Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ποια συμφέροντα αντιτίθενται στην ενισχυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου με το κλείσιμο της αξιολόγησης - Στ. Βαρδαρός: Συμπληρωματικός ο ιδιωτικός τομέας στη δημόσια ΠΦΥ

«Να παγώσει κάθε περαιτέρω διαβούλευση» για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ζητάει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και «να αποσυρθεί» το σχετικό νομοσχέδιο ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ «απορρίπτει ομόφωνα» τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ποια είναι τα ακανθώδη σημεία για τους ιδιώτες γιατρούς και γιατί αντιτίθενται τόσο έντονα στη νέα ΠΦΥ που προωθεί η Αριστοτέλους;

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως «ιδεοληπτικό» και «αναχρονιστικό», ενώ οι ιδιώτες γιατροί διατείνονται ότι «η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών προτιμά την εξυπηρέτησή τους από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ» και όχι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στην πραγματικότητα, κατά την περίοδο της οικονομική κρίσης, η δημόσια Υγεία συρρικνωνόταν και τη μερίδα του λέοντος πήρε ο ιδιωτικός τομέας, με αποτέλεσμα οι άμεσες καταβολές από τον οικογενειακό προϋπολογισμό να αυξηθούν κατά 30% την περίοδο 2010-2015, όπως φανερώνει και πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Μάλιστα, μελέτη του ΟΟΣΑ καταγράφει ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε η Ελλάδα να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες «out of pocket» δαπάνες Υγείας.

Πολλάκις έχει επισημάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η αιχμή του δόρατος ενάντια στην παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας είναι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, που θα είναι δημόσια και δωρεάν, με στόχο η ιδία δαπάνη του πολίτη, που είχε εκτοξευθεί, ιδίως τα τελευταία χρόνια, να ελαχιστοποιηθεί, έως να εκμηδενιστεί.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός έχει κάνει λόγο για «μεροληψία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης» ή που, αναφερόμενος στην ΠΦΥ, έχει πει ότι αποτελεί έναν «προνομιακό χώρο για να προωθήσουμε μια άλλη αντίληψη για την Υγεία, ένα άλλο κοινωνικό συμβόλαιο, βασισμένο στην τομεοποιημένη, καθολική και ισότιμη φροντίδα και όχι στην 'κατά το δοκούν' αγορά υπηρεσιών».

Στ. Βαρδαρός: Στρατηγική απάντηση η ανάπτυξη της ΠΦΥ

Η δημόσια ΠΦΥ υπέστη δριμύτατο πλήγμα τα χρόνια της λιτότητας και τα κενά έσπευσε να συμπληρώσει ο ιδιωτικός τομέας, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει μιλώντας στην «Αυγή» ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, «μες στην κρίση και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπόρεσε να καλύψει επαρκώς, ποιοτικά και ποσοτικά, τις ανάγκες των πολιτών και υπήρξε επιδείνωση στην ιατρική κάλυψή τους. Η απάντηση σε αυτό», προσθέτει, «είναι η διεύρυνση του δημόσιου συστήματος Υγείας με την ανάπτυξη της ΠΦΥ».

Κόλπα με τα πρωινά ραντεβού και ανισότητες στην πρόσβαση

Μιλώντας για την ανάγκη εξασφάλισης ίσης και δωρεάν πρόσβασης στην Υγεία, ο Στ. Βαρδαρός αναφέρθηκε στην «καθημερινή πρακτική που παρακολουθούσαμε επί μια εξαετία: Τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, εξαφανίζονταν ως διά μαγείας τα πρωινά δωρεάν ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς». Όταν οι πολίτες δεν έβρισκαν ανταπόκριση, «οι επιλογές που είχαν ήταν είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους, είτε να προβαίνουν σε μεγάλες μετακινήσεις, είτε να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία στα νοσοκομεία. Συνήθως, ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει την επίσκεψή του στον ιδιώτη γιατρό θα κάνει άρνηση χρήσης υπηρεσιών Υγείας» υπογράμμισε.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας σημείωσε ότι «υπάρχει ρόλος για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά συμπληρωματικός, εκεί που πραγματικά τον χρειαζόμαστε. Τον χρειαζόμαστε», επέμεινε, «αλλά με όρους σεβασμού του δημόσιου χώρου». Σημείωσε δε ότι «η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ δεν είναι μια ιδεοληπτική, αλλά μια στρατηγική επιλογή διεύρυνσης του συστήματος, που σέβεται τα δημοσιονομικά δεδομένα και πολύ περισσότερο τους κόπους και τις ανάγκες των πολιτών που φορολογούνται».

Διαρθρωτικά μέτρα για το φάρμακο

Σε διαρθρωτικές αλλαγές και στην πολιτική του φαρμάκου προχωράει παράλληλα η πολιτική ηγεσία, «με στόχο την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, την ευχερή πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα και τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας».

Τη δέσμη μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρεάς Ξανθός στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Οι αλλαγές αφορούν: 1) Την τροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων (τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη- μέλη της Ε.Ε. και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας, 2) ενοποιείται το rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους και 3) θωρακίζεται θεσμικά η νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, 4) λαμβάνονται μέτρα για την προώθηση των γενόσημων, 5) προβλέπονται οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία και αξιολογείται η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

16 σχόλια:

  1. Σεβεται τα .......δημοσιονομικα δεδομενα!!!! Αλλα με ..... 50000 ετησιο προυπολογισμο θα απασχολουν .......12 επαγγελματιες υγειας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαρδαρε, χρηματοδοτηση για ......4 χρονια απο ΕΣΠΑ δεν λετε οτι εχετε? Πως σεβεστε τα ......δημοσιονομικα δεδομενα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θεμα των ραντεβου διευθετηθηκε ηδη με την δηλωση τους στο e-dapy ΒαρδαροΠινοκιο ! Για τα ......φακελακια στο Δημοσιο κανατε κατι; Α ναι, ξεχασα την ......λιστα που με τιποτα δεν βγαινει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταλάβατε τι κουστούμι μας έχει ράψει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρδαρος? 1)Συμβάσεις τύπου ΤΕΒΕ με 2000-3000 άτομα στο κεφάλι μας,με απεριόριστες επισκέψεις ,με ελεύθερο ωράριο ,χωρίς άδειες,χωρίς έξοδα λειτουργίας ιατρείου,χωρίς ΕΦΚΑ και με πάγια αντιμισθία που θα φτάνει στο υπερογκο ποσό των 1500 E.2) ΤΟΜΥ ,μονάδες υγείας δ.λ.δ ,νεοσταλινικού τύπου με κυρίαρχο το γενικό γιατρό που όλα θα τα σφάζει και όλοα θα τα μαχαιρώνει και θα έχει εξουσία ζωής και θανάτου πάνω στον ταλαίπωρο ασφαλισμένο.3)Εργαστήρια με το σταγονόμετρο,κυρίως σε κρατικές δομές με ραντεβού για μια ακτινογραφία που θα ξεπερνάει το μήνα.4)Έρχεται και η ρύθμιση να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές και τελευταίο η υπόσχεση του υπουργού στους φαρμακοποιούς ότι θα έχουν ρόλο στη ΠΦΥ και και ότι θα διαχειρίζονται τις συνταγές των γιατρών όπως εκείνοι θέλουν .Δηλαδή θα προωθούν τα γενόσημα της αρεσκείας τους και για το έργο τους θα εισπράτουν bonus.Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουν μέλλον ! Θα καταρρεύσει όλη αυτή η γελοιότητα υπέρ των ιδιωτικών ιατρείων που μπορεί να στοιχίζουν αλλά ΕΙΝΑΙ ιατρεία και ΠΑΡΕΧΟΥΝ υπηρεσίες ! Δεν είμαστε ......υποσαχάρια Αφρική εδώ όπως νομίζει ο ΞανθοΜαδούρο!

      Διαγραφή
    2. Το θρασος του κηφηνα Ξανθου να ζηταει εξηγησεις απο τον Καρδιολογο επειδη αντεγραψε συνταγη ειδικου για γαστροπροστασια αλλα να αφηνει τον.....φαρμακομπακαλογατο Λουραντο ......ανεξελεγκτο να μοιραζει χαπια με επιπεδο ιατρικων γνωσεων κατωτερο και του ......Ζηκου, ειναι απο ταωαγραφα !

      Διαγραφή
  5. Ιδού η Ρόδος οδού και το πήδημα κυρία Καλυβιώτου... Πήγαινε να λύσεις το πρόβλημά σου, που εύχομαι να μην σε πιάσει, σε 10λεπτο ραντεβού στον δυσεύρετο ειδικό γιατρό των νέων ΚΥ... Μάλλον βλέπω να τρώτε ξύλο και ο κόσμος να πληρώνει περισσότερα... Ξέρεις γιατί;
    1) Γιατί η πρόσβαση στην υψηλής ποιότητας υγεία, στην οποία έχει μάθει ο ελληνικός λαός, κοστίζει και το κράτος δεν έχει...
    2) Το δεύτερο θα στο απλά: Γιατί να ασχοληθεί ο γενικός ανειδίκευτος γιατρός σου με εσένα όταν δεν έχει να κερδίσει τίποτα... Πες μου ένα λόγο... Θα κοιτάξει να σε ξεπετάξει στα γρήγορα κι απ8 εκεί παν κι οι άλλοι... Εάν έχεις κάτι δύσκολο θα σε παραπέμψει... Εάν βρεις να σε δει κανένας ειδικός δωρεάν τότε, σφύρα μου...!
    3) Οι κρατήσεις είναι των ασφαλισμένων και η λογική απαίτηση είναι να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν όπου τις έχουν ανάγκη. Ποιος σου είπε ότι πρέπει να τις διαχειρίζεσαι για να κάνεις κομματικές προσλήψεις σε ένα αμφιβόλου ποιότητας σύστημα; Γιατί με υποχρεώνεις βρε αδερφέ με χρήματα που εγώ πληρώνω να πάω σε ανειδίκευτο γιατρό της δικής σου αρεσκείας...;
    Τα μέτρα που προωθείτε είναι βούτυρο στο ψωμί του ιδιωτικού τομέα αλλά και προϊόν χαρσκτηριστικά άσχετων με την καθημερινή πρακτική υγείας... Κατά τα άλλα τα "ιδιωτικά συμφέροντα" θα κριθούν πραγματικά όταν θα τρέχεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, που εύχομαι να μην σε πιάσει ποτέ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε θα τους φταίνε τα (όντως κακοπροαίρετα αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα έχουν δίκιο!) κανάλια που θα δείχνουν το ......Χάος και τον έξαλλο κόσμο !

      Διαγραφή
    2. Ευτυχως που υπαρχουν και τα.......ιδοωτικα συμφεροντα και θα μπορει ο ασφαλισμενος να κλεινει ανθρωπινα ραντεβου, αμεσα , σε ιατρεια εξοπλισμενα και οχι κρατικα κ@λοχανεια για να αντιμετωπισει το προβλημα του! Διοτι ο......κομανταντε Βαρδαρος και ο ........τεμπελισυνδικαλας Ξανθος νομιζουν οτι θα στησουν ιατρεια ......Γιατρων του Κοσμου στην....... Αφρικη ! Και οτι οι......περιχαρεις ιθαγενεις θα τους......ευγνωμονουν κιολας!

      Διαγραφή
  6. Μιλαει για ανισοτητα στην .....προσβαση ο Βαρδαρος οταν το ιδιο το......Λαικο Επιτροπατο της Υγειας προβλεπει πως οι 260 ......γυφτοΤΟΜΥ που θα τελειωσουν τον Ιουνιο του 2018 ( εδω ......γελαμε!), θα καλυπτουν το 30-35% του πληθυσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ειστε καθολου ......ιδεοληπτικοι συντροφε Βαρδαρε! Διοτι τι ζητατε απο τους γιατρους ; Να κλεισουν τα ιατρεια τους για να κανουν ........ιδιωτικα ιατρεια στα Νοσοκομεια! Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχσχαχα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενισχυμενη .......ΠΦΥ ! 1300 ΓΙ για .......8 εκ. πληθυσμο, με μικροβιολιγικο/ακτινολογικο σε ........αλλα κτιρια!!!! Για.....ολιστικη αντιμετωπιση ! Και .......στο σπιτι ! Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα τα .......συμφεροντα που αντιτιθενται στην Δημοσια Υγεια ειστε ΕΣΕΙΣ οι ιδιοι Βαρδαρε! Μετα απο αυτες τις φαιδροτητες η εκφραση δημοσια υγεια θα εξαφανιστει απο την καθομιλουμενη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να δειτε συναδελφοι για τι αχρηστους , ψευτες και συκοφαντες ιδεοληπτικους μιλαμε ενα θα σας πω! Τα δεκα χιλιαδες.....ιδιωτικα φαρμακεια τα βαζουν στην ΠΦΥ ενω ταυροχρονα εξαιρουν χιλιαδες ιατρεια των βιοπαλαιστων ιατρων τα οποια θρασυτατα χαρακτηριζουν ως ιδιωτικα συμφεροντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι βιοπαλαιστες ιδιωτες γιατροι ειναι τα συμφεροντα, Βαρδαρε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενταξει ! Η ηγεσια του ΥΠΥΓ ειναι ενα τσουρμο αμορφωτων , αχρηστων, τεμπεληδων ιδεοληπτικων! Χρειαζεται ομως να εισαι μορφωμενος εργατικος και ......αμεροληπτος για να καταλαβεις οτι αυτες οι......αρλουμπες απλα δεν......βγαινουν αριθμητικα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να δω τι θα λέτε εκεί στην ......Αυγούλα όταν οι Βαρδαροί και οι ......ΞανθοΠινόκιο σας κάνουν ρόμπα ! Όταν με όλες αυτές τις φαιδρότητες γίνετε αφορμή να κατεδαφιστούν ΟΛΕΣ οι δημόσιες δομές στην χώρα γιατί θα είναι λαική απαίτηση με τα καμώματά σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή