Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

16 μόλις γιατροί για όλη την Πάτρα-Βαθύ το «νυστέρι» στην Πρωτοβάθμια Υγεία, χάος και ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου - gnomip.gr

Με... μεγάλες ελλείψεις και με «βαθύ νυστέρι» ξεκινά από σήμερα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στην Πάτρα, καθώς οι 70 μέχρι χθες συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ γίνονται μόλις 16!

Οι τέσσερις γενικοί γιατροί έχουν ήδη υπογράψει τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και άλλοι δώδεκα που έχουν ενταχθεί στα ΤΟΜΥ, θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Αριθμός που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει στην «Γ» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, υποστηρίζοντας πως γιατροί αλλά και ασφαλισμένοι βρίσκονται σε ...αναβρασμό.

Το νέο σύστημα που τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή για την περιοχή μας προβλέπει μόλις 16 οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού όπως επισημαίνει η κυρία Μαστοράκου.

Υπογραμμίζει πως από χθες καταργήθηκαν πανελλαδικά 2.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ, στην περιοχή μας αντιστοιχούν 70, ενώ το ενδιαφέρον στην προκήρυξη για οικογενειακούς γιατρούς ήταν πάρα πολύ μικρό, καθώς οι αμοιβές ήταν απαξιωτικές.

«ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

«Εβδομήντα γιατροί φεύγουν από το σύστημα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις γιατροί που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και υπάρχουν άλλοι 12 γιατροί που έχουν υπογράψει σύμβαση με τα ΤΟΜΥ τα οποία θα ξεκινήσουν σύντομα την λειτουργία τους. Οι 16 αυτοί γιατροί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν αριθμητικά τον πληθυσμό. Σε απάντηση αυτού, το Υπ. Υγείας έχει επιστρατεύσει τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, Αστικού και Αγροτικού Τύπου, οι οποίοι όμως υπηρετούσαν ήδη το σύστημα και δεν αποτελούν προσθήκη. Μόνον από αριθμητική πλευρά υπάρχει μεγάλη μείωση της χαρτογράφησης και της εξυπηρέτησης των ασθενών και υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα υποδομής. Ακόμα και στα Κέντρα Υγείας, που έχουν πάρει το βάπτισμα του οικογενειακού γιατρού δεν ξέρουν τη διαδικασία, δεν έχουν εκπαιδευτεί και υπάρχουν πολλοί αγανακτισμένοι πολίτες», αναφέρει η κυρία Μαστοράκου αποτυπώνοντας τη σημερινή κατάσταση.

Και προσθέτει: «Εκτιμώ πως θα επικρατήσει χάος. Οι ασφαλισμένοι που έχουν τόσα προβλήματα θα ψάχνονται από σήμερα για να βρουν οικογενειακό γιατρό. Ηδη, δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα για να μάθουν ποιοί οικογενειακοί γιατροί είναι ενταγμένοι στο σύστημα».

ΑΛΛΑΛΟΥΜ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Στο μεταξύ, αλλαλούμ επικρατεί και με τις παραπομπές στους ειδικούς γιατρούς, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

«Ακόμα δεν έχει απαντηθεί επίσημα για το πως θα γίνονται οι παραπομπές από τους οικογενειακούς γιατρούς στους ειδικούς συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Η πρώτη απάντηση που λάβαμε από τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά το πρόβλημα είναι εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις δαπάνες των επισκέψεων στους ειδικούς γιατρούς. Υπάρχει μεγάλο νομικό θέμα, διότι υπάρχουν εγκύκλιοι και ανακοινώσεις που κάνουν λόγο για παραπομπή από οικογενειακό γιατρό».

Οι γιατροί, σύμφωνα με την κυρία Μαστοράκου, είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί στο να παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες τίθενται εν αμφιβόλω.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι σε στάση αναμονής της απόφασης της προσωρινής διαταγής που εκδικάστηκε την περ. εβδομάδα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έχει ήδη κατατεθεί από την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ αίτηση ακυρότητας της σχετικής απόφασης.

Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε οδηγία του καλεί τους ειδικευμένους γιατρούς να μην δέχονται ασθενείς, εάν δεν υπάρξει επίσημη απάντηση του Υπουργείου Υγείας, διότι βλέπουν πως υπάρχει «παγίδα» σε βάρος τους, σχετικά με το επίμαχο θέμα του παραπεμπτικού από οικογενειακό γιατρό.

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα κλείνουν τα ραντεβού

Σε ισχύ τέθηκαν από χθες οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς (Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς και Παιδίατρους). Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Τάκη Γεωργακόπουλο έληξαν χθες οι ισχύουσες οι συμβάσεις του Οργανισμού με τους περίπου 1.950 γιατρούς που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους και από σήμερα, Τετάρτη, 1η Αυγούστου, τίθενται σε ισχύ οι νέες με τους οικογενειακούς γιατρούς.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.hdika.gr ) και από ‘κει θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό που επιθυμούν και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους».

Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ πληροφορεί τους γιατρούς των ανωτέρω ειδικοτήτων, των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλλονται στις 31.07.2018 και επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών ΕΟΠΥΥ,για παροχή υπηρεσιών στα ιδιωτικά τους ιατρεία, ότι έχει ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα στο http://familydoctors.eopyy.gov.gr όπου μπορούν να δουν και τις σχετικές λεπτομέρειες της ανοιχτής πρόσκλησης του Οργανισμού.

Λίγοι οι αριθμοί

O αριθμός των περίπου 1.000 συμβεβλημένων υπό το νέο καθεστώς Οικογενειακών Γιατρών σε ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ δεν θεωρείται επαρκής για την κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε προκηρύξει 1.195 θέσεις γιατρών για τις ΤΟΜΥ και 2.800 οικογενειακούς γιατρούς ΕΟΠΥΥ. Αλλά για τις 1.195 θέσεις των ΤΟΜΥ είχαν υποβληθεί 583 αιτήσεις, για 2.800 θέσεις του ΕΟΠΥΥ υποβλήθηκαν 625 αιτήσεις.

Πάντως οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται κανονικά τους ειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι διατηρούν συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2018 με τον ΕΟΠΥΥ και υποχρεούνται να δέχονται έως 200 ασφαλισμένους τον μήνα.

Πως θα βρείτε οικογενειακό γιατρό

Ήδη τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και από εκεί μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό, που επιθυμούν καθώς και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου δηλώνεται από τον ίδιο τον ιατρό στο e-dapy (edapy@eopyy.gov.gr).

Σε περίπτωση απουσίας από το ιατρείo, οι ιατροί πρέπει να στείλουν email στο Τμήμα Συμβάσεων Παρόχων ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ (d9.t1@eopyy. gov.gr) καθώς και στο edapy@eopyy.gov.gr.

Πως γίνεται η εγγραφή των ασφαλισμένων στο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού

Η διαδικασία της εγγραφής ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής εκ μέρους του Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον Οικογενειακό Γιατρό επιλογής του.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην αντιστοίχιση ολόκληρου του πληθυσμού σε Οικογενειακούς Γιατρούς (ΟΙ) έγινε με σκοπό την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής σε Οικογενειακό Ιατρό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν.4486/2017.

Έτσι, κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίσθηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν Οικογενειακό Ιατρό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4486/2017.

9 σχόλια:

  1. Τάκης ο λαϊκός αγωνισταρας: αλαλούμ είναι το όνομα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέα Δημοκρατία: ευχαριστούμε Τάκη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφοι Ειδικοί , με δεδομένο ότι η αποζημίωσή μας είναι στον αέρα, ζητάτε πλοηγόχαρτο από όλους διαφημίζοντας και τα δίποδα του ΥΠΥΓ! Μπλοκάρετε μια ώρα αρχύτερα το κλαρινοσύστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρατηρήστε πως η είδηση ΔΕΝ παίζει πουθενά πέραν των ιατρικών sites διότι και οι ίδιοι έχουν προεξοφλήσει την πανωλεθρία της ......μεταρρυθμισάρας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατι σκληριζετε και κατακρινετε ελεεινοι, το νεο εγχειρημα ; Ο αρχηγος ειναι μολις 44...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το IQ του είναι 44.
      Επίσης λέει και 44 ψέματα τη μέρα.

      Διαγραφή
  6. Συριζοφουκαρα ελπίζω να μαζέψεις πολύ φράουλα στην Μανωλάδα γιατί πλέον γιατρό χωρίς πενηνταρικο δεν θα βλέπεις ούτε με ......κυάλια!Τα τζαμπατζιλικια της κακης Δεξιάς τέρμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ka αννα με κεινα τα ληξιπροθεσμα τσαυ κ ησαπ που πηραν παραταση μεχρι 31/8 αλλα το τσαυ αρνειται να πληρωση τι γινεται? διοτι ολοι πηγαν διακοπες κ η τσεπη τρυπησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή