Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

«Πόλεμος» υποσχέσεων για προσλήψεις γιατρών πριν τις εκλογές! Τι υποστηρίζουν τα κόμματα

«Πόλεμος» υποσχέσεων για προσλήψεις γιατρών πριν τις εκλογές! Τι υποστηρίζουν τα κόμματα
Γράφει:Δήμητρα Ευθυμιάδου
Health report.gr

Σε πεδίο αντιπαράθεσης αλλά και υποσχέσεων έχει εξελιχθεί το θέμα των προσλήψεων στο περιβόητο ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές.

Τι λείπει από το σύστημα Υγείας σήμερα; Το πιο απαραίτητο στοιχείο: το προσωπικό! Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι είναι λιγοστοί για να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια Έλληνες που καταφεύγουν στο ΕΣΥ για να εξυπηρετηθούν.

Τι κάνουν τα κόμματα λίγο πριν τις κάλπες; Υπόσχονται πως μετά την Κυριακή των εκλογών τα νοσοκομεία και τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ θα γεμίσουν από εργαζόμενους.

Μόλις πρόσφατα μάλιστα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τους συνδικαλιστές της ΝΔ, όπου βέβαια το θέμα των προσλήψεων «έπαιξε» ψηλά στην ατζέντα.

Άμεση πρόσληψη ιατρών με προτεραιότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αύξηση έως και διπλασιασμό των ποσών που διατίθενται για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ήταν από τα βασικά αιτήματα που έθεσαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος και ο πρόεδρος των οδοντιάτρων Α. Κατσίκης.

Και βέβαια σε αυτές τις απαιτήσεις των γαλάζιων συνδικαλιστών οι απαντήσεις ήταν θετικές από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.

Και ο Σύριζα όμως «παίζει» το παιχνίδι των προσλήψεων καθώς ο «ιατρικός πληθυσμός» αποτελεί για όλα τα κόμματα μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων για τις εκλογές.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι με την ανάληψη της κυβέρνησης θα υπάρξει στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων. Θα γίνει κάλυψη των αναγκών των Νοσοκομείων, των ΜΕΘ, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, ενώ θα γίνει και οργάνωση των Αστικών Μονάδων Υγείας. Για όλα αυτά θα υπάρξουν στοχευμένες προσλήψεις με προγραμματισμό διετίας (5 χιλιάδες νοσηλευτικό προσωπικό, 2 χιλιάδες ιατρικό προσωπικό) με βάση τις άμεσες και τεκμηριωμένες ανάγκες του συστήματος, τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι δεσμεύσεις για το προσωπικό συνεχίζονται. Θα γίνει άμεση στελέχωση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην προοπτική ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος. Επίσης τα στελέχη του κόμματος που εμπλέκονται με την Υγείας αναφέρουν πως θα υπάρξει επαναλειτουργία, αναβάθμιση των εργαστηρίων και αξιοποίηση των υποδομών.

Να σημειωθεί ότι το περιβόητο ΠΕΔΥ από τότε που δημιουργήθηκε δια χειρός Άδωνι Γεωργιάδη δε λειτούργησε ουσιαστικά ποτέ ολοκληρωμένα. Σήμερα τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ που αποτελούν τον κορμό της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διαθέτουν ελάχιστο προσωπικό ενώ και τα εργαστήρια για διαγνωστικές εξετάσεις ίσα ίσα που μπορούν να κάνουν κάποιες αιμοληψίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως υπογραμμίζει σύμφωνα και με άρθρο του τομεάρχη Υγείας Γιάννη Μπασκόζου για το HealthReport.gr πως θα γίνει στελέχωση των μονάδων υγείας με νέο ιατρικό προσωπικό ενώ σε ότι αφορά τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που απομακρύνθηκαν άρον άρον μπροστά στο δίλλημα να διατηρήσουν ή όχι το ιδιωτικό τους ιατρείο, θα υπάρξει «άρση της αδικίας κατά των πρώην γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με επαναπρόσληψη όσων επιθυμούν» όπως αναφέρουν τα στελέχη του κόμματος.

Πάντως η συνάντηση των γαλάζιων συνδικαλιστών και οι δεσμεύσεις Αντώνη Σαμαρά για προσλήψεις προσωπικού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σαμαράς, εννέα μόλις μέρες πριν τις εκλογές, συναντήθηκε με εκπροσώπους ιατρικών φορέων και υποσχέθηκε προσλήψεις υγειονομικών και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους!

Φαίνεται πως ο κ. Σαμαράς έχει κοντή μνήμη.

Ξέχασε πως με δική του εντολή απέλυσε χιλιάδες γιατρούς ο εκλεκτός του Άδωνις Γεωργιάδης, πως με δική του εντολή δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη στα Νοσοκομεία της χώρας;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου