Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΠΙΣ. Καταγγέλλει την διγλωσσία του ΥΥΚΑ




Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαμαρτύρεται εντονότατα και καταγγέλλει τη διγλωσσία της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, η οποία παρά την υπόσχεση για δημόσια ανακοίνωση, με την οποία θα αναιρεθεί το μέτρο της επιβολής προστίμου, με παρακράτηση από τον μισθό τους, 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή που εκδίδουν οι γιατροί (ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Αγροτικών Ιατρείων κλπ), μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει. Η ανακοίνωση-ανάκληση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ δεν είναι αρκετή.
Ο κ. Υπουργός ΥΥΚΑ θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους ότι όλη αυτή η ακαταστασία που ταλαιπωρεί τους γιατρούς και τους ασθενείς επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα και δυστυχώς δεν προβλέπεται βελτίωση της κατάστασης σύντομα, οφείλεται στην πλήρη ανικανότητα του ΥΥΚΑ. Αν είχε νομοθετηθεί σωστά ο ΕΟΠΥΥ, αν είχε προετοιμαστεί σωστά η στελέχωσή του και αν είχε πραγματοποιηθεί, επίσης, σωστά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αντί όλα αυτά να έχουν γίνει στο γόνατο, είναι βέβαιο ότι δεν θα προέκυπταν όλα αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα τα οποία καταταλαιπωρούν τους ασθενείς και τους γιατρούς.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ ενός σωστού ΕΟΠΥΥ και υπέρ ενός σωστού συστήματος συνταγογράφησης. Από πολλά χρόνια ζητάμε την λειτουργία και των δύο για την καλλίτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τον έλεγχο της παραοικονομίας στην υγεία.
Είναι δύο μεγάλα βήματα τα οποία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν από τη σημερινή Ηγεσία του ΥΥΚΑ με πρόστιμα και με πλάγιους τρόπους.
Ο κ. Υπουργός ΥΥΚΑ προσπαθεί να μην αποκαλυφθεί η αποτυχία της στελέχωσης του νεόκοπου Οργανισμού, εντάσσοντας δια της πλαγίας οδού, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς στον ΕΟΠΥΥ.
Παρά την διαπίστωση από όλους, στην πράξη, της αδυναμίας λειτουργίας ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σήμερα, και παρά την σαφέστατη θέση μας υπέρ της λειτουργίας συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ολοκληρωμένου, ασφαλούς και προσβάσιμου, η πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχωρά σε μέτρα που υποδηλούν προχειρότητα, προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης με σκοπό τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, μετακυλιοντας στις πλάτες των γιατρών και των ασφαλισμένων τις δικές της ευθύνες.
Δυο χρόνια τώρα, ομιλούν και διακηρύσσουν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για τα οφέλη της δημοσιότητας, αλλά οι ενέργειές τους παραμένουν αναποτελεσματικές.
Δηλώνουμε ότι, πέραν των νομικών ενεργειών μας για την προσβολή και ακύρωση αυτών των υπουργικών αποφάσεων, οι γιατροί δεν τρομοκρατούνται, δεν εκφοβίζονται και θα δώσουν άμεσα τις δικές τους απαντήσεις.
Σε κοινή συνεδρίαση το ΔΣ του ΠΙΣ με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλης της Χώρας στις 17 Μαρτίου 2012, θα λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται και θα δώσει τις πρέπουσες απαντήσεις με γνώμονα την προστασία της ιατρικής λειτουργίας και της περίθαλψης του Έλληνα πολίτη.
Να γνωρίζει ο Υπουργός Υγείας και οι συνεργάτες του, ότι οι αλαλούμ πολιτικές τους δεν διορθώνονται με πρόστιμα και πλάγιες μεθοδεύσεις. Είναι σε λάθος κατεύθυνση, αποδομούν την κοινωνική προστασία, εκφοβίζουν το γιατρό με τις περικοπές μισθών και δημιουργούν συνειδησιακά προβλήματα στην περίθαλψη του κάθε ασφαλισμένου.
Τονίζουμε, ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει σήμερα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όταν οι καθημερινές ανάγκες είναι για 200.000 συνταγές ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης του κ. Υπουργού επιτρέπει 48.000.
Προφανώς ο εκφοβισμός στοχεύει στη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, για να έχουμε το αποτέλεσμα που η πολιτική αυτή επιβάλλει.
Ζητούμε όμως για μια ακόμη φορά, να ανακληθούν “τα αστυνομικά μέτρα” εκφοβισμού και τρομοκρατίας, με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και όχι του ΕΟΠΥΥ, γιατί δεν έχουν θέση στον τομέα της υγείας και περίθαλψης του λαού. Είναι επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν τραγικές συνέπειες και κινδύνους για τους Έλληνες πολίτες.
Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπορικό προϊόν και οφείλουμε όλοι να την προστατεύουμε, και επίσης οφείλουμε να τιμούμε την ιατρική λειτουργία και να τηρούμε τη δεοντολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου