Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΙΣ Πατρών: Διευκρινίσεις για όριο αναγραφής & εκτέλεσης εργαστ. εξετάσεων-ΦΕΚ 35 Β' 2015

Αρ. Πρωτ.: 750/20-1-2015

Προς τα μέλη του Συλλόγου μας
Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από σχετικά ερωτήματα συναδέλφων, σας παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με το όριο αναγραφής και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων:

• Tο οριζόµενο αριθµητικό όριο εξετάσεων του παραρτήματος Γ του ΦΕΚ 35 Β’ 14-01-15 ανά παραπεµπτικό, ισχύει για όλα τα παραπεµπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ηµεροµηνία, στον ίδιο ΑΜΚΑ και µέχρι 4 (τέσσερεις) ηµερολογιακές ηµέρες µετά.

• Εξακολουθεί να ισχύει το Παράρτημα Β του ΦΕΚ 2243Β 18-08-2014 με τις ενδείξεις διαγνωστικών εξετάσεων βάσει κατευθυντήριων οδηγιών.

• Σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου συνταγογράφησης του παραρτήματος Γ του ΦΕΚ 35 Β’ 14-01-15 από τον κλινικό ιατρό, το διαγνωστικό εργαστήριο δεν αποζημιώνεται και δεν υποχρεούται να εκτελεί μέσω ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις που υπερβαίνουν το όριο συνταγογράφησης.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει ο κλινικός ιατρός να εκτυπώσει το τμήμα του παραρτήματος που αντιστοιχεί στην ειδικότητά του και να προσαρμοστεί στα ανώτατα όρια, τα οποία θα ενσωματωθούν σύντομα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

• Κατά το άρθρο 45 του Ν 4316 ΦΕΚ 270 Α’ 24-12-14, ενδέχεται να υπάρξει επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης του ορίου συνταγογράφησης. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος            Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Γεώργιος Πατριαρχέας

14 σχόλια:

  1. ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΙ ΠΥΡΙΝΙΚΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΕς,ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕς,ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕς,ΜΑΓΝΗΤΙΚΕς ΚΤΛ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΟΧΙ???ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗ??ΜΗΠΩΣ ΛΕΩ ΜΗΠΩς ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ???ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΜΑΧΙΜΗ 6-9ΜΗΝΕς?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ?ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΧΑΡΤΙΑ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oι Πυρηνικοί Ιατροί παρέχουν θεραπευτικό έργο με χορηγήσεις ραδιενεργών ουσιών (πχ στρόντιο, ρήνιο, σαμάριο, ραδιενεργό ιώδιο, κλπ) και χορηγούν φάρμακα για διαγνωστικές δοκιμασίες. Οφείλουν να έχουν το αντίστοιχο δικαίωμα εκτίμησης της κατάστασης του ασθενούς και συνταγογραφικής επιλογής του σκευάσματος διενέργειας της πρόκλησης ή της καταστολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κα Μαστοράκου,
      Με ποια λογική ο Βιοπαθολόγος που διενεργεί μια καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα αυτής, δεν έχει δικαίωμα να δώσει αντιβίωση στον ασθενή; Για να λέμε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη! Εγώ συμφωνώ μαζί σας, εσείς μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση γι' αυτο;

      Ευχαριστώ εκ' των προτέρων

      Διαγραφή
    2. Το ερώτημα αυτό θα πρέπει να το απευθύνετε στην ΠΕΕΒΙ και στην επιστημονική εταιρεία των βιοπαθολόγων. Μετά από γραπτή παρέμβαση της ΕΕΠΙΜΑ και του ΣΕΙΠΙ, έγινε κατανοητό στον ΕΟΠΥΥ ότι υπάρχουν τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής σε αντικαρκινικά Νοσοκομεία ή ιδιωτικά Νοσοκομεία, όπου η συνταγογράφηση είναι άκρως απαραίτητη για την καθημερινή ιατρική πράξη, Σχετική παρέμβαση έγινε και από Διευθυντές των αντίστοιχων τμημάτων.

      Διαγραφή
  3. http://www.medisynblog.blogspot.gr/2015/01/blog-post_33.html#more εδω συνταγογραφουν και οι νοσηλευτες πλεον οι πυρηνικοι σε πειραξανε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ! ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΣΤΙΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ 1 ΜΟΝΟ, ΑΡΑ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΜΑΣΤΟ! ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙ 1 ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ...ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι τα έχετε μπερδέψει λίγο τα πράγματα κα Μαστοράκου. Λέτε: "Σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου συνταγογράφησης του παραρτήματος Γ του ΦΕΚ 35 Β’ 14-01-15 από τον κλινικό ιατρό, το διαγνωστικό εργαστήριο δεν αποζημιώνεται και δεν υποχρεούται να εκτελεί μέσω ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις που υπερβαίνουν το όριο συνταγογράφησης."
    Πείτε μου πού το είδατε γραμμένο αυτό σε ΦΕΚ κτλ. Φυσικά η κοινή λογική λέει να μην εκτελέσεις παραπεμπτικό με υπέρβαση στον αριθμό εξετάσεων, αλλά βάσει ΦΕΚ κτλ δεν δικαιούσαι να το κάνεις αυτό. Δεν είναι ευθύνη του εργαστηρίου η υπέρβαση αλλά του κλινικού γιατρού. Στο ΦΕΚ του Αυγούστου δεν περιγράφεται πουθενά αυτό που λέτε. Περιγράφεται το "σπάσιμο" του παραπεμπτικού σε αποζημιούμενο και μη μέσω της ΗΔΙΚΑ (πράγμα το οποίο ακόμη το αναμένουμε). Και στην τελική, αν ο Παθολόγος έχει γράψει 25 βιοχημικές, πώς θα αποφασίσει ο εργαστηριακός ποιες θα εκτελέσει και ποιες όχι? Ρωτήστε και τον Μπεντεβή. Από τα γραφόμενά του νομίζω ότι έχει την ίδια άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΦΕΚ 35 Β' 14-01-15 αναφέρει όριο αναγραφής και ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ εργαστηριακών εξετάσεων. Είναι σαφής η διατύπωση.

      Διαγραφή
    2. Η ερώτηση είναι σαφής:
      Λαμβάνεις στο ιατρείο σου παραπεμπτικο από Παθολόγο, με 20 Βιοχημικές. Ποιές εκτελείς και ποιές όχι; Εκτελείς τις πρώτες 12; Τραβάς λοταρία; Επιλέγει ο ασθενής; Πείτε μας τί έχετε καταλάβει εσείς κα Μαστοράκου, γιατί εγώ αδυνατώ!

      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Πρώτη επιλογή: Ενημερώνεται ο κλινικός ο οποίος καλείται να αποφανθεί ποιες θα εκτελεσθούν. Η δεύτερη επιλογή είναι η εκτέλεση όλων των εξετάσεων, με αμφιλεγόμενη αποζημίωση μετά από τον έλεγχο των Ι.Ε.Ε.

      Διαγραφή
    4. Στις 7:30 το πρωί που γίνονται οι αιμοληψίες, κα Μαστοράκου, δέ νομίζω να είναι δυνατή η ενημέρωση του θεράποντος ιατρού. Ειδικά όταν το παραπεμπτικό προέρχεται από νοσοκομείο... πιάσε το αυγό και κούρεψέ το... Η μία και μοναδική λύση που για μένα είναι εφικτή (κάτι που προβλέπει και ο νόμος εξάλλου), είναι να ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρονικός "κόφτης" στον κλινικό ιατρό και γι' αυτό σας παρακαλούμε να εξαντλήσετε την όποια δυνατότητα έχετε, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση. Δε μπορούμε να κάνουμε τους ελεγκτές και δεν είναι ο ρόλος μας αυτός. Ούτε βέβαια μπορούμε να πληρώνουμε τη μή ενημέρωση του κλινικού εσαεί.
      Σας ευχαριστώ και είμαι σίγουρος οτι θα κάνετε ότι μπορείτε (όπως πάντα μέχρι σήμερα) προς την κατεύθυνση αυτή.

      Διαγραφή
  6. Αν ήταν καλά οι άνθρωποι, δε θα είχαμε βγεί έξω από τα ρούχα μας! Η ασχετοσύνη είναι μεγαλειώδης... και η βλακεία επίσης!!! Καλό ταξίδι Βορίδη... την Κυριακή πας ταξίδι, μπας και συνέλθεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πειτε μου παρακαλω ποιο ειναι το αριθμητικο οριο των εκτελουμενων εξετασεων διοτι κ στο παλιο κ στο νεο φεκ δεν αναφερεται .αν εσεις το ειδατε πειτε μου τη σελιδα.υπονοειται μονο ο ηλεκτρονικος κοφτης κ το σπασιμο του παραπεμπτικου..μεγιστο αριθμο εκτελουμενων δεν βρηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δηλ ο παθολογος θα γραφη20 εξετασεις βιολ .υλικων τυπου 1+12εξετασεις τυπου2 εκ των οποιων 6 ορμονες και 6 καρκινικους δεικτες με το καλημερα κ εγω αφου δεν υπερβαινει τους αριθμους πρεπει να εκτελεσω καρκινικους δεικτες με 2 ευρω με πλαφον κ κλοου μπακ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή