Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Αυξημένη προσέλευση των πολιτών στο ΕΣΥ λόγω της γρίπης - Πόσο έτοιμο είναι το σύστημα;



Αυξημένη είναι η προσέλευση των πολιτών στους γιατρούς του ΕΣΥ την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, με αφορμή την γρίπη που ενέσκηψε στην χώρα μας και σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μέχρι και την τελευταία ημέρα του χρόνου, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε καταγράψει τέσσερα σοβαρά κρούσματα γρίπης, με εισαγωγή σε ΜΕΘ, ένα εκ των οποίων ήταν εισαγόμενο. Ειδικότερα, κατά την τελευταία εβδομάδα του χρόνου (52η, από 22- 28 Δεκεμβρίου) στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης, συνολικά 7 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα δύο εξ αυτών, ήταν θετικά για τους ιούς της γρίπης Α και συγκεκριμένα Α (Η3Ν2).

Επίσης μέχρι το ίδιο διάστημα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν δύο θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θάνατοι αυτοί, σημειώθηκαν σε ηλικιωμένους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει ανοδική τάση, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ η ολοκλήρωση της επιτήρησης της γρίπης για το διάστημα 2014-2015 θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαίου.

Μία άλλη παράμετρος που έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων, οι Έλληνες δεν εμβολιάζονται, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι από την γρίπη είχαν πεθάνει 145 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν εμβολιαστεί. Σε σχετική δε έρευνα που πραγματοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ τον Δεκέμβριο του 2014, μόνο 2 στους 10 πολίτες είχαν εμβολιαστεί.

Φυσικά ο χειμώνας είναι μπροστά μας και όπως όλα δείχνουν με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και αυτό που ευχόμαστε όλοι, είναι το σύστημα να λειτουργήσει με επάρκεια και να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά με την προσήκουσα προσοχή. Ωστόσο επειδή η υγεία και η περίθαλψη των πολιτών, δεν εξαντλείται σε ευχολόγια, ευελπιστούμε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά και σωστό σχεδιασμό στο θέμα της γρίπης.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό γνωρίζουμε όλοι, ότι καταβάλλει τεράστια προσπάθεια προκειμένου να φανεί συνεπές (και το πετυχαίνει) απέναντι στους πολίτες και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, όμως και πάλι, το προσωπικό είναι ελάχιστο. Είναι γνωστό, ότι από το ΕΣΥ απουσιάζουν περίπου 15.000 άτομα, (10.00 νοσηλευτές και 5.000 γιατροί) και πως οι επικείμενες εκλογές θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο τις εξαγγελθείσες προσλήψεις και τοποθετήσεις των γιατρών. Επιπλέον, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία είναι γεγονός ότι δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας με τα αναγκαία πολλές φορές υλικά που λείπουν. Επίσης πολλές ΜΕΘ είναι κλειστές - εκτιμάται ότι περίπου 150 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές στην χώρα- δημιουργώντας σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ανεξάρτητα από το προεκλογικό κλίμα, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να δείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και συνέπειας και να διαχειρισθεί το θέμα της γρίπης με σοβαρότητα και υπευθυνότητα καθώς πρόκειται για εξαιρετικά μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου