Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Μια «θυμωμένη» απεργία - Σύσσωμος ο ιατρικός κλάδος λέει «όχι» στα μέτρα του 4ου μνημονίου



Σύσσωμος ο ιατρικός και επιστημονικός κλάδος απεργεί σήμερα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά των μέτρων που περιλαμβάνονται στο 4ο μνημόνιο και που υποβαθμίζουν την υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις, ενώ οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία τους επαγγελματίες υγείας.

Onmed.gr

Γιατροί, νοσηλευτές, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και επιστήμονες συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την οποία στηρίζει το κορυφαίο όργανο των γιατρών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καθώς και όλες οι Ιατρικές Ενώσεις.

«Ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων διαρκείας που περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης-κουαρτέτου είναι μακρύς. Κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο από τη νέα επίθεση» σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ και συνεχίζει:

«Αυτή είναι η "επιστροφή στην κανονικότητα" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κανονικότατα τσακίζουν τον λαό για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση και να ανακάμψει η κερδοφορία του.

Κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος της υγείας του λαού, των δικαιωμάτων των υγειονομικών.

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει ανερυθρίαστα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιβάλλει νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο "όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών". Με τα νέα μέτρα μειώνεται κατά 30% το ποσό που θα αποζημιώνεται για φάρμακα, εξετάσεις και άλλα.

Παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη θεσμοθέτηση του "κόφτη" των Τοπικών Μονάδων Υγείας προς τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία που θα λειτουργούν με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Με στόχο τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και την επίτευξη των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων. Αποκαλυπτικό για τις επιδιώξεις τους είναι ότι μέσα στο ίδιο το κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης-κουαρτέτου ομολογείται ότι οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν στην ιατρική εκπαίδευση εντάσσεται στο παραπάνω πλαίσιο της μείωσης των δημόσιων δαπανών περίθαλψης».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο πλευρό των ασθενών, μαζί με όλο το λαό να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια και να αγωνιστούν για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία-πρόνοια-φάρμακο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, συμμετέχουν μαζικά στη 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις.

Από την πλευρά της, η ΔΗΠΑΚ Γιατρών (Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών) τονίζει σχετικά με τη σημερινή απεργία:

«Στο πολυνομοσχέδιο-κόλαφος που κατατέθηκε στη Βουλή στις 14/05 συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών και την αποζημίωση των εφημεριών. Συγκεκριμένα:

- Για τη μισθολογική κατάταξη των γιατρών και των οδοντίατρων του ΕΣΥ ορίζονται 16 κλιμάκια για κάθε βαθμίδα (ειδικευόμενος, επιμελητής Β, επιμελητής Α κ.λπ.). Η μισθολογική εξέλιξη απαιτεί υπηρεσία 1 χρόνου στο πρώτο κλιμάκιο και 2 χρόνων για κάθε επόμενο κλιμάκιο.

- Το χρονοεπίδομα και το επίδομα βιβλιοθήκης εντάσσονται στον βασικό μισθό.

-Δίνεται μικρή αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος.

- Αποσυνδέεται η αποζημίωση της εφημερίας από τον βασικό μισθό και ορίζεται συγκεκριμένο ποσό ωριαίας αμοιβής εφημερίας για κάθε βαθμό, η οποία παρά την μικρή αύξηση παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Π.χ. ο ειδικευόμενος γιατρός θα πληρώνεται με 4,48 ευρώ την ώρα.

- Οι αγροτικοί γιατροί εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο».

Και συνεχίζει η ΔΗΠΑΚ:

«Στη συνάντηση της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα αυξηθεί το κονδύλι για το νοσοκομειακό επίδομα κατά 9 εκατ. ευρώ και το κονδύλι για τις εφημερίες κατά 15 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ξανθός "ξέχασε" να μας πει ότι παρόλο που το νοσοκομειακό επίδομα αυξάνεται, με την κατάργηση του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος βιβλιοθήκης, τα οποία ενσωματώνονται στον βασικό μισθό, και τα μισθολογικά κλιμάκια που διαμορφώνονται, οι μισθοί μας στην πραγματικότητα μειώνονται. Π.χ. ένας Επιμελητής Β με 5 χρόνια προϋπηρεσίας σήμερα παίρνει μισθό 1.870 μεικτά. Με το νέο μισθολόγιο θα παίρνει 1.841 μεικτά.

Μάλιστα όσα περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερες μειώσεις θα έχει. Π.χ. ένας Επιμελητής Α με 5 χρόνια προϋπηρεσίας έχει μείωση 51 ευρώ ενώ με 15 χρόνια προϋπηρεσίας θα έχει μείωση 73,50 ευρώ. Με λίγα λόγια όσο περισσότερα χρόνια δουλεύει κάποιος τόσο μεγαλύτερη η "ποινή".

Αποδεικνύεται ότι η αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών με τη μείωση του μισθού είναι μία η άλλη. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για αυξήσεις των 10-20 ευρώ τον μήνα στο σύνολο των αποδοχών (μισθός και εφημερίες). Αν υπολογίσει κανείς τη φορολογία του επιδόματος βιβλιοθήκης που μέχρι τώρα δεν φορολογούνταν, την κλιμάκωση της φοροληστείας με τη μείωση του αφορολόγητου... άνθρακες ο θησαυρός».

«Επιβεβαιώνεται», καταλήγει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, ότι «κανείς δεν εξαιρείται από τη νέα επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτός φυσικά από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους η κυβέρνηση υπόσχεται νέα προνόμια και νέες φοροαπαλλαγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου