαλου).

- Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι η Ολομέλεια με ισχνή πλειοψηφία 17 - 14 αποφάνθηκε πως τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους.

Το Α' Κλιμάκιο

Η υπόθεση ξεκίνησε από το Α΄ Κλιμάκιο του Α΄ Τμήματος του Ελεγκτικού συνεδρίου με πρόεδρο την αρχαιότερα σύμβουλο Μαρία Αθανασοπούλου, το οποίο κλήθηκε να αποφανθεί εάν πρέπει να εγκριθούν ή όχι εντάλματα πληρωμών συμβασιούχων Δήμου που οι συμβάσεις τους είχαν παραταθεί. Οι σύμβουλοι αποφάνθηκαν πως οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές ενώ έκριναν πως τα χρήματα (μισθοί) που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους πρέπει να επιστραφούν. Το θέμα λόγω της αντισυνταγματικότητας παραπέμφθηκε από το κλιμάκιο στην Ολομέλεια για οριστική κρίση και τώρα το Α΄ Κλιμάκιο με τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που "παράνομα" έλαβαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου