Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η ιατρική κοινότητα αποχαιρετά τον καθηγητή Σωτήρη Ράπτη



Φτωχότερος είναι από σήμερα ο χώρος της υγείας και της επιστήμης, καθώς απεβίωσε ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης, ένας επιστήμονας που συνέδεσε το όνομα και το έργο του με την καλύτερη κατανόηση του διαβήτη.

Onmed.gr

Το μήνυμα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, εκπροσωπώντας τα μέλη της, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Καθηγητή Σωτηρίου Ράπτη, αγαπημένου ιατρού και συναδέλφου. Για περισσότερα από 40 χρόνια, ο καθηγητής ήταν κορυφαία εμβληματική προσωπικότητα για την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αλλά και για τη διαβητολογική κοινότητα της χώρας μας. Υπήρξε σημαντικός δάσκαλος για όλους εμάς και ήταν από τους βασικούς θεμελιωτές της νέας εποχής του διαβήτη, που συνδύαζε την έρευνα με την τεκμηριωμένη κλινική πρακτική.

Η επιστημονική του διαδρομή ταυτίστηκε με την αφοσίωσή του για την ανάδειξη της σημαντικότητας του σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας και την ευόδωση της συστηματικής, επιστημονικής και κοινωνικής αντιμετώπισής του. Έβαλε τις βάσεις για τα Διαβητολογικά Κέντρα και θεμελίωσε τη συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στον σακχαρώδη διαβήτη.

Η επιστημονική διαβητολογική κοινότητα και η κοινότητα των διαβητικών ασθενών τού οφείλουν τα μέγιστα. Η τελική συμβολική πράξη και επιθυμία της οικογένειάς του, να κατατίθενται χρήματα αντί στεφάνου για την υποτροφία νέων επιστημόνων της ΕΔΕ, αναδεικνύει τη μεγαλοσύνη του ανδρός.

Εκ μέρους της εταιρείας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπητού μας συναδέλφου και δασκάλου».

Το αντίο του Βασίλη Αποστολόπουλου

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών τον αποχαιρετά με τον δικό του τρόπο, μέσω ανάρτησής του στο Facebook:

«Φτωχότερη από σήμερα η οικογένεια του ομίλου Ιατρικό Αθηνών αλλά και η Ελληνική Ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία και ένας πανάξιος και πολυδιάστατος άνθρωπος και επιστήμονας με ενα βιογραφικό που λίγοι Έλληνες διαθέτουν. Ιδιαίτερα αγαπητός και καλός φίλος της οικογένειάς μου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπητή μας οικογένειά του. Αντίο καθηγητά μου».

Ποιος ήταν ο Σωτήρης Ράπτης

Ο Σωτήρης Ράπτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1955 εισήχθη δεύτερος στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Από το 1962 ως το 1977 σπούδασε και εργάστηκε σε χώρες της Ευρώπης. Αρχικά εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Το 1967 έλαβε την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ούλμ Γερμανίας και τρία χρόνια αργότερα εξελέγη Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ούλμ Γερμανίας.

Το 1977 έλαβε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ούλμ Γερμανίας και το 1978 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε διευθυντής του Διαβητoλογικού Κέντρου της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αλεξάνδρα». Το 1982 εξελέγη καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανέλαβε τη διεύθυνση της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» έως τον Νοέμβριο του 2003 και στη συνέχεια και μέχρι το 2005 στο «Αττικόν».

Το 1993 με ενέργειές του ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), του οποίου υπήρξε έκτοτε πρόεδρος. Πρόκειται για κοινωφελές ίδρυμα με σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση και παρακολούθηση, τον συντονισμό και την υποβοήθηση των ενεργειών για την έρευνα σε όλα τα επίπεδα, την πρόληψη και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη και των επιπλοκών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου