Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Ανδρέας Ξανθός: Κίνητρα στους φαρμακοποιούς για πώληση ΜΥΣΥΦΑ και «θέση» στην ΠΦΥ


Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - iatropedia

Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Iatropedia. Στη συνάντηση αναφέρθηκαν και τα κίνητρα που δίνονται στους φαρμακοποιούς ώστε να προωθούν τα ΜΥΣΥΦΑ αλλά και ο αναβαθμισμένος ρόλος τους στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα!

Ο υπουργός ενημέρωσε για τις τελικές διατάξεις που αφορούν τα φαρμακεία και έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις αφορούν:

1. Στην απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ που όπως είναι γνωστό έχει νομοθετηθεί από το 2014 με ισχύ από 1.1.2017. Ο κ. Ξανθός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΠΦΣ για τις «δικλείδες ασφαλείας» που θέτει το Υπουργείο με στόχο την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές. Πιο συγκεκριμένα: α) Με απόφαση του υπουργού Υγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ- εκτός του δελτίου τιμών- με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ. β) Οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν. γ) Ιδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) που θα είναι αρμόδιος να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους. Όσον αφορά τη διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι και ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

2. Στο κίνητρο προς τα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Στα φαρμακεία που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων) θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις ( 3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Επίσης, ο υπουργός ενημέρωσε για τη σχετική με τα φαρμακεία διάταξη που υπάρχει στο προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης καθώς θα συνιστούν μαζί με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το τοπικό δίκτυο ΠΦΥ.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τα πειθαρχικά συμβούλια των φαρμακευτικών συλλόγων και έχει ήδη αποσταλεί για παρατηρήσεις στο συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

5 σχόλια:

 1. Την ιδια ωρα που εξοστρακιζει τους γιατρους απο την ΠΦΥ ως .......ιδιωτικα συμφεροντα, ο κηφηνας δημοσιος υπαλληλος Ξανθος βαζει μεσα τα ......ιδιωτικα φαρμακεια με τους αμορφωτους φαρμακαδες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι περιμενεις συναδελφε; Οσο ξερει ιατρικη ο Λουραντος αλλο τοσο ξερει ο αργοσχολος τεμπελχανας του Δημοσιου της επαρχιας Ξανθουρο (Ξανθος+Μαδουρο!)! Για αυτο συμφωνουν! Πισω δουλεια και σ" εφαγα.....
   !

   Διαγραφή
 2. Τι περιμένετε συνάδελφοι από ανθρώπους που θεωρούν πως οι ιατροί δεν εκδίδουν 6μηνες συνταγές για να κάνουν ........προκλητή ζήτηση ! Μιλάμε για .......ζωολογικό κήπο με την......βούλα ! Τώρα πια θα εκδίδουν όλοι την συνταγή για χρόνια νοσήματα μόνο οι .......γιατροί θα καλούνται σε .......απολογία από τον .......,στόκο Γεωργακόπουλο γιατί αν το κάνουν θα κινούνται .......εκτός του γνωστικού τους αντικειμένου ! Ο ......Λουράντος όμως ,ε ; Τα ......πάντα είναι εντός του γνωστικού του αντικειμένου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μου κάνει τεράστια εντύπωση που πουθενά δεν βρίσκεις βιογραφικό του Ξανθού ! Ούτε που σπούδασε , ούτε τι έκανε.......τίποτα ! Μόνο ότι είναι μικροβιολόγος , συνδικαλιστής και ΣΥΡΙΖΑίος ! Πολύ περίεεργο......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΟΜΩΣ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΘΑ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΕΙ ΤΙΣ ΜΑΓΙΣΕΣ , ΤΟΥΣ ΑΛΜΠΑΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ. ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΙΔΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ. ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΙΚΟΣ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ. ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή