Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Θες γιατρό; Πέρνα πρώτα από τον οικογενειακό! Τι είπε ο υπ.Υγείας στους γιατρούς για το νέο σύστημα παραπομπών

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με απόλυτη αυστηρότητα θα τηρείται στη νέα Πρωτοβάθμια το σύστημα των παραπομπών σε εξειδικευμένο γιατρό γνωστό και ως gatekeeping, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας στους γιατρούς (ΠΙΣ). Τι σημαίνει για τους ασθενείς

Αυστηροί κανόνες για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό στον ιδιωτικό τομέα (γιατροί ΕΟΠΥΥ) αλλά και για να κάνει εξετάσεις, θα τηρούνται στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τόσο ο υπουργός όσο και ο αν.Γενικός Γραμματέας δεν άφησαν κανένα περιθώριο ότι δε θα εφαρμοσθεί το σύστημα των παραπομπών (gatekeeping), καθώς εκτός των άλλων προβλέπεται πλέον και από το νέο μνημόνιο.

Οι ιδιώτες εξειδικευμένοι γιατροί είναι στα κάγκελα καθώς θεωρούν ότι «μπλοκάρεται» η πρόσβαση των ασθενών στα ιατρεία τους, ενώ και οικονομικές τους απολαβές από τη συνεργασία τους με το δημόσιο σύστημα μέσω του ΕΟΠΥΥ, θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο.


Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο υπουργός Υγείας στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αρχικά και μέχρι να «στηθούν» οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και το σύστημα με τους οικογενειακούς γιατρούς, οι παραπομπές για ειδικό γιατρό, θα εφαρμοστούν πιο περιορισμένα και με προτεραιότητες. Στη συνέχεια όμως θα εφαρμοστεί πλήρως και αυστηρά το σύστημα του gatekeeping.
Τι σημαίνει για τους ασθενείς

Όταν εφαρμοσθεί πλήρως ο νέος κανόνας των παραπομπών, οι ασθενείς δε θα μπορούν να επισκεφθούν έναν ειδικό γιατρό χωρίς να έχουν πάρει προηγουμένως το έγγραφο της παραπομπής από τον οικογενειακό τους γιατρό που θα έχουν επιλέξει.

Για παράδειγμα έστω κι αν κανείς έχει εμφανώς ένα ορθοπεδικό πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τον οικογενειακό γιατρό πριν φθάσει στον ορθοπεδικό.
Με το σταγονόμετρο και οι εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα

Όμως αυστηρές παραπομπές θα ισχύσουν στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας και για τις διαγνωστικές εξετάσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.

Λόγω της προσπάθειας να ενισχυθούν τα δημόσια εργαστήρια, οι περισσότερες εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται στα Κέντρα Υγείας και στα εργαστήρια αναφοράς. Για να πραγματοποιήσει κανείς εξέταση στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος για να παραπεμφθεί. Δείτε ΕΔΩ: «Πως θα λειτουργούν τα διαγνωστικά εργαστήρια στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας!»


Η κατάσταση για τα ιδιωτικά εργαστήρια, προμηνύεται δυσοίωνη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να γίνεται στα δημόσια εργαστήρια αναφοράς, καθώς οι παραπομπές θα είναι περιορισμένες.
Οι νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι είναι απλήρωτοι, ενώ θα δουν και τις νέες αμοιβές τους να κατρακυλούν.

Η τροποποίηση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ αλλά και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν, όπως τονίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr, αναμένεται να συζητηθούν στη συνέχεια και εφόσον προηγουμένως ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας είπε στους γιατρούς του ΠΙΣ ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει με το σύστημα capitation, η απασχόληση θα είναι 4ωρη για τον οικογενειακό ιατρό ή με πάγια αντιμισθία για τον ειδικό ιατρό.
Τα καρτέλ των γιατρών στα νησιά

«Σπάστε» τα καρτέλ των γιατρών στα νησιά, φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους του ΠΙΣ, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr.

Ειδικότερα ζήτησε τη συμβολή του Συλλόγου για τη διενέργεια συλλογικής σύμβασης και διάλυσης των τοπικών καρτέλ γιατρών, ειδικά στις νησιώτικες και ακριτικές περιοχές, όπου αποφεύγουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ή να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας

21 σχόλια:

  1. Ολοι εκτος χρΕΟΠΥΥ , καμια συμβαση με το κλεπτοΚρατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θρασος δεν εχει ορια ! Οι κηφηνες του ΥΠΥΓ θελουν να κολεκτιβοποιησουν την Υγεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι οι ΙΣ και ολοι οι ιδιωτες γιατροι κλινικοι και εργαστηριακοι σε καθετη ρηξη ! Πληρης αποχη ως την 100% αποσυρση του νομοθετικου εκτρωματος! Ο κλαδος ειναι πληρως στοχοποιημενος!Παρατηρειστε θρασος , τα 10000 ιδιωτικα φαρμακεια εντασσονται στην ΠΦΥ αλλα οχι τα ......ιατρεια !!!!! Διαιρει και βασιλευε απι τον ......αργομισθο κηφηνα Ξανθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και την προσβαση θα την απιφασιζει ο ΓΙ της .......τσαντιροΤΟΜΥ που θα του αντιστοιχουν ......8000 ασφαλισμενοι για......ολιστικη αβτομετωπιση? Αλλα δεν πειραζει θα συνταγογραφουν οι νοσηλευτες και θα τους μοιραζει......χαπακια ο Λουραντος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ Ή ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΦΥ. Ο ρόλος που ετοιμάζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΒΑΡΔΑΡΟΙ για τον οικογενειακό-γενικό γιατρό.Δηλαδή να κατευθύνει τον άρρωστο στον ειδικό της αρεσκείας του,και στο εργαστήριο της αρεσκείας του με το αζημίωτο φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κομπλεξικος κηφηνας Ξανθος προσπαθει να κλεισει ολα τα ιδιωτικα ιατρεια για να παραδωσει την Υγεια στα χερια αργοσχολων οπως ο ιδιος! Μικροβιολογος του ΕΣΥ , οπως καταλαβαινετε ......αραλικι , θεωρια, κομπλεξ και πολλες......υπογραφες στα αποτελεσματα που εφερναν οι παρασκευαστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ...... εργασιομανης μικροβιολογος του ΕΣΥ που παριστανει τον ΥΠΥΓ νομιζει οτι τον Ελληνα πολιτη μπορει να τον ξεγελασει με ΤΟΜΥ/σταυλαρχεια σαν τις δομες αλληλεγγυης για απορους ! Στην ΕΕ βρισκομαστε ......Ξανθουρο (Ξανθος+ Μαδουρο!)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γιατί το λες αυτό συνάδελφε ; Εδώ μέχρι και ......ολιστική αντιμετώπιση ΚΑΙ στο σπίτι θα κάνει ο ΓΙ που θα του αντιστοιχούν ......8000 ασφαλισμένοι!!!!!!!!!! Και αυτά τα ......εξαγγέλουν! Πίσσα και πούπουλα θα είναι το τέλος του αργόσχολου μικροβιολόγου όταν όλες αυτές οι ανοησίες εκπυρσοκροτήσουν στα χέριατ ου ΣΥΡΙΖΑ !

      Διαγραφή
  9. ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανεγκέφαλοι είναι όσοι δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι ο νόμος γιά την Π.Φ.Υ. αλλά καί όλοι οι νόμοι πού ψηφίζονται πλέον στην Μπανανία τού Ελλαδιστάν,δεν είναι εμπνεύσεις τού εκάστοτε Υπουργίσκου (Άδωνης,Ξανθός),αλλά έρχονται έτοιμοι από τας Ευρώπας.Ο συγκεκριμένος μάλιστα νόμος ήταν μέσα στις προϋποθέσεις γιά το κλείσιμο της συμφωνίας ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.!!!!
    Καταλάβατε Ευρωληγούρια;Άρα διαλέξτε η θα διαμαρτυρηθείτε να φύγει η χώρα από το Ευρώ καί την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ετοιμασθείτε οι περισσότεροι να κλείσετε μαζικά τα ιατρεία σας καί όσοι μπούν στο δημόσιο σύστημα να δουλεύουν γιά ένα πιάτο φαί.Πάψτε επιτέλους να διαμαρτύρεστε σε κυβερνήσεις καί Υπουργούς πού απλώς εποπτεύουν την εφαρμογή των μνημονίων.
    Καταλάβατε Ανεγκέφαλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι απόλυτα σωστός !!! Αυτή είναι δυστυχώς η πικρή αλήθεια. ......

      Διαγραφή
    2. Εγκέφαλε.
      Δηλαδή οραματίζεσαι έξοδο από το Ευρώ και ΕΕ , και κρατικοδίαιτους αυτοαπασχολούμενους Ιατρούς. Και σαν τον παλιό καλό καιρό , ε? Να έρχονται τα βιβλιάρια (ΑΜΚΑ πλέον) κατά δεκάδες στα Ιατρεία.
      Θες καλέ μου δάσκαλε - καθηγητή - δημόσιε υπάλληλε-αγρότη Γιατρό να σε εξετάσει? Ή Δημόσιο ή ιδιωτικό ιατρείο. Διαλέγεις.

      Διαγραφή
    3. Ο εγκέφαλος μπορεί να λέει βλακείες αλλά εσύ λες μεγαλύτερες γιατί κανένα μέσο ιατρείο δεν μπορεί να αντέξει στις σημερινές συνθήκες φτωχοποίησης /φορολογίας τον ανταγωνισμό του .....τζάμπα χρΕΟΠΠΥ !

      Διαγραφή
    4. Α μπραβο. Αυτο ειπα αλλα δεν το καταλαβες. ΤΟΜΥ-ΕΙ νοσοκομειου ή ιδιωτικο ιατρειο. Μια χαρα αντεχει.

      Διαγραφή
  11. Λες ανοησίες ! Ποσώς ενδιέφερε τους Ευρωπαίους να στήσουν ένα ......κουβανέζικο σύστημα υγείας στην .......Ευρώπη ! Απλά τους παρουσίασαν οι .....ΞανθοΜαδούρο τις ιδεοληψίες τους με δόλωμα την άγρια περικοπή δαπανών ! Και αυτοί δέχτηκαν ! Πρώτον διότι θέλουν περικοπές και δεύτερον διότι ξέρουν ότι η ανόητη αυτή ιστορία θα σκάσει στα χέρια του χαζοΣΥΡΙΖΑ που δεν χωνεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατά τα άλλα ο σύντροφος Ξανθός ,θα φέρει πίσω τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες γιατρούς που ξενιτεύτηκαν ! Α ρε ......Άδωνι ! Μια ζωή σε κορόδευα και σε κατηγορούσα αλλά με αυτούς τους .......κλόουν του Υγείας γρήγορα θα......σε αναπολήσουμε ! Απίστευτο.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδή, σαν να λέμε ρε παιδιά, ότι όταν επιλέγαμε να γίνουμε ιδιώτες γιατροί, βασιζόμασταν στις συμβάσεις με τα ταμεία... Δυστυχώς μας τελείωσαν. Και αυτά και άλλα πολλά. Ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως πραγματικοί ιδιώτες πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε μια φτωχοποιημένη χώρα που αλλού μπορείς να βασίζεσαι ......γιατρέ ? Ποιος πάει στον πραγματικό πια ? Και ποιος μπορεί να συντηρήσει έτσι ιατρείο , εκτός αν είναι πανεπιστημιακός ή γόνος ? Είσαι κάτι από αυτά ή προβοκάτορας ?

      Διαγραφή
    2. θα μπορούσα (με την ίδια ευκολία που το κάνεις εσύ) να θεωρήσω ότι είσαι ένας από αυτούς που "ξεκοκάλιζαν χρόνια το δημόσιο,με τα χαρτάκια που έκοβαν" κλπ, κλπ. Επειδή θέτεις κάποια ερωτήματα, σου απαντάω ότι είμαι ιδιώτης γιατρός (που διέκοψα την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με δική μου επιλογή), δεν είμαι πανεπιστημιακός και οι γονείς μου δεν είχαν σχέση με τον ιατρικό χώρο. Εσύ, τι ακριβώς είσαι, εκτός από αυτά που φανερώνει το ύφος σου?

      Διαγραφή