Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Τι θα κάνουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με τα φάρμακα! Όλο το σχέδιο

Γράφει:Δήμητρα Ευθυμιάδου
health report.gr

Προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των δύο βασικών κομμάτων που παλεύουν για την εξουσία όχι μόνο για το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά και για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στον καυτό τομέα της Υγείας.

Η τρόικα άλλωστε …περιμένει στη γωνία αυτόν που θα κερδίσει τις εκλογές τόσο για να διαπιστώσει εάν θα τηρηθεί το πρόγραμμα δηλαδή το μνημόνιο, όσο κι αν θα συνεχισθούν οι περικοπές.
Και ο τομέας των φαρμάκων αποτελεί …πεδίο δόξης λαμπρό για εκείνους που θα σχηματίσουν κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και επιδιώκουν να δείξουν έργο είτε περικοπών είπε ενίσχυσης.
Η ΝΔ κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε πως η δαπάνη δεν μπορεί να αυξηθεί πέραν των 2 δις ευρώ που ενέκρινε η τρόικα.

Βέβαια ο στόχος της ήταν να αυξηθεί το ποσοστό των γενοσήμων στην ελληνική αγορά ώστε να μπορεί να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Όμως το ποσοστό παραμένει καθηλωμένο στο 20-25% παρότι οι δανειστές εδώ και καιρό πιέζουν για αύξηση προς το 60%. Ποσοστό που βέβαια μοιάζει ανέφικτο με βάση την ισχύουσα νομοθεσία που δε διευκολύνει την είσοδο νέων γενοσήμων στην αγορά.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αυξήσει τα γενόσημα σε πρώτη φάση στο 30% και μετά…βλέπουμε.

Μάλιστα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν στους Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr πως θα λάβουν μέτρα για τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά αλλά με την προϋπόθεση να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας κατά τουλάχιστον 2000 με 3000 την επόμενη διετία.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει τι θα γίνει με το θέμα των πρωτοτύπων φαρμάκων αλλά και με το ζήτημα των τιμών αποζημίωσης (τιμές αναφοράς), των χρημάτων δηλαδή που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς για την αγορά φαρμάκων.

Πρόκειται για ένα αγκάθι που απασχόλησε το τελευταίο διάστημα τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι οι τιμές αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες των ασφαλισμένων καθώς στα χρόνια του μνημονίου έχει τριπλασιαστεί η συμμετοχή τους για τα θεραπευτικά σκευάσματα.

Το δίλλημα που απασχολεί και τους δύο αντίθετους πόλους είναι από τη μία πως αν αυξηθούν οι τιμές αποζημίωσης και συνεπώς οι ασθενείς θα πληρώνουν λιγότερα θα βελτιωθεί το κομματικό τους προφίλ, από την άλλη όμως θα αρχίσει να καταρρέει οικονομικά ο ήδη …διαλυμένος ΕΟΠΥΥ.

Ως μοναδική λύση φαντάζει η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα απ ευθείας από την ασφάλιση χωρίς καθυστερήσεις που σημειώνονται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου